Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Doporučené články

Lékaři: Střídání teplot může některým pacientům škodit, hrozí i spálení…

  • 5 dubna, 2024
  • by budskap

Podle přednosty Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno Milana Sovy rychlé střídání teplot nemocným s plicními potížemi nesvědčí, největší problémy mají starší lidé s několika různými nemocemi nebo ti, kteří mají chronické nemoci dýchacích cest.

“Vzhledem k dřívějšímu nástupu jara a vyšším teplotám navíc očekáváme také výrazně dřívější nástup pylové sezony a s tím spojené potíže astmatiků a pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. Letos naše pacienty trápí nepříznivá kombinace pylu a prachu ze Sahary,” řekl ČTK Sova.

Pacientům se srdečními potížemi podle přednosty II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Aleše Linharta velké výkyvy teplot, které jsou pro oběhový aparát zatěžující, škodí spíš v zimě. Propady teplot o deset stupňů mohou zvýšit počet srdečních příhod a vysoké teploty pak mohou přinést zhoršení u lidí s ischemickou chorobou srdeční. “Jarní změny se pohybují stále v rozmezí, kdy je riziko relativně malé,” uvedl na dotaz ČTK.

Proto ani během letošního jara, kdy teploty opakovaně dosahují rekordních hodnot, kardiologové nárůst pacientů s akutními potížemi nepředpokládají. “Přesto by lidé s vleklým onemocněním srdce měli být při velkých výkyvech teplot a vlhkosti opatrnější, dodržovat předepsanou léčbu, dbát na rozumný pitný režim a nepřeceňovat své síly,” dodal Linhart.

Za větší riziko považuje letní používání klimatizace, kdy se teplota mezi vnitřním a venkovním prostředím mění prudce a změna je o více než sedm stupňů Celsia. “Našim pacientům, zejména těm, kteří trpí vleklým srdečním selháváním, může rychlé střídání teplot jejich stav rychle zhoršit,” uvedl.

Podle Moniky Arenbergerové z Dermatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady může dokáže být i první jarní slunce nebezpečné pro pokožku. “Vzhledem k tomu, že je kůže po zimě světlá a chybí ji přirozená ochrana, protože se nevytváří se pigment melanin, hrozí riziko spálení,” řekla. Při opakovaném a dlouhodobém poškozování kůže sluncem hrozí i vznik rakoviny.

Důležité podle ní proto je používat sluneční brýle, pokrývku hlavy a čas mezi 11:00 a 15:00 raději trávit ve stínu. Doporučuje také používat krémy s vyšším ochranným faktorem, minimálně SPF 30. “Často se spálí lidé, kteří provozují sporty venku jako je cyklistika, golf nebo tenis. Často si neuvědomují, že na ně při pohybu pálí sluníčko,” doplnila.

Lidé si podle ní mohou do mobilu stáhnout i speciální aplikaci, která ukazuje UV index v konkrétní oblasti a čase. V Česku se obvykle pohybuje od nuly do devítky, od dvojky je podle dermatoložky vhodný ochranný krém, od pětky a výše vysoký SPF faktor nad 50.

Podle průzkumu společnosti Stada se 70 procent obyvatel Česka na jaře potýká s nedostatkem energie a pocitem vyčerpání. Častěji ho pociťují ženy a mladší lidé do 39 let. Podle odborníků to může souviset i s nedostatkem přírodního vitaminu D, který tělo produkuje při pobytu na slunci. Téměř polovina lidí podle průzkumu s projevy jarní únavy bojuje častějším pobytem venku, zhruba 39 procent spánkem a třetina doplňováním vitaminů.

Nedostatek vitaminu D může vést k řídnutí kostí, oslabení svalů nebo zvýšení rizika deprese. Laboratoře Spadia Lab v tiskové zprávě uvedly, že z téměř 40.000 vzorků, které loni vyšetřily, ve více než třetině zaznamenaly nedostatek vitaminu D. Kromě pobytu na slunci nebo doplňků stravy jej lze podle odborníků doplňovat také konzumací potravin jako jsou tučné ryby, játra nebo vaječné žloutky.

Doporučené články

Šťovík kyselý – jarní bylina bohatá na vitamín C

  • 24 března, 202224 března, 2022
  • by andrlovak1

Už z dětství si pamatujeme tu radost v očích, když u cesty vyrašil první šťovík. Všichni ho hned začali žvýkat a užívali si to osvěžení a příchod jara. Nic se nezměnilo ani v dospělosti, jen s tím rozdílem, že dnes již víme, že tato kyselá rostlina má i blahodárné účinky na naše zdraví.

