V iQparku v Liberci přibyla před létem maketa sanity včetně defibrilátoru

Autor: redakce | Aktuálně | 21. 6. 2024

“Uvnitř to děti může motivovat i k rolové hře, že si mohou hrát na záchranáře. Je tam maketa defibrilátoru a je tam lůžko, na kterém mohou někoho zkusit ošetřovat a tak podobně,” uvedla Kolafová.

Při vytváření makety sanitky centrum spolupracovalo se záchrannou službou. “Hodně jsme se snažili přiučit od záchranářů a spolupráci jsme ještě dovršili s aplikací Záchranka a také s Nadačním fondem Kryštůfek. Takže nám tady v parku vyrostla sice dřevěná sanitka, ale vypadá celkem reálně. Můžete vidět z dálky, že dokonce ambulance svítí, houká. A uvnitř to vypadá opravdu jako zmenšenina opravdické sanitky,” dodala.

To, že maketa působí věrohodně, ocenila zdravotní sestra Petra Žižlavská, která dnes v iQparku vedla program pro děti o první pomoci. “Myslím si, že je to velmi důležité, protože si děti informace spojí vizuálně s výkladem,” řekla zdravotní sestra ČTK. Z praxe ví, že děti umí poskytnout první pomoc. “Jsou úžasní záchranáři a i z červeného kříže mám zkušenost, že jsou daleko lepší záchranáři než dospělí. Ničeho se nebojí a jsou schopné se postarat o raněného a přivolat hlavně pomoc. To je jejich hlavní úkol. Nemůžeme po nich chtít, aby někoho někam přenášeli, ale aby přivolali pomoc,” dodala.

Maketa sanitky je součástí nové expozice Autodílna, obměnou prošla zhruba osmina iQparku. “I tu naši hybridní sanitku si mohou děti trochu opečovávat a opravovat. Mohou si zkusit vyměnit kolo, mohou se podívat dovnitř pod přístrojovou desku,” dodala Kolafová.

Zábavně-naučné centrum iQPark vzniklo před 20 lety a láká na interaktivní exponáty, které prostřednictvím her a experimentů podporují dětskou zvídavost a představivost. Ročně má asi 90.000 návštěvníků. Určeno je pro děti do deseti let. Pro starší děti je určená nedaleká iQLandie.