Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Zpravodaj

Le Figaro: Jak se projevuje nedostatek spánku

  • 22 února, 20203 srpna, 2020
  • by CRS Webmaster

Paříž 22. února (ČTK/Le Figaro) – Možná nezíváte, ale krutě vám chybí spánek. Toužíte po teple, jste celí rozlámaní, trápí vás pocit hladu. Takové signály vysílá váš organismus, když to s vaším spánkem není v pořádku, píše francouzský deník Le Figaro.

“Během jednoho století se naše noci povážlivě zkrátily,” zdůrazňuje lékařa a expert na problematiku spánku Philippe Beaulieu. Podle nedávné studie spí třetina Francouzů méně než šest hodin denně. A jestliže spíme méně, jsou naše noci také méně osvěžující. U některých lidí se akumuluje spánkový dluh, aniž si to uvědomují, a trpí proto různými neduhy. Jak zjistíme, zda jsou naše noci kvalitní?

Podle Philippa Beaulieua je nezbytné hned po probuzení mít pocit, že jsme se dobře vyspali. “Za běžných okolností malá ospalost velmi rychle zmizí, stačí začít něco dělat, abychom si to uvědomili,” vysvětluje specialista. Jestliže tomu tak není, noc byla nepochybně špatná a důsledky rychle pocítíme. “V celém těle pozorujeme celkové zpomalení, zejména po psychické stránce,” popisuje chronobioložka Claire Leconteová.

Když se nám těžko vstává, nejlepším lékem na lenivost je sprcha. Ale když jsme ve sprše, je nám tak příjemná teplá voda. “Naše biologické hodiny fungují tak, že se centrální teplota zvyšuje podle toho, jak se budíme. Po probdělé noci se tento proces rozvíjí méně rychle, a proto potřebujeme teplou vodu, abychom se probrali,” říká Leconteová.

Když máme za sebou několik špatných nocí, tělo se ani fyzicky, ani psychicky neosvěží. Je půl desáté a vy ještě zíváte. Mozek tak reaguje na nudu, hlad nebo spánek. Jestliže zíváte několikrát denně, vaše tělo reaguje na intenzivní únavu. Stěží se udržíte přes den bdělí a může se vám stát, že vás přepadne spánek nebo zcela usnete, třeba při cestě vlakem, na pracovní schůzce nebo v kině.

Ke kávě si rádi dáte tabulku čokolády. “Narušený spánek vede k nerovnováze sekrece hormonů, které kontrolují chuť k jídlu,” říká Beaulieu. Na zeleninu a ovoce takovou chuť nemáte, ale svádí vás kombinace tuku a cukru. “Cukr zlepšuje naši pozornost,” podotýká chronobioložka Claire Leconteová. Je to jeho jediná výhoda, ale jen krátkodobá. Cukr přispívá ke vzniku nemocí jako je cukrovka druhého typu. Americké studie ukázaly, že epidemie obezity ve Spojených státech pochází nejen ze špatného stravování, ale i z narušení biologických rytmů.

Ačkoli nepijete alkohol, bolí vás ráno hlava. Nedostatek spánku dráždí nervy a neurony na úrovni mozku, a to může vést k nepříjemným bolestem. Claire Leconteová radí dát si deset minut odpočinku v tichu a tmě.

Mozek denně zpracovává tisíce informací. S příchodem noci není nečinný, spíše naopak: vybírá a třídí sebemenší vzpomínku. Nahromaděná únava však tento mechanismus brzdí. Poruchy spánku mají negativní dopady na naši schopnost koncentrace. A tak snadno zapomínáme, co jsme právě četli nebo slyšeli.

Během noci se tráví nejen večeře, ale také se zpracovávají emoce. Sny jsou bezpečnostní pojistkou, která umožňuje vyčistit naše podvědomí během spánku. Když špatně spíte, toto “trávení” je silně narušeno. “Sebekontrola, pokud jde o naše emoce, závisí na naší dobré formě. Bez ní je všechno silně vydrážděno, citlivost stejně jako agresivita,” zdůrazňuje Leconteová.

pel mka

Doporučené články

Únor je měsíc ledvin 

  • 20 února, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Zimní období dává zabrat celému organismu. Musíme se vyrovnávat s krátkým dnem a dlouhou nocí. Je zima a nevlídné počasí. Často se objevují respirační choroby, chřipka apod. Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejohroženější ledviny.

