Voda v jezeře Ostrá a na Slapech v Županovicích není vhodná ke koupání

Aktuálně | 15. 8. 2024

“Ostrá zůstává na čtyřce a bohužel se tento týden stejný stav objevil i na Slapech v Županovicích. Je tam také vysoký výskyt sinic a chlorofylu,” uvedl Mandík.

Třetí stupeň podle něj platí na Proboštských jezerech, v Bakově a na Novém rybníku v Příbrami. Na Novém rybníku to není kvůli kvalitě vody, ale ojedinělému výskytu cerkárií, což jsou larvy motolic, které mohou vyvolat svědivé vyrážky.

“Jinak je to na ta horka poměrně dobré, většinou je to na jedničce,” řekl Mandík. Například v Orlické přehradě se podle něj voda dokonce zlepšila. “Pokud jsou někde dvojky, tak kvůli zvýšenému obsahu chlorofylu, což je v této době normální,” dodal.

Ve Středočeském kraji je letos pod kontrolou 44 přírodních koupališť ve volné přírodě, z toho u 11 zajišťuje odběry včetně financování hygienická stanice, u ostatních provozovatelé. Kontrolní odběry se dělají jednou za dva týdny. V případě zjištění stupně tři, který označuje zhoršenou jakost vody nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince, se opakuje po týdnu.