Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Češi průměrně spotřebují 13,4 gramu denně. “Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin. Pomocí národního programu bychom chtěli v Česku do roku 2030 snížit příjem soli průměrně o čtyři gramy na den,” uvedl přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Jan Václavík.
Většinu přijímané soli obsahují nakupované potraviny. Sůl přidávaná do jídla při vaření nebo přímo při jídle se na celkové spotřebě podílí nejvýše z pětiny. “Sůl obsahují téměř všechny potravinářské výrobky, často ve velkém množství. Hlavním opatřením, je proto omezení obsahu soli v pečivu, uzeninách a dalších výrobcích,” sdělil Václavík.
Výrobci by své produkty podle něj měli také lépe označovat a zřetelně na nich uvádět nejen obsah soli, ale i procento, kterým se daná potravina podílí na denní doporučené dávce pro dospělé. Vše musí provázet edukační kampaň, aby lidé pochopili, v čem sůl škodí, a proč je důležité vybírat si potraviny s menším obsahem soli.
Při přípravě národního programu se odborníci inspirovali v zahraničí, kde obdobné programy přispěly k poklesu krevního tlaku populace a snížení úmrtnosti způsobené kardiovaskulárními příhodami. “V Evropě to bylo například Finsko nebo Velká Británie. Výsledky z těchto zemí potvrzují, jak důležitá je preventivní medicína,” dodal Václavík. Věří, že pro tuzemský program získá podporu odborných společností, zákonodárců i ministerstev.