Ledviny jsou jedny z nejdůležitějších vnitřních orgánů. Slouží k odstranění nečistot z krve, které z těla odcházejí v podobě moči. Ledviny bychom si v zimě měli chránit. Je nepříjemné, někdy až nebezpečné, pokud nastydnou. Problémy s ledvinami se zpočátku projevují častým močením, tlakem a bolestí v kříži a v bederní oblasti. To se pak projeví na špatném spánku, ztrátě vitality apod. Některé příznaky nemusíte hned přisuzovat problémům s ledvinami, ale souvisí s nimi také. Je to například bolest kolenou, otoky nohou a tmavé kruhy pod očima. To všechno jsou příznaky špatného vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Tyto problémy mají samozřejmě velký vliv i na naši psychiku. 

Abychom si ledviny co nejvíce chránili, musíme se držet osvědčených rad a doporučení. V první řadě bychom měli dbát na prevenci, aby k onemocnění vůbec nedošlo. V tomto případě je důležitý dostatečný příjem tekutin a neprochladnout. Pokud onemocníme, je většinou nutné vyhledat lékaře. Podle stádia nemoci rozhodne o další léčbě. Záněty ledvin se často léčí antibiotiky. Je doporučena také dieta, kdy se omezí přísun soli a bílkovin. Pokud je nemoc v pokročilejší fázi a vytvoří se ledvinové kameny, je často nutné podstoupit operační zákrok. Pokud se jedná o chronické onemocnění, je mnohdy jedinou léčbou dialýza a následná transplantace ledviny.  

Ledviny můžeme chránit také skladbou jídelníčku. Nejen v zimním období je ideální, když konzumujeme luštěniny a teplé polévky, nejlépe vývary. Naopak nadměrné solení, používání cukru, pití kávy a alkoholu našim ledvinám škodí. Vhodné jsou i různé druhy zeleniny, které je vhodné před konzumací napřed lehce zahřát v páře. Dále se doporučuje krůtí, skopové a jehněčí maso.  

 

Zpravodaj

Le Figaro: Co se děje v těle, když jíme příliš…

  • 8 února, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Paříž 8. února (ČTK/Le Figaro) – Spočívají vaše stravovací návyky v tom, že bleskově pozřete jídlo? Ať je to snídaně, oběd nebo večeře, opakuje se stále totéž. Vyprázdníte svůj talíř za čtvrt hodinky. Je to špatný zvyk, který může mít neblahé následky, píše francouzský deník Le Figaro a vysvětluje, co se odehrává v těle, když člověk jí příliš rychle.

Organismus potřebuje asi 30 minut na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. To vše se děje prostřednictvím hormonů v tenkém střevě, které se aktivují a posílají signál do mozku, do hypothalamu, oblasti, která kromě jiného reguluje pocit sytosti, vysvětluje fyziolog Gilles Mithieux. Jestliže tedy zhltnete potravu za deset minut, budete mít ještě následujících 20 minut pocit hladu.

Menší bolesti žaludku jsou jedním z hlavních důsledků takového rychlého jídla. “Trávení začíná od etapy, kdy jídlo koušeme,” říká dietetička Laetitia Suissová. Jestliže si tedy nedáte na čas se žvýkáním jídla, nejsou potraviny dostatečně rozmělněny, když přicházejí do žaludku. Ten tedy musí ke své práci zmobilizovat více energie. To vede k bolestem v žaludku. Abychom se vyhnuli nepříjemnostem, je vhodné dělat mezi jídlem přestávky. “Na to, abychom hovořili nebo se sami sebe ptali, jestli máme ještě hlad,” říká Suissová.

“Trávení vždy vyžaduje od těla mnoho energie. Proto můžete vstávat od stolu s pocity únavy. A když potraviny přicházejí do žaludku v kusech místo toho, aby byly rozžvýkány, vyžaduje to od organismu, který je musí zpracovat, ještě více energie. Únava je tedy ještě silnější,” zdůrazňuje Suissová.

