Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Prevence a léčba

Studie: Chemikálie v podobě masti dokáže léčit rány rychleji než…

  • 13 července, 2022
  • by andrlovak1

Studie se prováděla na Ben Gurionově univerzitě. Využila látku na bázi diindolylmetanu (DIM), který se v přírodě nachází v zelenině, jako je brokolice, růžičková kapusta nebo květák. Izraelští vědci studovali vliv DIM na bakterie a zjistili, že látka jejich vývoji dobře brání.

 

K výzkumu byla použit prasata, z nichž každé mělo několik zranění. Část jich dostala antibiotika, část syntetickou formu DIM. Rány u zvířat léčených antibiotiky se zacelily za deset dní, ve druhém případě, kdy se použila mast na bázi DIM, za pět dní.

 

Profesor Ariel Kušmaro nejen vyvíjí mast použitelnou u zraněných zvířat, ale snaží se také zjistit, zda by mělo přínos i to, kdyby se látka DIM přidávala do potravy. “Zjistili jsme ve své studii, že se rány při použití DIM zacelují rychleji,” řekl.

 

“Antibiotika zabijí vrstvu bakterií na ráně. Roste nová tkáň, ale zároveň tam i máte mrtvou tkáň a mrtvé bakterie. V případě DIM bakterie nezabijete, ale není ani mrtvá tkáň a mrtvé bakterie, takže je zacelování rychlejší,” řekl Kušmaro.

 

Testování DIM

Jeho tým chce dospět k testování DIM na zranění u lidí a pomoci zahájit nový přístup v lidské medicíně. “Je to bod obratu, nový koncept protibakteriální léčby,” řekl. I když jde o přístup zcela odlišný od antibiotik, může se podle něj stát základem léčby bakteriálních infekcí podobně, jak je to nyní v případě antibiotik.

 

DIM narušuje komunikaci mezi bakteriemi stejně, jako je to u rušičky radiového signálu. “Bakterie spolu komunikují pomocí chemických signálů. Blokováním nebo narušením jejich komunikace je izolujete jednu od druhé. Právě při této komunikaci vznikají chorobné zárodky, takže bez kontaktu mezi bakteriemi budou méně chorobné a méně odolné proti imunitnímu systému,” sdělil vědec.

 

Rušení komunikace mezi bakteriemi vyvolává ve vědeckém světě stále větší zájem a Kušmaro věří, že jeho výzkum bude přínosem. On a jeho kolegové Karina Golbergová a Robert Marks si myslí, že látka na bázi DIM použitelná pro zvířata dostane povolení do pěti let. DIM se už nyní používá při léčbě některých druhů rakoviny, ale vývoj nového využití bude dlouhý a Kušmaro si myslí, že potrvá déle než deset let, než bude povolena látka pro lidi.

 

Prevence a léčba

Rebarbora – zázračná nebo zdraví škodlivá zelenina?

  • 8 dubna, 202129 dubna, 2021
  • by andrlovak1

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je poměrně známá jarní zelenina. V kuchyni se používá tepelně upravená, často třeba v koláčích. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, málokdo ale ví, že dokáže našemu organismu i uškodit. Čím je tato zelenina tak specifická?

Rebarbora je zelenina s tlustými řapíky, které využíváme právě v kuchyni. Má typickou kyselou chuť a spíše, než jako zelenina se v pokrmech jeví jako ovoce. Obvykle se z ní připravují sladké bublaniny, marmelády nebo třeba čaje a limonády.

Pozitivní účinky rebarbory

Rebarbora obsahuje velké množství draslíku a je silným zdrojem vitamínů skupiny A a B. Je bohatá také na kyselinou citronovou a jablečnou a dále obsahuje hořčík, fosfor, železo, jód a mangan.

Blahodárné účinky na naše zdraví jsou různé. Tato zelenina na sebe váže tuk, je účinná v boji s nadváhou, a navíc detoxikuje organismus. Pozitivní vliv má i na náš metabolismus, pokožku nebo vlasy. Rebarbora funguje i jako přírodní projímadlo, zároveň ale v malém množství může pomoci i v boji s průjmy.

Důležité je ale zmínit, že stejně jako u většiny zeleniny, i účinky rebarbory jsou nejsilnější v syrovém stavu. V případě tepelné úpravy se většina vitaminů vytrácí, což je problém především proto, že díky výrazné chuti je rebarbora zasyrova jen těžko poživatelná.

Kdy může být rebarbora škodlivá

Důvodem, proč může být rebarbora zdraví škodlivá, je kyselina šťavelová, kterou obsahuje. Ta podle některých studií v těle narušuje iontovou rovnováhu vápníku a v důsledku toho dochází k jeho vyloučení z těla.

Právě kvůli této kyselině by se rebarboře měli vyhnout lidé trpící dnou, revmatem či ledvinovými kameny. Celkově by ale mohla způsobovat potíže lidem trpícím problémy s ledvinami či močovým měchýřem. V hodná není ani při problémech s žaludečními kyselinami. U zeleniny je to nezvyklé, ale rebarboru by neměly jíst ve větším množství ani děti nebo těhotné a kojící ženy.

Podíl kyseliny v rebarboře ale může být nebezpečný pro každého z nás. S tím souvisí její sezónnost. Období sklizně rebarbory se pohybuje přibližně od konce dubna pouze do poloviny června. Poté podíl kyseliny šťavelové prudce stoupá a její hrozba je čím dál silnější.

Další využití rebarbory

V kuchyni sice využíváme pouze řapíky rebarbory, pro další účely jsou ale užitečné i její listy či kořen. Právě kořen se používá především v lékařství, a to v podobě prášku, který má schopnost v malých dávkách zastavit průjem, ve větším množství naopak slouží jako projímadlo. I její listy nám mohou buď pomoci, nebo uškodit. V případě, že si z rebarborových listů uděláme čaj, mohou se nám v těle začít tvořit ledvinové kamínky. Pokud je ale použijeme pouze jako obklady, pomáhají kamínky rozpouštět.

Rebarbora je opravdu záhadná zelenina, která nám může život zpříjemnit, ale i zkomplikovat. Je tedy potřeba dávat pozor na to, kdy a jak ji konzumujeme a zda je pro nás vůbec vhodná. Na každodenní jídelníček se tato zelenina nehodí, pro občasné zpestření stravy ale může přijít vhod. Zde můžete najít pár receptů, jak rebarboru využít.

Doporučené články

Dejte šanci růžičkové kapustě. Její účinky vás překvapí

  • 28 ledna, 202128 ledna, 2021
  • by CRS Webmaster

Za dveřmi je únor, měsíc růžičkové kapusty, zeleniny, která se netěší příliš velké oblibě. Oproti takové mrkvi, kterou má rád téměř každý, růžičková kapusta čelí značnému množství odpůrců. My se na ní ale zkusíme podívat z jiného úhlu pohledu a nabídneme vám množství důvodů, proč tuto na první pohled obyčejnou zeleninu zařadit do svého jídelníčku.

Růžičková kapusta vypadá na první pohled skoro jako komický malý salát, který nemůže nic dokázat. Opak je ale pravdou. Uvnitř této malé zeleniny se skrývá velké množství živin, vitaminů i minerálů. Obsahuje vysoký obsah vitaminu C a K, vitaminů skupiny B nebo kyseliny listové. Zapomenout nemůžeme ale ani na vitamin A. Dále obsahuje železo, draslík, hořčík a fosfor. Nutno také zmínit, že oproti jiným druhům zeleniny vyniká růžičková kapusta svým vysokým obsahem bílkovin.

Tato zelenina obsahuje dále i množství aminokyselin, jako je methionin, leucin, lysin, fenylalanin či tryptofan, které jsou pro náš organismus nepostradatelné.

Růžičková kapusta vám pomůže s hubnutím

Přemýšlíte, jakou potravinou si ještě zpestřit dietní jídelníček? Růžičková kapusta je díky své nízké kalorické hodnotě ideální volbou, má totiž pouze 36 kcal na 100 g. Zároveň obsahuje až 85 % vody a díky velkému množství vlákniny navozuje pocit rychlého nasycení. Fakt, že růžičková kapusta obsahuje hodně bílkovin, navíc při dlouhodobé konzumaci způsobí i celkové zlepšení vaší kondice.

Kromě nízkých kalorických hodnost jsou benefitem růžičkové kapusty i její detoxikační účinky. Vysoký obsah vody podporuje odvodňování a pomáhá tak s odplavováním nežádoucích látek z těla.

Účinků růžičkové kapusty je mnoho

Ač to mnoho lidí neví, růžičková kapusta má spoustu blahodárných účinků na náš organismus. Jaké to tedy jsou?

