Příbramská nemocnice bude využívat robotický operační systém

“Pro naši krajskou nemocnici, ale i pro celé středočeské zdravotnictví je to velký krok. Robotické operace představují budoucnost naší medicíny a zásadně pomohou příbramským zdravotnickým expertům při péči o pacienty. Jde o pokročilý systém pro laparoskopickou operativu, který bude nemocnice využívat především při urologických, chirurgických a gynekologických výkonech,” uvedl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Příbramská nemocnice usilovala o robotickou chirurgii delší dobu a před několika dny získala doporučující stanovisko od přístrojové komise na ministerstvu. Právě to je zásadní pro jednání se zdravotními pojišťovnami kvůli nasmlouvání výkonů v robotické chirurgii.

Ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada věří, že nenastanou mimořádné události, které by mohly projekt odsunout. Nemocnici nyní čeká projektování, porovnání nabídek pomocí výběrového řízení a proškolení operačních týmů. “Jsem přesvědčen, že během roku 2025 odoperujeme první pacienty pomocí tohoto robotického systému. Ze zkušeností z jiných nemocnic víme, že zhruba za rok se dá vše stihnout,” dodal Holobrada.