Podle Mithieuxe závisí kvalita našeho života přímo na způsobu, jakým se stravujeme, ale také na tom, jak potraviny trávíme. “Deset procent neuronů našeho těla se nachází ve střevech, klíčovém prvku trávení. Je tedy zřejmé, že tento orgán má přímé spojení s mozkem. Jestliže jíme příliš rychle, střeva o tom posílají signál mozku. Ten následně pokazí naši náladu. Jestliže jíme správně a pomalu, pociťujeme klid. Způsob, jak jíme, nás definuje. Tuto etapu nelze podceňovat,” uvádí.

Pocit sytosti dostupuje vrcholu v průměru půlhodiny po jídle. Jak bylo již uvedeno, pokud sníte jídlo rychle, pocit sytosti přichází později a vy v jídle pokračujete. “Abyste náležitě vychutnali své jídlo, musí od prvního do posledního sousta uplynout asi 20 minut,” říká Laetitia Suissová.

Je rovněž vhodné zahájit jídlo polévkou nebo syrovou zeleninou. “Ty jsou energeticky chudé, ale nastartují proces, který vede k pocitu sytosti. Je to trik, jak si udržet váhu,” podotýká Gilles Mithieux.

A další nezanedbatelný bod: lépe je neusedat ke stolu ve vyhladovělém stavu, protože v tom případě je velmi těžké nezhltnout všechno během pěti minut. Ideální je zahájit jídlo jen s lehkým pocitem hladu, radí Laetitia Suissová.

Teď, když znáte neblahé důsledky rychlé konzumace pokrmu, dejte si na čas, abyste si vychutnali svůj sendvič s kozím sýrem a sojovým jogurtem, který jste si koupili v závodní jídelně.

pel jd

Aktuálně

Corriere della Sera: Jaké byly superpotraviny našich babiček

  • 20 ledna, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Řím 20. ledna (ČTK/Corriere della Sera) – Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem nepřeháníme. Někdo jim podobně jako černé kapustě říká superpotraviny našich babiček, píše italský deník Corriere della Sera.

Rozinky dokážou změnit chuť pokrmu, která se stává sladkokyselou a voní nostalgií. Ale umějí ještě více: je to pokladnice polyfenolů, rostlinných sloučenin, které mají antioxidační a protinádorové účinky. Proto je lze srovnávat s módními exotickými potravinami, počínaje plody kustovnice čínské a konče zázvorem.

Sultánky, které se používají v kuchyni, jsou zvláštní plodinou, která obsahuje hodně quercetinu, na úkor resveratrolu, který je charakteristický pro všechny ostatní druhy rozinek. Experti na nutrigenomiku, tedy vědu, která zkoumá vztah mezi jídlem a DNA, tvrdí, že oba druhy polyfenolů aktivují ochrannou činnost buněk před degenerativními procesy a záněty.

Ve středomořské kuchyni rozinky napomáhají tomu, abychom při konzumaci bílého jogurtu a sladkostí neměli tendenci přidávat cukr. Jsou vynikající i k potlačení hladu. Některé výzkumy ukazují, že přispívají ke snížení chuti k jídlu a pro sportovce jsou vynikající svačinou. Je to samozřejmě koncentrát energie tvořený ze 70 procent cukry, ale dostatečné množství vlákniny tlumí jeho absorpci. Maximální porce rozinek má být 15 gramů.

Protagonistou toskánské kuchyně je černá kapusta “kale”, která je bohatá na vápník a vitamin K a která má protinádorové účinky. Dlouhé vaření toskánské polévky s černou kapustou způsobuje snadnější dostupnost betakarotenu. Černá kapusta je ve Spojených státech téměř předmětem zbožštění – superpotravinou, která se v Itálii ještě nedostala do světla reflektorů.

Její úspěch je ale zasloužený. Jedna porce černé kapusty pokryje třetinu denní potřeby vápníku. A pak vitamin K: jeho obsah v zelenině je naprosto výjimečný, a to do té míry, že se její konzumace nedoporučuje těm, kteří užívají léky na srážlivost krve.