Šťovík je vytrvalá bylina, kterou s příchodem jara najdeme téměř na každé louce a na okrajích cest. Má červenozelené květy a podlouhlé listy, které jsou specifické svou kyselou chutí. Právě jejich kyselost nás po rozžvýkání osvěží a dodá energii po dlouhé zimě. Kromě toho má ale šťovík i další léčivé účinky.

Šťovík využívali již v antice

Šťovík nesměl chybět na žádné velké hostině již v období antiky. V té době ho během jídla konzumovali především pro jeho schopnost zlepšovat trávení. Nebyl to ale jediný účinek, který tato rostlina měla. Námořníci ho například během cest žvýkali, aby se ochránili proti kurdějím.

Může léčit, ale i škodit

Šťovík je významným zdrojem především vitamínu C, dále také vitamínu A a v menším množství v něm najdeme i vitamíny B2 a B6. Kromě těchto látek v sobě skrývá také hořčík, draslík a železo. Tyto vitamíny a minerální látky jsou bezesporu pozitivní pro fungování našeho těla. Mezi pozitivní účinky šťovíku tak patří:

  • zlepšení pohybu ve střevech a jejich čištění,
  • odvodnění organismu,
  • rozpuštění hlenů při rýmě,
  • uvolnění dýchacích cest.

Tato rostlina je vhodnou složkou pro očistnou jarní kůru, přesto je ale potřeba si na ni dávat pozor. Kromě pozitivních složek v sobě šťovík skrývá také kyselinu šťavelovou. Ta na sebe váže minerální látky, jako je vápník či železo, a tělo je poté nemůže využívat. Proto může konzumace šťovíku u některých jedinců způsobit tvorbu ledvinových kamenů. Není tedy vhodný především pro osoby s onemocněním ledvin nebo se sklonem k tvorbě kamenů v močovém měchýři.

Jak šťovík zpracovat?

Pokud chceme ze šťovíku získat co nejvíce vitamínu C, je ideální ho konzumovat syrový. To ale neznamená, že jediná cesta je utrhnout ho na louce a samotný sníst. Šťovík se skvěle hodí například do nejrůznějších salátů.

S ohledem na obsah kyseliny šťavelové je vhodné šťovík v kuchyni využívat jako ochucovadlo. Skvěle se hodí do různých pomazánek, polévek, ale i omáček nebo jako součást smoothies. Stačí se řídit jeho přirozeně kyselou chutí a využít ho všude tam, kde je takové osvěžení žádoucí.

Prevence a léčba

Vitamínová bomba jménem špenát

  • 26 srpna, 202126 srpna, 2021
  • by CRS Webmaster

Špenát je v kuchyni velice oblíbenou potravinou, která se hodí pro mnoho způsobů přípravy. Ať už ho máte rádi syrový třeba v salátu či dušený na pánvi, jeho konzumace má na vaše tělo blahodárné účinky. A o jaké jde?

Největším propagátorem špenátu je bezesporu Pepek námořník, kterému díky obsahu železa narostly svaly, o kterých sní nejedno dítě. Špenát bezesporu železo obsahuje, bohužel ale ne v takovém množství, aby se mohl takový účinek dostavit. Podle některých spekulací došlo k mylné domněnce o vysokém obsahu železa ve špenátu tak, že byla v jednom článku chybně posunutá desetinná čárka. Tento omyl je dnes již objasněn a je známo, že špenát sice železo obsahuje, ale mnohem lepším zdrojem této látky je například tmavé maso či luštěniny.

Jaké látky špenát obsahuje?

Kromě železa, o kterém již byla řeč, špenát obsahuje množství dalších zdraví prospěšných látek. Jedná se o sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor a mangan. Z vitamínů je to potom vitamín A, B, C i E. Dále je špenát zdrojem betakarotenu, kyseliny listové, biotinu, niacinu a také bílkovin, které jsou pro naše tělo velmi důležité.

Špenát a jeho blahodárné účinky

Významnou roli ve špenátu hraje vitamín C, který je pro naše tělo, jak je dobře známo, velmi prospěšný. Nejenže špenát posiluje imunitu, ale také zpomaluje stárnutí a svou funkci má i při stavbě kostí a svalové hmoty. Pozitivní je tato zelenina i při snižování cholesterolu v těle.

Díky vysokému obsahu draslíku se špenát doporučuje na vysoký tlak, anémii i zácpu. Chlorofyl, který můžeme ve špenátu najít, má protinádorové účinky. A v neposlední řadě je třeba zmínit antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky a pozitivní vliv při chorobách srdce či například cukrovce. Klíčový je špenát díky protizánětlivým účinkům také pro správné fungování mozku.

Můžete po špenátu vypadat lépe?

Už nyní to vypadá, že je špenát opravdu významnou potravinou v jídelníčku, která je prospěšná v mnoha ohledech. To ale není vše. Tato zelenina má pozitivní vliv na elasticitu pokožky a pomáhá nejen proti štěpení nehtů, ale také posiluje vlasy a díky zinku dodává pleti zdravější vzhled.

Pomoci může špenát i při hubnutí. 100 g jeho listů obsahuje pouze 20 kcal, takže je ideální potravinou při redukční dietě. Navíc se hodí do spousty pokrmů i nejrůznějších smoothie, zařadit ho do jídelníčku tedy není vůbec náročné.

Prevence a léčba

Chřest a jeho blahodárné účinky na zdraví

  • 6 května, 20216 května, 2021
  • by andrlovak1

Chřestová sezóna je v plném proudu a vás možná zajímá, jestli má kromě výborné chuti také nějaké blahodárné zdravotní účinky. Věřte, že jich není málo a přečtěte si, s čím vším vám tato sezónní zelenina může pomoci.

Druhů chřestu je mnoho, nejznámější je však zelený, bílý a fialový. Během jeho sezóny v jarních měsících se v kuchyni objevuje velmi často, málokdo ale ví, jak moc prospěšný vlastně je. Nejenže má málo kalorií, zároveň je ale bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Zelenina plná zdraví prospěšných látek

Díky rozmanitému obsahu nejrůznějších vitaminů a minerálů je chřest zdraví prospěšný v mnoha ohledech. Je zdrojem vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a jódu. Co se vitamínů týče, najdeme v chřestu vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B a alkaloidy.

Díky obsahu betakarotenu je tato zelenina prospěšná pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, ale dokonce může fungovat i jako prevence proti některým typům rakovinného bujení. Dále chřest povzbuzuje činnost ledvin a používá se jako prevence ledvinových kamínků i k jejich léčbě. Podporuje vylučování vody a má i detoxikační účinky. V neposlední řadě pomáhá při revmatismu a dně a posiluje srdce i imunitní systém. K zahození není ani při potřebě snížení krevního tlaku nebo při redukčních dietách.

Chřest jako elixír mládí či afrodiziakum?

Možná jste už někdy slyšeli o tom, že by měl chřest působit jako tzv. „elixír mládí“. O tom lze diskutovat, jedno je ale pravda – jeho vysoký obsah vitamínů a minerálů podporuje naší fyzickou i psychickou kondici, možná proto si takové označení zaslouží.

Často se o chřestu mluví také jako o přírodním afrodiziaku. Podle výzkumů lze připustit, že díky jeho velice příznivým účinkům na celkové zdraví a funkci mnoha orgánů je pravděpodobné, že po jeho konzumaci může dojít ke zvýšení libida.

Na rozdíl od některé zelenin jiného druhu má chřest jednu velkou výhodu – je vhodný pro každého. S čistým svědomím si ho můžou dopřát těhotné či kojící ženy, ale i děti.

Doporučené články

Dýně v jiném světle  – poznejte ji jako superpotravinu plnou…

  • 5 listopadu, 20205 listopadu, 2020
  • by Lucie Fílová

Když se řekne podzim, kromě barevného listí nás napadne dýně. Jako dekoraci jsme ji již vyřezali. Teď je na řadě nejen jako výborný, ale zároveň zdraví prospěšný pokrm. Že jste o blahodárných účinkách dýně ještě neslyšeli? Po přečtení tohoto článku ji budete vařit ještě častěji.

Receptů z dýně existuje nepřeberné množství. Dá se konzumovat ve všech možných formách, ať už jako polévka, příloha nebo třeba dezert. Většina z nás ji ale vaří především proto, že mu chutná. Málokdo totiž vůbec ví, že je dýně vlastně superpotravina a jaké má blahodárné účinky na naše tělo a zdraví.

Dýně Hokkaido

Jednoznačně nejvíce používanou dýní v kuchyni je u nás dýně Hokkaido. Je jednoduchá na zpracování a hodí se v podstatě pro všechny druhy pokrmů. Tím ale její výhody zdaleka nekončí. To, že ji není třeba loupat, je perfektní vlastnost pro ušetření času. Zároveň ale díky tomu zachováte co největší množství vitaminů, které jsou v ní obsažené.

