Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Tisková zpráva

Většina lidí po zhubnutí znovu přibere

  • 24 února, 202524 února, 2025
  • by budskap

Praha, 24. 2. 2025 – Přísná dieta, rychlý úbytek kilogramů – a za pár měsíců opět na začátku, mnohdy ještě s dalšími kily navíc. Taková je realita většiny lidí, kteří se snaží zhubnout. Podle odborníků se jen 10–20 % z nich podaří udržet si novou váhu dlouhodobě. Tato fáze vyžaduje péči a pozornost stejně jako samotné hubnutí, ale lidé ji často podceňují. Krátkodobé diety totiž neřeší skutečné příčiny nadváhy a obezity, jako jsou nesprávné stravovací návyky, nedostatek pohybu a psychické problémy. Na důležitost komplexního přístupu k hubnutí upozorňují experti u příležitosti Světového dne obezity, který připadá na 4. března.

Nadváhou nebo obezitou trpí víc než polovina české populace

„Lidé chtějí při hubnutí vidět výsledky co nejdříve, proto se pouští do diet, které slibují rychlý úbytek váhy, ale tak to nefunguje. Člověk si musí zautomatizovat nové návyky zdravého životního stylu, a to nějakou dobu trvá,“ vysvětluje Lenka Vymlátilová, výživová poradkyně a lektorka skupinových kurzů zdravého hubnutí v organizaci STOB. Jenže právě v tom většina lidí selhává. Jak ukazují údaje z posledních let, až 90 % hubnoucích se po čase vrátí na původní váhu. „Udržet si zdravou životosprávu je v dnešním prostředí velmi obtížné – vysoce kalorické jídlo máme na dosah prakticky neustále, zatímco pohyb se z našeho života vytrácí,“ zmiňuje Lenka Vymlátilová. Nejčastějším důvodem neúspěchu je návrat k nezdravým návykům nebo třeba příliš přísně nastavený režim během diety. „Už samotný způsob hubnutí často předurčuje, zda si člověk váhu udrží. Pokud zvolí extrémně restriktivní dietu, jeho tělo si po jejím skončení začne rychle ukládat zásoby, a hmotnost se vrací. Proto je důležité hubnout postupně, zdravě a pod odborným vedením,“ vysvětluje Lenka Vymlátilová.

Na důležitost odborné pomoci upozorňuje i online konference s názvem Jak zdravě zhubnout a váhu si také udržet, která se koná 9. března od 9 hodin a je zdarma. Zájemci se musí pouze předem registrovat na webu organizace STOB. Program akce se zaměřuje nejen na zdravé hubnutí a udržení si váhy, ale také na psychologickou podporu a pohyb. Experti představí osvědčené metody, které pomáhají lidem efektivně a dlouhodobě zvládnout nadbytečná kila. Při příležitosti Světového dne obezity nabízí někteří z lektorů STOB zájemcům bezplatné konzultace a měření složení těla. „Náš přístup vychází z kognitivně-behaviorální terapie. Kromě úpravy stravy a pohybových návyků pracujeme také s psychikou, zejména s emočním jedením a neužitečnými myšlenkami. Chceme, aby cesta ke zdravějšímu životnímu stylu byla příjemná a lidé si nové návyky osvojovali s radostí, ne pod tlakem,“ říká PhDr. Iva Málková, psycholožka a zakladatelka organizace STOB, jejímiž kurzy zdravého hubnutí prošly za více než 30 let desítky tisíc lidí. „Důležitá je i podpora, a to jak odborníků, tak ostatních účastníků v rámci skupinových kurzů. Díky ní se lidé lépe vyrovnávají s relapsy a učí se je vnímat jako přirozenou součást procesu změny a ne jako selhání,“ dodává PhDr. Málková.

Podle aktuálních dat trpí nadváhou nebo obezitou více než 60 % Čechů, což s sebou přináší nejen estetické, ale především zdravotní komplikace. Mezi nejčastější rizika patří cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární onemocnění a také psychické problémy spojené s nízkým sebevědomím. Nezdravé návyky si s sebou lidé mnohdy nesou už od dětství. A právě dětská obezita je v Česku na vzestupu – podle statistik má v současnosti nadváhu nebo obezitu už každé čtvrté dítě. Dle predikcí by jich v roce 2030 mělo být ještě víc – asi 30 %. „Výrazně nám v posledních letech stoupá počet dětí se závažnou formou obezity s metabolickými komplikacemi. Tyto problémy mohou vést k rozvoji vážných onemocnění, jako je cukrovka, vysoký cholesterol nebo cévní poruchy, a to ve velmi mladém věku,“ říká MUDr. Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti ČLS JEP. Odborníci se shodují, že s prevencí obezity je nutné začít už v raném dětství a zapojit do procesu celou rodinu. „Čím dříve si dítě osvojí zdravý životní styl, tím je vyšší šance, že si jej zachová až do dospělosti, a vyhne se tak závažným zdravotním rizikům,“ doplňuje MUDr. Boženský.

Jednou z efektivních cest, jak pomoci rodinám bojovat s nadváhou a obezitou, jsou specializované kurzy zdravého životního stylu od organizace STOB podporované společností Boehringer Ingelheim. Ty cílí na změnu návyků celé rodiny. „Syn po absolvování kurzu ví, jak si připravit plnohodnotnou snídani, jaký oběd si ve školní jídelně vybrat, i to, že sladkosti může jen v omezeném množství. Na sportovní tréninky chodil již před kurzem, ale během kurzů s námi začal chodit na procházky a sám nás motivuje k častějšímu pohybu,“ popisuje Blanka, maminka osmiletého Matyáše, který se kurzu STOB zúčastnil.

Doporučené články

Kvůli celiakii jezdili do školky přes celou Prahu

  • 16 května, 202316 května, 2023
  • by budskap

Teodorovi (5) zjistili lékaři celiakii před třemi lety. „Když byly synovi dva roky, začal trpět velkými průjmy, byl unavený a měl nafouklé bříško,“ vzpomíná Teodorova maminka Erika (42, Praha). Zpočátku se snažila synovy problémy řešit probiotiky, ale nepomáhalo to. Navštívili proto lékaře. „Z krve lékař zjistil, že Teodorek má vysoké hladiny protilátek značící nesnášenlivost lepku, a okamžitě mu diagnostikoval celiakii. Na testy hned poslal mě i manžela,“ popisuje Teodorova maminka, která tak přišla na to, že gen způsobující celiakii má i ona. Když se jim narodily další dvě dcery – nyní tříletá a roční, lékaři je hned otestovali a zjistili, že jedna z nich je také nositelkou tohoto genu. „Stejně jako u mě to neznamená, že celiakii má, je to ale určitá predispozice, nemoc se u nás může v budoucnu projevit,“ vysvětluje Erika. „Když jsem zjistila, že má Teodorek celiakii, byla jsem z toho hodně nešťastná, protože to pro něj znamená celoživotní bezlepkovou dietu a omezení. Pokud by dietu nedodržoval, hrozí mu kromě zažívacích potíží také poruchy růstu, osteoporóza, nebo dokonce rakovina,“ popisuje. Erika začala hledat o nemoci, a hlavně o bezlepkové stravě co nejvíce informací. Narazila přitom na stránky pacientské organizace  Společnost pro bezlepkovou dietu z.s., která poskytuje poradenství pro pacienty s celiakií. „Konzultace v poradně mi jako vystrašené mamince moc pomohla, abych se zorientovala v tom, jak si s nemocí a dietou poradit. Že záleží zejména na mně, jak to synovi vysvětlím, aby se necítil jiný a méněcenný, a naučím ho, jak a proč musí dietu dodržovat,“ popisuje Erika, která se naučila místo lítosti hledat řešení. Postupně přišla na to, kde se dají koupit bezlepkové potraviny a jak bez lepku uvařit podobná jídla, jako jedí zdravé děti. „Syn miluje dorty, ale na většině oslav nemůže ani ochutnat, tak si pak pečeme doma,“ říká Erika, která s sebou neustále nosí pohotovostní svačinu, protože nikdy neví, kde bude možné bezlepkové jídlo sehnat.

Přestože je dieta jedinou možnou léčbou celiakie, není tato léčba hrazena ze zdravotního pojištění. Některé pojišťovny přispívají v rámci preventivních programů, proto Erika přehlásila syna k Všeobecné zdravotní pojišťovně, která má nejlepší podmínky a dětem přispívá 8 000 Kč za rok. Náklady to ale ani zdaleka nepokryje a vysoká cena bezlepkových surovin a potravin představuje velký zásah do rodinného rozpočtu. „Například za kilo bezlepkového chleba zaplatíme kolem tří set korun,“ vysvětluje Erika.

Na další překážku rodina narazila, když začal Teodor chodit do školky. Školská zařízení v Česku totiž nemají povinnost zajistit stravování pro děti s celiakií. „Přijde mi zvláštní, že v nemocnici nebo ve věznici lidé s celiakií bezlepkové jídlo dostanou, ale ve školce a škole ne, tam je to jen na dobré vůli zřizovatele,“ zamýšlí se Erika, která to řešila ve školce, již mají deset minut od domu. Bohužel místní školka bezlepkové stravování nezajišťovala, proto jsme synovi museli najít jinou školku. Takovou, kde bylo volno a zajišťovali i bezlepkovou variantu jídla, ale objevili až na druhém konci Prahy. „Někdy manžel se synem strávili na cestě hodinu a půl,“ říká Erika, která se nechtěla vzdát myšlenky, že syn bude chodit do místní školky. A po ročním jednání se zřizovatelem se to nakonec podařilo a školka jídlo Teodorovi zajišťuje.

Když Teodor dodržuje správně dietu, má hladinu protilátek jako zdravý kluk. Na krevní testy chodí dvakrát za rok, a protože jsou lidé s celiakií náchylnější k rozvoji cukrovky a poruchám funkce štítné žlázy, kontroluje mu lékař i hladinu krevního cukru a hormonů.

Zpravodaj

Corriere della Sera: Mladí se odklánějí od středomořské stravy

  • 16 června, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Řím 16. června (ČTK/Corriere della Sera) – Středomořská dieta je na ústupu. V jídelníčku těch, kdo se chtějí udržet ve formě, je ve skutečnosti příliš proteinů, málo cereálií a málo zeleniny, píše italský deník Corriere della Sera.

Někteří mladí lidé zůstávají často věrni středomořské dietě, ale nelze popřít, že od ní mnozí odstupují. Potvrzují to mimo jiné údaje získané v rámci informační kampaně o životním stylu. Více než 27.000 osobám byl předložen dotazník, v němž měly odpovědět, co jedí během dne a během týdne. Výsledky, analyzované institutem Censis, ponechávají jen málo prostoru pro pochybnosti: od středomořské stravy odstupujeme a pouze olivový olej je konzumován v dostatečné míře, zatímco ostatní produkty typické pro středomořskou stravu, jako jsou zelenina a ryby, luštěniny a těstoviny, jsou na ústupu.

Důvody jsou podle expertů rozmanité, počínaje tím, že máme nedostatek času na přípravu pokrmů, což nás vede k tomu, že konzumujeme hotová jídla, a konče novými tendencemi ve stravování, které nemusejí být zdravé. Ať už jsou důvody jakékoli, je zřejmé, že ve snaze jíst zdravě upouštíme od zásadních principů. A dokonce jsme přesvědčeni, že činíme dobře: jestliže porovnáme individuální zvyky u stolu, ukazuje se, že většina lidí je vůči sobě dost shovívavá a myslí si, že jí mnohem lépe, než tomu je ve skutečnosti.

“Je to paradox dnešního stravování. Dostatek jídla spolu se změnou zvyků a životního stylu ochudil konzumaci a vedl k tomu, že upouštíme od jednoduchých jídel, která patří ke středomořské tradici,” uvádí Michele Carruba, ředitel Centra pro studium a výzkum obezity při milánské univerzitě.

Údaje institutu Censis ukazují, že riziková je zejména nejkřehčí populace: děti, těhotné ženy a senioři. Děti dnes například jedí velmi málo ryb, které by měly konzumovat nejméně dvakrát týdně i ve věku do tří let (dobré jsou středomořské ryby, ale také mražené, především ze subarktických oblastí, kde je moře méně znečištěné). Děti naopak jedí hodně soli a cukru, pečiva a moučných výrobků vůbec, které se často v hojné míře dávají nejmenším. Chybou je považovat je za dospělé v miniatuře: až do tří let mají odlišný metabolismus a trávení.

Průzkum pak překvapivě ukázal, že nikdo není bez chyby. Na základě údajů o konzumaci je možné seřadit Italy do pěti profilů, z nichž žádný není dokonalý. Dokonce chybují i ženy, které věnují více pozornosti svému zdraví. Například čtyřicátnice, které stále drží dietu (31 procent dotázaných), cvičí a jedí ryby, bílé maso a luštěniny a jsou přesvědčeny, že přijímají dostatek zeleniny, jí ve skutečnosti konzumují málo. Spíše dodržují nevyvážené diety s přebytkem proteinů a nedostatkem celozrnných výrobků. Také vyznavači zdravého životního stylu (22 procent dotázaných) a lidé stravující se střídmě (14 procent), kteří jsou většinou již pokročilého věku, se domnívají, že žijí zdravě, ale ve skutečnosti tomu tak není. Lépe na tom nejsou ani muži, počínaje všežravci (14 procent dotázaných) až po mladé lidi, kteří se v jídle neomezují (18 procent). Ti první často jedí příliš mnoho luštěnin, pečiva a masa, ale zřídka si dají rybu, mléčné výrobky a vejce, zatímco ti druzí jedí všeho hodně, ale téměř nikdy ryby, a často si dopřávají alkoholické nápoje a sladkosti. Všichni tedy musíme změnit své zvyky a vrátit se k původní středomořské dietě, jakou se řídily naše babičky.

pel ank

Kalendář akcí

Květen

Červen 2025

Červenec
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
30
1
2
3
4
5
6
Červen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
7
8
9
10
11
12
13
Červenec

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
14
15
16
17
18
19
20
Červenec

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
21
22
23
24
25
26
27
Červenec

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
28
29
30
31
1
2
3
Červenec

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Červenec

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Srpen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Srpen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS