Vědec: Obezita sice není nakažlivá jako chřipka, ale splňuje parametry nemoci

Autor: redakce | Prevence a léčba | 28. 5. 2024

“Nadbytek energie se v lidském těle uchovává ve formě lipidů. Tuková tkáň je uzpůsobena k ukládání lipidů. Negativní dopady obezity nastávají ve chvíli, kdy přestává stačit kapacita této tkáně. Tuková tkáň je jeden z mála orgánů, který je dokáže bezpečně skladovat. V okamžiku, kdy je její kapacita přeplněna, tak se lipidy z tkáně vylévají a ovlivňují další orgány,” popsal Zouhar.

Obezita je primární spouštěč u řady nemocí, u dalších chorob se podílí na patogenezi. Například se sníženou citlivosti na hormon inzulín je spojeno ukládání lipidů v játrech, svalech a slinivce břišní.

“Obezita je úzce spojena s celou řadou patologií, které někdy shrnujeme pod označení metabolický syndrom. Primární příčinou a propojením obezity s dalšími poruchami je inzulínová rezistence. K dalším příznakům spojených s metabolickým syndromem patří zvýšený krevní tlak, ukládání aterosklerotických plátů v cévách, které je spojeno se zvýšeným rizikem infarktu srdečního myokardu nebo mrtvicí,” řekl Zouhar. Samotná inzulínová rezistence může gradovat až k rozvoji diabetu neboli cukrovky.

Primární by měla být prevence obezity. Podle vědce je důležité se snažit obezitě předcházet i proto, že proces hubnutí je pro obézní lidi výrazně těžší než pro ostatní. “Mnohem jednodušší je udržovat si stálou hmotnost. Ty samé procesy v těle, které napomáhají udržení váhy, totiž po překročení určité hranice naopak hubnutí brání,” uvedl Zouhar.

Řešením léčby obezity je zlepšení zdravotního stylu. “Pro její léčbu jsou sice schválená bezpečná farmaka, když se ale vysadí, pocit hladu se vrací. Chirurgické odstranění tukové tkáně je spíše estetickým zákrokem, který neřeší metabolické dopady, a navíc zmenšuje kapacitu pro bezpečné ukládání tuků v těle,” dodal vědec.