Slyšeli jste už někdy o tom, že se dýni Hokkaido říká také „vitaminová bomba“? Toto označení nevzniklo nadarmo. Tato pochoutka v sobě skrývá vitaminy A, B, C, E a K. Dále obsahuje omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, kyselinu listovou a pantotenovou, ale také vlákninu, sodík, hořčík, železo, zinek, draslík a bílkoviny. Pro jasnější představu se ale pojďme zaměřit přímo na to, jak prospívá našemu zdraví.

Můžeme začít u toho, že celkově čistí organismus, díky čemuž se výborně hodí k detoxikaci. Mimo to pomáhá také při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvin a srdce a při poruchách funkce žaludku. Její účinky se navíc osvědčili také jako prevence pro snížení rizika chronických onemocnění.

Za zmínku stojí i fakt, že je tento druh dýně vhodný i pro těhotné ženy. Díky obsahu kyseliny listové a množství vitaminů, minerálů a živin přispívá ke správnému vývoji dítěte.

Máslová dýně

Další dýní, která se často vyskytuje v kuchyni a zároveň svědčí našemu zdraví, je dýně máslová. I ta je bohatá na vitaminy, především A a B. Z minerálních látek je pak třeba podtrhnout hořčík, vápník a draslík. Její účinky působí na močové cesty a žaludek.

Tento druh dýně má velkou výhodu, kterou je její snadná stravitelnost a absence alergenů. Díky tomu je velmi vhodná pro přípravu dětských příkrmů pro kojence.

Špagetová dýně

Posledním adeptem na dýni, ze které připravíte výborné pokrmy, a ještě uděláte něco pro své zdraví, je špagetová dýně. V té najdeme hodně vitaminu A, kyselinu listovou a draslík. S její konzumací posílíte svůj imunitní systém, dále má pozitivní účinky také na srdce, pokožku, a stejně jako dýně Hokkaido působí proti rakovině.

S dýní nejen v boji proti stárnutí

Dýně se mimo jiné vyznačují obsahem betakarotenu, který prospívá v boji proti stárnutí pokožky. Navíc udržuje tělo i pokožku v klidnějším stavu. Vitamin C pak podporuje tvorbu kolagenu, který se podílí na tvorbě struktury vlasů a kůže. A v neposlední řadě vitamin A, obsažený ve všech již zmíněných druzích dýně, napomáhá růstu a výživě vašich vlasů.

Věděli jste, že…

  • Dýně obsahuje 90 % vody. I proto je vhodnou potravinou při dietě.
  • Tato superpotravina roste po celém světě kromě Antarktidy. Vychutnat si její chuť a využít blahodárné účinky tak může opravdu každý.
  • Konzumovat lze nejen dužinu, ale i semínka, vlákna kolem nich, slupku a listy. Využijete tak všechno, co vám dýně nabízí.
Doporučené články

Vitamin, přítel člověka aneb jak podpořit svou imunitu

  • 8 října, 20208 října, 2020
  • by CRS Webmaster

Říjen, období, kdy už je podzim v plném proudu a nepřipomíná nám to jen čím dál tím víc se zkracující den, ale i posmrkávající kamarádi a kolemjdoucí. Pokud jste s tím ještě nezačali, je tedy nejvyšší čas posílit svou imunitu, a my pro vás máme několik ozkoušených vitaminů, které vám s tím zaručeně pomohou.

Než se ale vrhneme na samotné doplňky stravy a jejich účinky, pojďme si povědět něco o střevech. Ptáte se, proč zrovna o nich? Ačkoli to na první pohled nemusí být zřejmé je to právě náš gastrointestinální trakt, který tvoří podstatnou část našeho imunitního systému. Až 70% imunitní buněk se nachází právě ve střevech. Takže ano. Dalo by se říct, ve zdravém střevě zdravý duch. Střeva totiž obsahují jak dobré bakterie, které se podílí na naší imunitě syntézou vitamínů, tak špatné bakterie, které vyvolávají autoimunitní reakce a nemoci.

VSAĎTE NA PROBIOTIKA

Střevní mikrobiom hraje zásadní roli ve schopnosti našeho těla odolávat nemocem. Proto je potřeba ho posilovat, a to probiotiky. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět zakysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry či acidofilní mléka a také fermentované potraviny, které dělají dobře našim střevům.

