V horku nežehlit, nepéct, nevařit teplá jídla, vhodně se obléct, radí hygienici

Aktuálně | 18. 7. 2024

Za nezbytnou podmínku zachování zdraví nicméně považují odborníci dostatečnou konzumaci nealkoholických nápojů, a to převážně obyčejné vody v kombinaci s minerálkami, chlazeným slabým čajem či ředěnými džusy.

“Nevaříme teplá jídla, nepečeme, nežehlíme, vynecháme nebo alespoň omezíme všechny činnosti, při nichž vzniká teplo, abychom prostor kolem sebe zbytečně nepřihřívali,” uvedli hygienici. Připomněli, že “topí” i televize, počítač nebo lednice.

Ve vedrech pomáhá občas si ochladit ruce vodou, kdo může, tak i namočit chodidla do studené vody nebo chodit naboso po studené podlaze. Vlasy je možné smáčet chladnou vodou, ale na rozpálenou horkou hlavu by neměla přijít ledová voda.

V horkém počasí by lidé podle hygieniků měli věnovat pozornost tomu, co mají na sobě. Lehké, vzdušné, nepřiléhavé oblečení z přírodních materiálů se neohřeje tak rychle. Při pobytu venku jsou lepší světlé barvy. Před sluncem je třeba chránit i hlavu, jinak hrozí úžeh z přehřátí mozkových blan. Kdo místo sandálů, pantoflí či žabek musí mít plnou obuv, třeba kvůli bezpečnosti na pracovišti, tomu pomůže alespoň výměna ponožek a krátké ochlazení chodidel během přestávky. “A chůze bosky po pracovní době,” dodali hygienici.

Sport a další aktivity, které vyžadují námahu, by lidé měli buď vynechat, nebo odložit až na chladnější část dne, což znamená na brzké ráno nebo pozdější večer.

Další rady, jak se chovat v horku a jak předejít zdravotním problémům, najdou zájemci na webu Státního zdravotního ústavu.

O nadcházejícím víkendu se budou teploty v Česku pohybovat kolem tropické třicítky. Nejteplejší má být neděle, kdy může být na některých místech až 34 stupňů Celsia. Po víkendu se ochladí, bude většinou kolem 25 stupňů.