Za rybami do Norska či Chorvatska. Proč jsou mořské ryby u českých rybářů stále žádanější?

Popularita rybářských výletů do zahraničí roste. Nejčastějšími destinacemi jsou Norsko a Finsko, rybařit se dá také ve Španělsku nebo Tanzánii. I na dovolenou v Chorvatsku si lidé často přibalují rybářské pruty. Čeští rybáři se do zahraničí často vydávají na vlastní pěst, bez pomoci cestovní kanceláře. Důvodů, proč se stěhují od českých rybníků k moři, přitom může být několik – pestřejší nabídka ryb, více úlovků, vylepšování osobních rekordů a delikátní chuť mořských ryb.

Mořské ryby narůstají do větších rozměrů

Pro nadšené rybáře jsou nejdůležitějšími ukazateli úspěšnosti velikost a hmotnost vylovené ryby. Za největší sladkovodní rybu, která se běžně nachází v českých vodách, se dá považovat sumec velký. Může dorůstat do velikosti až 300 cm a hmotnosti přes 100 kg. Rozměry některých mořských ryb jsou mnohonásobně vyšší. Například notoricky známá ryba, mečoun, může dosahovat až téměř půl tuny hmotnosti. Nachází se především v teplých mořích a pro rybáře představuje výzvu. Už svým vzhledem totiž vybízí k boji – jeho horní čelist nápadně připomíná meč. V minulosti se mečoun často lovil pomocí harpun. Mořské ryby se od těch sladkovodních odlišují nejenom vzhledem a rozměry. Rybáři oceňují také delikátní chuť mořských ryb a vysoký obsah zdravých látek. Oproti sladkovodním mají mořské ryby vyšší obsah jódu, nenasycených mastných kyselin a dalších pro tělo prospěšných látek. Například malá porce mečouna obsahuje velké množství vitaminu D, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému,” vyjmenovává Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee, která už 115 let připravuje delikátní pokrmy z mořských ryb.

Cestovní kancelář jen první rok, pak už sám za sebe

Téměř každá cestovní kancelář má ve svém portfoliu nabídku rybářských výletů do zahraničí. „Rybářské zájezdy jsou ale velmi specifické a v posledních letech se stále častěji stává, že si je rybáři organizují sami. Vždy se opakuje stejná historie. Poprvé cestují s cestovní kanceláří, zmapují si destinaci, naváží vztahy a v následujících letech vše zorganizují pro sebe i přátele sami,” říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, který dodává, že tento příběh se často odehrává v Norsku, Finsku, Mongolsku a v dunajské deltě. Při rybářském výletu zorganizovaném na vlastní pěst, je ale potřeba si ohlídat veškeré předpisy té které konkrétní země. Někde vyžadují povolení a stanovují také maximální rozměry ryb, které si smíte ponechat. V drtivé většině zemí pak platí pravidlo, že při sportovním a rekreačním rybolovu nesmíte své úlovky prodávat.

I z obyčejné dovolené u moře se může rázem stát rybářské dobrodružství. Čím dál více hotelů totiž do nabídky služeb přidává i jedno či vícedenní rybářské výlety. Jednotlivé společnosti, pořádající takové výlety, často vysílají své obchodníky do ulic, aby je nabízeli turistům napřímo. Při takových výletech se účastníci nemusí o nic starat, vše už mají připravené. V ceně tak často bývá transfer z hotelu, výlet lodí na širé moře, nachystané rybářské pruty, návnady a většinou i občerstvení.

Rybaření v Chorvatsku? Nezapomeňte na povolenku

Další destinací, která láká české rybáře, je Chorvatsko. Jadranské pobřeží patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější místo českých turistů. Mnoho z nich si do kufru balí i rybářské pruty. V Chorvatsku se loví zejména mořský okoun a pražma mořská. V tamních mořích se hojně vyskytuje i tuňák. Ročně se tam vyprodukují zhruba 4 tisíce tun masa této ryby, které míří převážně na japonský trh. „Tuňák je oblíbený i v České republice. Známe ho především z konzervy, která ale často obsahuje jen malý podíl masa. Čerstvý tuňák je přitom delikátní a zdravou záležitostí. Řadí se totiž k rybám s největším obsahem mastných kyselin, které můžou snižovat riziko kardiovaskulárních a chronických chorob,” uvedl Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

Pokud se vám v rámci dovolené v Chorvatsku zachce rybolovu, nezapomeňte si vyřídit povolení. Od roku 2010 totiž zahraniční turisti k rekreačnímu i sportovnímu rybolovu ze člunu nebo ze břehu potřebují chorvatské povolení Ministerstva zemědělství, rybolovu a rozvoje venkova. Od roku 2012 se dá toto povolení vyřídit i elektronicky. Za jeden den rybaření zaplatíte 60 kun. Pokud ale budete chtít lovit tuňáka, budete si muset připlatit. Povolení pro lov mečouna, tuňáka a plachetníka štíhlého stojí na jeden den 120 kun.

 


O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady.

Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

Ing. Marek Sedlák

ředitel společnosti

email: press@nordsee.cz

www.nordsee.cz