A TEĎ UŽ K SAMOTNÝM VITAMINŮM

Slunce později vychází a dříve zapadá. A to nemá vliv jen na naši psychiku, ale i na imunitní systém. Vitamin D3 je také označován jako tzv. regulační hormon, který hraje velkou roli v udržení zdraví a správné funkce orgánů a tkání lidského těla (svaly, tkáně). Vitamin D3 má komplexní účinky na imunitní systém, aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti virům a bakteriím, a tudíž je klíčový jako prevence nachlazení a chřipek a potlačuje nežádoucí autoimunní reakce.

Zinek je minerál, který je v našem těle zastoupený opravdu málo, ale o to větší má význam. Přispívá k posílení obranyschopnosti organismu a urychluje proces uzdravování. Snižuje průvodní jevy nachlazení jako je kašel nebo teplota. Mimo jiné zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů a v neposlední řadě napomáhá proti únavě. Doporučená dávka zinku je pro člověka 10mg.

Komplex vitaminů a minerálů – Multivitaminy jsou potom ideální nejen na podporu imunity, ale nabízejí komplexní podporu celého organismu.

Vitamin C neboli kyselina askorbová je pro naše tělo klíčová. Hraje hlavní roli v komplexu fyziologických funkcí, potřebných pro udržení homeostázy (stálost vnitřního prostředí). Vitamin C je známý pro jeho antioxidační působení v ochraně tkání a orgánů před oxidačním stresem a s tím souvisí jeho role v prevenci řady onemocnění.

Dalším důležitým vitaminem je Vitamin E. Jedna z jeho nejpodstatnějších funkcí je antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Je to jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle. Mimo jiné hraje důležitou roli v ženském hormonálním systému a je nazývám také jako hormon plodnosti.

No a v neposlední řadě nesmíme zapomenout také na Koenzym Q10, který najdeme ve většině buněk lidského těla, protože je nezbytný pro produkci energie. Zhruba od 20. roku začíná produkce koenzymu Q10 klesat. Koenzym napomáhá posilovat imunitní systém, protože tkáně a buňky zapojené do imunitní funkce jsou vysoce závislé na energii, a proto vyžadují odpovídající zásobu CoQ10 pro optimální funkci.

Zpravodaj

Studie spojují narušení střevní mikrobioty s výrazným oslabením imunity. Pomoci…

  • 3 června, 20203 srpna, 2020
  • by CRS Webmaster

Praha, 21. dubna 2020 – I při dodržování všech zdravotních opatření, pravidelném mytí rukou a zakrývání úst při kýchání kapesníkem bohužel nejsme zcela imunní vůči virům z okolí. V současné situaci je proto zásadní posilovat imunitní systém správnou stravou a dostatkem potřebných vitamínů. Naši imunitu pomáhají držet v chodu přátelské bakterie sídlící ve střevech. Při narušení rovnováhy tohoto prostředí imunitní systém oslabuje a naše tělo je vystaveno většímu riziku nákazy[1]. Podpořit přirozené prostředí v našich střevech dokáží velmi účinně probiotika.

Chřipka i jiná respirační onemocnění, jako je například Covid-19, se přenáší kapénkově, nejčastěji při kýchání, kašlání nebo i pouhém dýchání. Virus se navíc může dostat do těla například přes neumyté ruce, pokud se jimi dotýkáme obličeje. Proto jsou nemoci šířené kapénkami velmi snadno přenosné z člověka na člověka[2].

Nejlepším způsobem, jak se nákaze vyhnout, je posílit imunitní systém, který naše tělo brání před infekcí. Základem je pestrá strava, minimální stres, pravidelná fyzická aktivita a dostatek kvalitního spánku. Kromě důležitých vitamínů C, B nebo D, dostatku železa a zinku, se k posílení imunity doporučují probiotika[3].

V lidském těle, zejména ve střevech, žijí miliardy prospěšných bakterií, které nám pomáhají s trávením, eliminací toxinů, produkují biologicky aktivní látky a učí náš imunitní systém chránit nás před škodlivými mikroorganismy[4]. Souhrnně bývají označovány jako střevní mikrobiota. Je bez pochyb, že její nerovnováha se negativně projevuje na našem zdraví. I proto jsou probiotika často doporučována po léčbě antibiotiky, která právě střevní mikrobiotu narušují. Probiotika mají schopnost podpořit mikroorganizmy ve střevech, a tím ve výsledku posílit imunitní systém našeho těla.[5]

Užití probiotických přípravků však nemusí být nutně spojené pouze s antibiotickou léčbou. V posledních desetiletích bylo prokázáno, že některá probiotika pomáhají zabránit vzniku bakteriální či virové infekce[6]. Studie též ukazují, že pravidelné užívání probiotik redukuje četnost užívání antibiotik u kojenců a dětí, protože přispívají ke snížení rizika běžných akutních respiračních infekcí.[7] Prospěšná jsou probiotika i pro těhotné ženy, protože mohou pomoc nejen udržet bakteriální rovnováhu u maminek, ale i pozitivně ovlivnit imunitní reakce ještě nenarozených dětí.

„Je důležité udržovat rovnováhu střevní mikrobioty, a to zejména u dětí a seniorů. Kombinací zdravé a vyvážené stravy společně s užíváním probiotik, prebiotik a vitamínů lze přispět k posílení imunitního systému, a to nejen během pandemie COVID-19,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Vitamín D jako aktivátor imunity

Dalším důležitým prvkem pro posílení imunity je vitamín D[8]. Naše tělo ho přijímá ze slunečních paprsků, kterých je ale ve střední Evropě nedostatek i za normálních okolností, situace je navíc momentálně znesnadněna částečně omezeným vycházením. Další možností, jak tělu tento vitamín dodat, je strava, například kvasnice[9], ryby a mořské plody, vejce nebo houby[10]. Ze studií nicméně vyplývá, že dostatek vitamínu D má ze stravy jen jedno procento populace[11].

Vitamín D hraje zásadní roli v tom, jak silný je náš imunitní systém, který brání tělo před nákazou. Funguje jako jakýsi aktivátor. Výzkumy provedené na univerzitě v Kodani popsaly způsob, jak pomáhá: vitamín D aktivuje imunitní systém tím, že „vyzbrojí“ T buňky k boji proti infekci. Výzkum zjistil, že bez vitamínu D je imunitní systém T buněk neaktivní a poskytuje nedostatečnou nebo žádnou ochranu proti napadení mikroorganismy a viry. S vitamínem D v krvi se tyto buňky „ozbrojí“ a začnou vyhledávat vetřelce, které zničí a vyloučí z těla[12].

Za vhodnou strategii pro všeobecnou podporu imunitního systému lze tedy považovat také kombinaci probiotik a vitamínů. S ohledem na skutečnost, že existuje více probiotických kmenů, je třeba při výběru vhodných probiotik dávat pozor na informace na obalu, případně se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.

[1] https://www.prolekare.cz/novinky/strevni-mikrobiota-jeji-vyznam-a-moznosti-ovlivneni-7904

[2] https://www.ockovacicentrum.cz/cz/chripka#zdroj-nakazy

[3] https://www.nutraingredients-usa.com/News/Promotional-Features/Benefits-of-taking-probiotics-to-boost-immunity-and-improve-immunity

[4] Qin J, et al. A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing. Nature. Mar 4;464(7285):59-65 (2010).

[5] https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics#section1

[6] Gabryszewski SJ, Bachar O, Dyer KD, et al. Lactobacillus-mediated priming of the respiratory mucosa protects against lethal pneumovirus infection. J Im- munol 2011; 186:1151 – 1161.

[7] King S, Tancredi D, Lenoir-Wijnkoop I, Gould K, Vann H, Connors G, Sanders ME, Linder JA, Shane AL, Merenstein D. Does probiotic consumption reduce antibiotic utilization for common acute infections? A systematic review and meta-analysis. Eur J Public Health. 2019 Jun 1;29(3):494-499. doi: 10.1093/eurpub/cky185.

[8] http://litomysl.nempk.cz/na-vitaminu-d-stoji-cely-nas-imunitni-system-meli-bychom-kontrolovat-jeho-hladinu

[9] http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/prednasky/milovy/2013/18_kavrik_vitaminD.pdf

[10] https://cs.medlicker.com/1394-potraviny-s-vitaminem-d

[11] https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/vitamin-d-jak-poznat-ze-ho-mate-dost-ze-slunce-4638.html

[12] https://www.celostnimedicina.cz/svet-zachvatila-epidemie-nedostatku-vitaminu-d.htm

Kalendář akcí

Květen

Červen 2025

Červenec
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
30
1
2
3
4
5
6
Červen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
7
8
9
10
11
12
13
Červenec

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
14
15
16
17
18
19
20
Červenec

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
21
22
23
24
25
26
27
Červenec

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
28
29
30
31
1
2
3
Červenec

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Srpen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Srpen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS