V Rumburku začala stavba laboratoří, zpozdila se i kvůli digitalizaci

Autor: redakce | Aktuálně | 8. 10. 2024

“V rámci zpracování projektu došlo k několika nezbytným úpravám na základě požadavků orgánů veřejné správy, zásadní bylo dojednání situování heliportu na vytipovaném městském pozemku a následné zapracování do dokumentace,” uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Jakub Komárek. Doplnil, že dvouměsíční zpoždění zapříčinila i digitalizace stavebního řízení, která vykazuje nedostatky. “Což vedlo k nebývalému zahlcení stavebních úřadů, a tak i řadě problémů pro stavební úřady a stavebníky,” řekl Komárek.

Jedním z důvodů výstavby modulárních buněk v rumburské nemocnici bylo opuštění nevyhovujícího a vzdáleného pavilonu v Podhájí. Pacientům i personálu se tím zkrátí trasa z nemocničního areálu do laboratoří. Modulární stavba zajistí profesionální provoz laboratoří až do přestěhování do nového pavilonu vedle budovy chirurgie, kde bude i oddělení urgentního příjmu, centrální operační sály, jednotka intenzivní péče a lékárna.

Po přestěhování laboratoří se podle Komárka uvolní prostor pro další přestavbu. Projekt například počítá s modernizací administrativní budovy v areálu nemocnice či polikliniky v Jiráskově ulici. “Projektová dokumentace pro záměr rekonstrukce administrativní budovy je již hotová a současně se dokončuje projektová dokumentace na modernizaci polikliniky, která bude finalizována v průběhu listopadu 2024,” uvedl předseda. Na projekt naváže příprava veřejné zakázky.

Modulární stavby pro přesun laboratoří by měly být hotové v březnu 2025. Náklady se odhadují zhruba na 22,7 milionu korun.

Soud před pěti lety rozhodl o úpadku rumburské nemocnice. V roce 2020 ji od insolvenční správkyně za 63 milionů korun koupil Ústecký kraj. Od 1. července 2021 spadá pod společnost Krajská zdravotní. Nemocnice se spádovou oblastí zhruba pro 50.000 lidí žijících ve Šluknovském výběžku z personálních a finančních důvodů není samostatným odštěpným závodem, je detašovaným pracovištěm ústecké Masarykovy nemocnice.