  • posiluje imunitní systém
  • udržuje normální krevní tlak
  • pomáhá při detoxikaci a hubnutí
  • zlepšuje trávení
  • bojuje proti stresu, únavě a zlepšuje náladu
  • vyživuje pleť, nehty a vlasy
  • zlepšuje trávení a pomáhá při průjmech i zácpách
  • přispívá ke zdraví kostí
  • ulevuje od kocoviny
Zpravodaj

Corriere della Sera: Mladí se odklánějí od středomořské stravy

  • 16 června, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Řím 16. června (ČTK/Corriere della Sera) – Středomořská dieta je na ústupu. V jídelníčku těch, kdo se chtějí udržet ve formě, je ve skutečnosti příliš proteinů, málo cereálií a málo zeleniny, píše italský deník Corriere della Sera.

Někteří mladí lidé zůstávají často věrni středomořské dietě, ale nelze popřít, že od ní mnozí odstupují. Potvrzují to mimo jiné údaje získané v rámci informační kampaně o životním stylu. Více než 27.000 osobám byl předložen dotazník, v němž měly odpovědět, co jedí během dne a během týdne. Výsledky, analyzované institutem Censis, ponechávají jen málo prostoru pro pochybnosti: od středomořské stravy odstupujeme a pouze olivový olej je konzumován v dostatečné míře, zatímco ostatní produkty typické pro středomořskou stravu, jako jsou zelenina a ryby, luštěniny a těstoviny, jsou na ústupu.

Důvody jsou podle expertů rozmanité, počínaje tím, že máme nedostatek času na přípravu pokrmů, což nás vede k tomu, že konzumujeme hotová jídla, a konče novými tendencemi ve stravování, které nemusejí být zdravé. Ať už jsou důvody jakékoli, je zřejmé, že ve snaze jíst zdravě upouštíme od zásadních principů. A dokonce jsme přesvědčeni, že činíme dobře: jestliže porovnáme individuální zvyky u stolu, ukazuje se, že většina lidí je vůči sobě dost shovívavá a myslí si, že jí mnohem lépe, než tomu je ve skutečnosti.

“Je to paradox dnešního stravování. Dostatek jídla spolu se změnou zvyků a životního stylu ochudil konzumaci a vedl k tomu, že upouštíme od jednoduchých jídel, která patří ke středomořské tradici,” uvádí Michele Carruba, ředitel Centra pro studium a výzkum obezity při milánské univerzitě.

Údaje institutu Censis ukazují, že riziková je zejména nejkřehčí populace: děti, těhotné ženy a senioři. Děti dnes například jedí velmi málo ryb, které by měly konzumovat nejméně dvakrát týdně i ve věku do tří let (dobré jsou středomořské ryby, ale také mražené, především ze subarktických oblastí, kde je moře méně znečištěné). Děti naopak jedí hodně soli a cukru, pečiva a moučných výrobků vůbec, které se často v hojné míře dávají nejmenším. Chybou je považovat je za dospělé v miniatuře: až do tří let mají odlišný metabolismus a trávení.

Průzkum pak překvapivě ukázal, že nikdo není bez chyby. Na základě údajů o konzumaci je možné seřadit Italy do pěti profilů, z nichž žádný není dokonalý. Dokonce chybují i ženy, které věnují více pozornosti svému zdraví. Například čtyřicátnice, které stále drží dietu (31 procent dotázaných), cvičí a jedí ryby, bílé maso a luštěniny a jsou přesvědčeny, že přijímají dostatek zeleniny, jí ve skutečnosti konzumují málo. Spíše dodržují nevyvážené diety s přebytkem proteinů a nedostatkem celozrnných výrobků. Také vyznavači zdravého životního stylu (22 procent dotázaných) a lidé stravující se střídmě (14 procent), kteří jsou většinou již pokročilého věku, se domnívají, že žijí zdravě, ale ve skutečnosti tomu tak není. Lépe na tom nejsou ani muži, počínaje všežravci (14 procent dotázaných) až po mladé lidi, kteří se v jídle neomezují (18 procent). Ti první často jedí příliš mnoho luštěnin, pečiva a masa, ale zřídka si dají rybu, mléčné výrobky a vejce, zatímco ti druzí jedí všeho hodně, ale téměř nikdy ryby, a často si dopřávají alkoholické nápoje a sladkosti. Všichni tedy musíme změnit své zvyky a vrátit se k původní středomořské dietě, jakou se řídily naše babičky.

pel ank

Kalendář akcí

Březen

Duben 2025

Květen
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
28
29
30
1
2
3
4
Duben

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
5
6
7
8
9
10
11
Květen

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
12
13
14
15
16
17
18
Květen

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
19
20
21
22
23
24
25
Květen

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
26
27
28
29
30
31
1
Květen

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS