Středočeská přírodní koupaliště mají nadále výbornou kvalitu vody

Aktuálně | 11. 7. 2024

“Situace je nadále výborná,” řekl Mandík. Kvalitě vody by podle něj neměly uškodit ani vysoké teploty v tomto týdnu. “Tak rychle by to zřejmě nenarostlo a mezitím byly i bouřky,” doplnil Mandík.

Stupněm dva je hodnocena voda na Orlíku na koupacích místech Lavičky, Popelíky, Trhovky a Podskalí, v písníku v Bakově nad Jizerou a na koupalištích Jureček v Říčanech a Vyžlovka v Praze-východ. “Tento stav je pro letní měsíce v koupacích oblastech a přírodních koupalištích poměrně běžný, a pokud fytoplankton neobsahuje výrazné množství sinic, je koupání v takových vodách naprosto bezproblémové,” uvedli hygienici na webu.

Koupat se lidé nadále nemohou v Pilském rybníku na Příbramsku, kde provoz přerušil provozovatel kvůli vysokému obsahu chlorofylu už na konci června.

Ve Středočeském kraji je letos pod kontrolou 44 přírodních koupališť ve volné přírodě, z toho u 11 zajišťuje odběry včetně financování hygienická stanice, u ostatních provozovatelé. Kontrolní odběry se dělají jednou za dva týdny. V případě zjištění stupně tři, který označuje zhoršenou jakost vody nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince, se opakuje po týdnu. Výsledky měření zveřejňují hygienici na webu.