Tmavá barva kapusty přecházející do fialova je způsobena antokyany, antioxidanty, které zřejmě hrají roli při snižování chronického zánětu spojeného s mnoha chorobami.

Kapusta rovněž obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro syntézu genetického materiálu. Zdá se, že rovněž působí proti nádorům prsu, jak to ukázala deset let trvající studie na 31.000 Italkách, u nichž se sledovala konzumace zeleniny se zelenými listy. Kapusta je potenciálním spojencem onkologů. Podobně jako další druhy kapusty, zelí a brokolice obsahuje glukosinoláty, které se v četných testech ukázaly být pomocníky proti nádorům.

Černá kapusta se má jíst syrová, abychom z ní získali co nejvíce látek, včetně výrazné dávky vitaminu C. Kompromisem mezi vědou a gastronomií je krátkodobé podušení v troše vody, maximálně po dobu deseti minut. A pokud jde o dlouho vařenou toskánskou polévku z této zeleniny? Ta umožňuje lépe vstřebat betakaroten, prekurzor vitaminu A, který podporuje imunitní systém.

pel spr

Aktuálně

Le Figaro: Chronická únava vyžaduje změnu životního stylu

  • 19 ledna, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Paříž 19. ledna (ČTK/Le Figaro) – Spíte každou noc dostatečně, a přesto se cítíte vyčerpaní? Tato chronická únava má několik příčin. Pokud vám ale chybí energie, a tak vynecháváte pravidelný běh nebo cvičení jógy, abyste mohli co nejdříve zalehnout, pak je to chyba. Dostáváte se tím do bludného kruhu, protože nadcházející noc budete mít narušený spánek. Fyzická námaha navíc díky svému energizujícímu účinku umožňuje bojovat proti únavě.

“Sport a fyzická aktivita vůbec zlepšují kvalitu spánku a regulují vnitřní biologické hodiny,” říká neurobioložka Joëlle Adrienová, kterou cituje francouzský deník Le Figaro.

Jste zavalení prací a vynecháváte oběd a místo toho zhltnete nějaký ten sendvič. Jestliže to tak děláte a cítíte, že vám chybí energie, nemusíte hledat více. Spojte zdravou výživu s dobrou životní hygienou. Vybírejte si potraviny bohaté na hořčík a vlákninu. K obědu si dávejte ryby s nenasycenými mastnými kyselinami omega 3, luštěniny, ovoce a celozrnné potraviny. Večer se najezte jen lehce, abyste usnadnili trávení.

Další příčinou, proč pociťujete stálou únavu, může být nedostatek tekutin. “Soudí se, že tělo denně ztrácí litr a půl vody. Jestliže tuto ztrátu nenahradíme, svaly se snadněji stahují a buněčná výměna nepostupuje dobře, což organismus unavuje,” vysvětluje lékařka a nutriční poradkyně Nina Cohenová-Koubiová.

Může vám také chybět železo nebo hořčík. Důvody jsou mnohdy nečekané. “Nadměrné popíjení čaje například může zabránit vstřebávání železa. Jeho nedostatek mohou pocítit i ženy, které trpí silnou menstruací. Kromě únavy může vést nedostatek železa k syndromu neklidných nohou, který narušuje spánek,” upozorňuje Adrienová. Železo lze doplnit konzumací luštěnin, červeného masa a sušeného ovoce. Únavu a stres může vysvětlovat i nedostatek hořčíku. Chybějící energii můžete čerpat z hořké čokolády a luštěnin.

Chybí vám energie, protože jste obklopen lidmi, kteří jsou na tom špatně. Distancujte se od zatrpklého kolegy, který si s vámi chce vypít kávu. “Mozek obsahuje takzvané zrcadlové neurony, které napomáhají tomu, že se vedle člověka v plné formě cítíme lépe, ale naopak se cítíme špatně, když jsme obklopeni lidmi, kteří si jen stěžují,” varuje Cohenová-Koubiová.

Můžete mít rovněž nedostatek vitaminu D, který je v našem těle přítomen, ale aktivuje se jen působením slunce. Právě tento vitamin posiluje náš imunitní systém a udržuje nás ve formě. Biologický rytmus je ovlivňován přirozeným světlem; je tedy normální, že únavu cítíme na podzim a v zimě. Abychom alespoň trochu načerpali vitamin D, dávejme přednost tučným rybám.

Možná také trpíte sezonním poklesem nálady z důvodu postupného ubývání přirozeného světla. Přírodní ultrafialové paprsky stimulují produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí. Na podzim nám ale začnou chybět. Pochmurná nálada většinou začíná v říjnu a stejně jak přišla, tak v březnu i odejde. Jsou však prostředky, jak se splínu bránit, zejména luminoterapie.

Možná také pijete příliš mnoho alkoholu. Jen výjimečně odmítnete sklenku po práci nebo mezi přáteli. Místo mojita si však raději dejte sklenku ovocné šťávy. “Kvalita spánku se přirozeně zhoršuje s věkem, a čím jsme starší, tím jsme citlivější na alkohol. Ten sice pomáhá usnout, ale pak je spánek lehčí a přetrhaný,” upozorňuje Adrienová.

pel spr

Doporučené články

Žij zdravě

  • 16 ledna, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Žít zdravě má pro každého z nás trochu jiný význam. Pro někoho je důležitá zdravá strava, pro jiného dostatek pohybu. Další si pod tímto doporučením představuje málo stresu nebo prevenci. Žít zdravě bývá také jedno z novoročních předsevzetí mnoha lidí.

Zdravá strava
Když se řekne zdravá strava, automaticky se nám vybaví ovoce, zelenina a možná i ryby.  Asi všichni víme, že tučná jídla nebo bílé pečivo mezi zdravé potraviny nepatří. Málokdo se tím ale řídí. Pokud nedodržujeme zásady zdravé stravy, objevují se různé zdravotní problémy.
Své stravě proto věnujte náležitou pozornost. Jezte dostatek vitaminů, které najdete především v čerstvém ovoci a zelenině. Strava by měla být pestrá, aby organismus dostával všechny potřebné látky a vitaminy. Nezapomínejte také dostatečně pít. Nejlépe čistou neslazenou vodu. 

Pohyb
Zdravé jídlo nám samo o sobě ke zdravému životnímu stylu nepomůže. Proto je důležitý i dostatečný pohyb, uzpůsobený našemu věku nebo zdravotnímu stavu. Možná nesportujete a z různých důvodů to ani neplánujete. Ale určitě vám prospějí pravidelné procházky v městském parku nebo v přírodě. Pohyb a pobyt na zdravém čerstvém vzduchu organismu pomáhá. 

Stres
Stres je dnes velkým strašákem mnoha lidí. Jeho spouštěčem je uspěchaná doba, orientace na výkon a soutěživost. Stačí, když se k tomu přidají problémy doma nebo v zaměstnání a malér je na světě. Stres pak ochromuje naši psychiku a zhoršuje zdraví. Stres se dobře odbourává pohybem na čerstvém vzduchu nebo jinou činností, která nám pomůže odreagovat se od všedních starostí a problémů.

Prevence
Abychom se vyhnuli zdravotním komplikacím, měli bychom myslet i na prevenci. A tou jsou myšleny nejen pravidelné zdravotní prohlídky u lékaře. Chovejte se tak, abyste předcházeli nemocem, obezitě, stresu a dalším nepříjemným projevům nezdravého životního stylu. 

 

 

Aktuálně

Zpřísnění kontrol koupališť a solárií Sněmovna asi schválí

  • 13 ledna, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Praha 13. ledna (ČTK) – Navrhované zpřísnění kontroly koupališť a provozování solárií Sněmovna asi schválí beze změn. Doporučil to podle usnesení zdravotnický výbor. Novela o ochraně veřejného zdraví má v návaznosti na unijní předpisy také rozšířit okruh chemických látek, před kterými bude třeba zaměstnance chránit.

Hygienici, kteří kontrolují kvalitu vody v přírodních koupalištních, se podle novely budou muset zaměřit i na mnohobuněčné organismy, protože mohou způsobovat například kožní choroby. Přísnější podmínky zavádí novela také pro solária. Jejich provozování má nově patřit mezi činnosti epidemiologicky závažné, neboť i v nich hrozí poškození zdraví zákazníků v případě neuplatňování zásad provozní hygieny, zdůvodnilo změnu ministerstvo zdravotnictví.

Další změny mají podle předkladatelů hlavně snížit administrativní zátěž firmám a podnikatelům. Místo finančně nákladného měření fyzické náročnosti práce by mělo nově stačit hodnocení autorizovanou nebo akreditovanou osobou. Novela také odstraňuje časově náročné vypracování písemných pravidel o bezpečnosti, ochraně zdraví a životního prostředí. Prodejci použitého zboží, a to zejména kojeneckého a dětského oblečení a obuvi pro děti do tří let, už by nemuseli zajistit testy či dokumentaci těchto výrobků jako výrobci a dovozci nového zboží.

Novela má také podle ministerstva zmírnit požadavky na školy v přírodě, které by trvaly maximálně pět dní. Školy ale budou muset zajistit hygienicky nezávadný stav zařízení, v němž děti budou, a jeho zásobování pitnou vodou.

Nařízení EU, kterým je potřeba českou legislativu přizpůsobit, se týkají potravin a krmiv, zdraví a životních podmínek zvířat a rostlin, přípravků na jejich ochranu nebo poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

mbc gcm

Aktuálně

L´Express: Nedostatek spánku těžce postihuje organismus

  • 13 ledna, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Paříž 13. ledna (ČTK/L´Express) – Nedostatek spánku nevyvolává jen chronickou únavu. Může mít také těžké dopady také na fungování organismu, píše francouzský týdeník L´Express.

Je jedna hodina po půlnoci a jednatřicetiletý Pierre, který se právě vrátil z práce, se svalí na postel. Za čtyři hodiny mu zvoní budík a začíná mu nový den. Tento náročný rytmus praktikuje už týden, aby dovedl do konce jeden projekt. “Jakmile jsem se natáhl, okamžitě jsem usnul,” vzpomíná. Kruhy pod očima, nálada na bodu mrazu, vlčí hlad. Pierre trpí nedostatkem spánku. Ten má kromě velké únavy mnohačetný negativní vliv na organismus a brání jeho dobrému fungování.

“Odhaduje se, že dospělý člověk potřebuje sedm až osm hodin spánku denně,” připomíná profesor Damien Léger, šéf Centra pro spánek a bdění při nemocnici Hôtel-Dieu v Paříži.

Spáči, kteří naspí méně než šest hodin denně, se vystavují většímu riziku nejrůznějších onemocnění. Nedostatek spánku se projevuje na různých úrovních: metabolické, kognitivní a v chování. Únava nejprve mění charakter jedince. “Moje morálka byla na bodu mrazu. Byl jsem nervózní, netrpělivý a nedokázal jsem se soustředit,” uvádí Pierre. Damien Léger rovněž připomíná, že malí spáči mají velmi sníženou pozornost, oslabenou schopnost reagovat, úzkosti, špatně fungující paměť. Tyto problémy, v jejichž výčtu bychom mohli pokračovat, jsou jen špičkou ledovce.

Spánek je životně důležitý, protože umožňuje tělu připravit se na následující den. “V noci se nastavuje metabolická rovnováha na nadcházejících 24 hodin, tedy energetická rovnováha. Když jsou biologické hodiny narušeny, je narušena i sekrece některých hormonů, jako je ghrelin (růstový hormon), leptin (hormon sytosti) nebo kortizol (stresový hormon). Nedostatek spánku naruší metabolismus a tím se zvyšuje riziko vzniku nadváhy, srdečních příhod, cukrovky druhého typu a dokonce i některých druhů rakoviny.

“Výživa a spánek jsou silně propojeny a jedno ovlivňuje druhé,” uvádí doktorka Corinne Chicheporticheová-Ayacheová. Po dvou týdnech nedostatečného spánku začínají lidé výrazně přibírat na váze. Zásadní je způsob, jakým jíme, a výběr potravin, říká lékařka. Spánek může narušit těžké trávení. Žaludek produkuje energii, která zvyšuje tělesnou teplotu. Spíme lépe, když tato teplota lehce poklesne.

“Když je člověk unaven, je energetická potřeba vyšší. Organismus si žádá vydatnější pokrmy. Lidé pak vyhledávají energeticky bohatá jídla, a tak postupně nabírají na váze,” zdůrazňuje Chicheporticheová-Ayacheová.

“Tendence ukrajovat z doby spánku jsou velmi silné. Dnes je spánek ohrožen zaměstnáním (noční práce nebo dojíždění na velkou vzdálenost) a volnočasovými aktivitami, které jsou nyní velmi spojeny s technologiemi, jejichž negativní vliv na usínání je znám. Muži a ženy, kteří pracují v noci, spí v průměru o hodinu méně než ostatní,” uvádí Damien Léger. Zdá se, že to je jeden z karcinogenních faktorů, protože počet rakoviny prsu a prostaty je u těchto pracujících výrazně vyšší.

Jen málokdo však pomýšlí na to, aby ovlivnil svůj spánek a vyhnul se tak výše uvedeným chorobám. Často je krátký spánek považován za nevyhnutelný. Určit, že chorobu vyvolal nedostatek spánku, je komplikované tím, že pacient má často více zdravotních potíží zároveň. Je tedy určováno více příčin a spánek zůstává na posledním místě. Corinne Chicheporticheová-Ayacheová zdůrazňuje, že je nezbytné naslouchat signálům těla. K obvyklým doporučením tak lze přidat třetí: jíst zdravě, hýbat se a …spát.

pel jd

Aktuálně

Pravidelné pití zeleného čaje prodlužuje život, zjistili vědci

  • 11 ledna, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Peking 11. ledna (ČTK) – Pravidelné pití zeleného čaje prodlužuje život a významně snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby a mrtvici. K tomuto závěru dospěli čínští vědci, kteří přes sedm let sledovali zdravotní stav více než 100.000 lidí a zkoumali, jak jej ovlivňuje pravidelná konzumace čaje. Podle nich je přínos pití zeleného čaje jednoznačný, u černého čaje se jim ale takovou souvislost prokázat nepodařilo, napsal server The Independent.

Čínští odborníci se zaměřili na rozdíly mezi zdravotním stavem pravidelných pijáků čaje a lidí, kteří čaj konzumují méně než třikrát týdně. Ve studii zveřejněné v časopise European Journal of Preventative Cardiology dospěli k tomu, že průměrný padesátiletý milovník zeleného čaje bude mít předpokládanou dobu dožití o 1,26 roku delší než člověk, který čaj nepije vůbec nebo jen zřídkakdy. Konzumenti čaje rovněž čelí o 22 procent nižšímu riziku, že zemřou na srdeční příhodu nebo mrtvici.

Podle výzkumníků nelze jednoznačně říci, proč má čaj tak blahodárný efekt. Zmiňují však například to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických sloučenin, které mohou být účinné v prevenci srdečních chorob.

lep spr

Navigace pro příspěvky

1 … 3 4 5

Kalendář akcí

Březen

Duben 2025

Květen
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
28
29
30
1
2
3
4
Duben

30

Žádné akce
Květen

1

Žádné akce
Květen

2

Žádné akce
Květen

3

Žádné akce
5
6
7
8
9
10
11
Květen

4

Žádné akce
Květen

5

Žádné akce
Květen

6

Žádné akce
Květen

7

Žádné akce
Květen

8

Žádné akce
Květen

9

Žádné akce
Květen

10

Žádné akce
12
13
14
15
16
17
18
Květen

11

Žádné akce
Květen

12

Žádné akce
Květen

13

Žádné akce
Květen

14

Žádné akce
Květen

15

Žádné akce
Květen

16

Žádné akce
Květen

17

Žádné akce
19
20
21
22
23
24
25
Květen

18

Žádné akce
Květen

19

Žádné akce
Květen

20

Žádné akce
Květen

21

Žádné akce
Květen

22

Žádné akce
Květen

23

Žádné akce
Květen

24

Žádné akce
26
27
28
29
30
31
1
Květen

25

Žádné akce
Květen

26

Žádné akce
Květen

27

Žádné akce
Květen

28

Žádné akce
Květen

29

Žádné akce
Květen

30

Žádné akce

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS