Vyšetření mužů mezi 65 a 67 lety může zabránit úmrtí na prasklou břišní aortu

Muži mají výduť čtyřikrát častěji než ženy, více pacientů je mezi kuřáky a riziko roste s věkem. Ve věku nad 60 let postihuje pět až sedm procent populace. “Cílem screeningového programu je u populace mužů ve věku 65 až 67 let včas odhalit přítomnost aneurysmatu (…) a v případě nálezu velkého aneurysmatu zahájit preventivní léčbu,” píše se v materiálu.

Aorta je největší tepnou v těle, vede krev do srdce skrze hrudník a břicho. Běžně má průměr přes dva centimetry. Zvětšení o polovinu je důvodem k léčbě až operaci, která může prasknutí výdutě předejít. Prasknutí břišní aorty patří v západních zemích mezi druhou desítku nejčastějších úmrtí, v polovině případů po ruptuře zemře pacient ještě před příjezdem do nemocnice.

Příznaky výdutě na břišní aortě jsou podle informací Národního zdravotnického informačního portálu přetrvávající bolest žaludku a zad, která zasahuje i do nohou, pocit pulsování v oblasti břicha, který lze obvykle při položení ruky na břicho v blízkosti pupku i nahmatat. Ruptura se projeví náhlou, silnou bolestí břicha doprovázenou rychlým tepem, studeným potem, dušností nebo ztrátou vědomí.

Příčinou vzniku výdutě je podle odborníků oslabování cévní stěny. Nejvýznamnějším důvodem pro jeho vznik je ateroskleróza neboli kornatění tepen způsobené usazováním tuků z krve. Asi 1,5krát častější je u osob s vysokým krevním tlakem. Prevencí je zdravá strava a pravidelný pohyb.

Podle materiálu MZd by v pátém roce, kdy se screening už plně etabluje a bude se ho účastnit polovina cílové populace, měly být odhadované náklady asi 16,2 milionu korun. Nyní číní náklady na léčbu zhruba 258 milionů korun za rok, se zavedením programu by kvůli vyššímu množství léčených mohly stoupnout na zhruba 301 milionů.