Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Zpravodaj

V Česku by významně ubylo kardiovaskulárních příhod, pokud lidé…

  • 3 listopadu, 20236 listopadu, 2023
  • by budskap

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Češi průměrně spotřebují 13,4 gramu denně. “Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin. Pomocí národního programu bychom chtěli v Česku do roku 2030 snížit příjem soli průměrně o čtyři gramy na den,” uvedl přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Jan Václavík.

Většinu přijímané soli obsahují nakupované potraviny. Sůl přidávaná do jídla při vaření nebo přímo při jídle se na celkové spotřebě podílí nejvýše z pětiny. “Sůl obsahují téměř všechny potravinářské výrobky, často ve velkém množství. Hlavním opatřením, je proto omezení obsahu soli v pečivu, uzeninách a dalších výrobcích,” sdělil Václavík.

Výrobci by své produkty podle něj měli také lépe označovat a zřetelně na nich uvádět nejen obsah soli, ale i procento, kterým se daná potravina podílí na denní doporučené dávce pro dospělé. Vše musí provázet edukační kampaň, aby lidé pochopili, v čem sůl škodí, a proč je důležité vybírat si potraviny s menším obsahem soli.

Při přípravě národního programu se odborníci inspirovali v zahraničí, kde obdobné programy přispěly k poklesu krevního tlaku populace a snížení úmrtnosti způsobené kardiovaskulárními příhodami. “V Evropě to bylo například Finsko nebo Velká Británie. Výsledky z těchto zemí potvrzují, jak důležitá je preventivní medicína,” dodal Václavík. Věří, že pro tuzemský program získá podporu odborných společností, zákonodárců i ministerstev.

Výzkumy a studie

SZÚ: Mužům chybí v jídle vápník, horčík a draslík, ženám i železo…

  • 10 srpna, 2021
  • by andrlovak1

“Takové chyby se bohužel časem v organismu sčítají. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace. Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém,” vysvětluje následky stravovacích chyb vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

Rozdíly mezi minerály, které chybí ženám či mužům, vycházejí z vyšších dávek potravin na kilogram tělesné hmotnosti u mužů a sleduje se u nich jiný poměr prvků.

“Popsané nedostatky minerálních látek podporují rozvoj chronických zánětů. Ty se mohou stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům,” dodal Ruprich. Podle něj tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci, které jsou s těmito záněty spojené.

Zdravá strava, zdravý život

Doplňky stravy, kterými někteří lidé minerály doplňují, by ale podle Rupricha měly být jen nouzovým řešením. Zásadní je vyvážená strava a dostatečný výdej energie, tedy zdravý pohyb. Základní složkou stravy by nemělo být maso, ale nezpracované rostlinné potraviny, zelenina, ovoce a obilniny. Dodávají tělu vlákninu, která je důležitá pro zažívací trakt a zasytí. Minimalizovat je naopak potřeba sladké cukry v jídle i nápojích a sůl.

Bílkoviny je možné doplňovat nejen z masa, ale také například z luštěnin. Mimo ryb není v mase podle Rupricha příliš vhodné složení tuků pro lidské tělo. Varoval také před konzumací velkého množství výrazně dochucovaných nebo průmyslově zpracovaných potravin, které neobsahují dostatečné množství živin. Těch je naopak dostatek v čerstvých surovinách používaných k přípravě jídel.

Špatné návyky

Roli hraje i nedostatek pohybu, stres, špatný spánek nebo konzumace alkoholu. “My Češi patříme z hlediska výživy mezi nejhorší v Evropské unii. O prevenci a zdravé výživě se sice hodně mluví, ale lidé se ještě nenaučili o sebe starat. Stále mnozí čekají, že je spasí akutní medicína. K lékaři už lidé jdou právě z důvodu poškození zdraví, kterému třeba mohli předejít,” dodal.

Výsledky vycházejí z takzvaného dlouhodobého monitoringu dietární expozice populace vybraným chemickým látkám, vychází z řady národních i evropských předpisů. K hodnocení byla využita data o spotřebě potravin z národní Studie individuální spotřeby potravin a aktuální analytické hodnoty obsahu minerálních látek v potravinách stanovených v rámci projektu.

Kalendář akcí

Květen

Červen 2025

Červenec
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
30
1
2
3
4
5
6
Červen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
7
8
9
10
11
12
13
Červenec

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
14
15
16
17
18
19
20
Červenec

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
21
22
23
24
25
26
27
Červenec

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
28
29
30
31
1
2
3
Červenec

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Srpen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Srpen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS