Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Aktuálně

Pevnost poznání otevře novou expozici o zdraví, chystá i veletrh

  • 17 června, 202117 června, 2021
  • by andrlovak1

Kvůli chystanému otevření nové expozice technici rozšířili původní exponát mozku a upravili cévu. Její vnitřní plocha bude magnetická a umožní snadné přichycení i manipulaci s erytrocyty, krevními destičkami i jednotlivými druhy bílých krvinek. Na řezu cévní stěny budou graficky znázorněny jednotlivé vrstvy včetně aterosklerotického plátu a takzvaných pěnových buněk, které se na jeho vzniku podílejí. “Sám návštěvník si může aterom překrýt krevními destičkami, a simulovat si tak riziko vzniku krevní sraženiny. Ta může mít při ucpání mozkových nebo srdečních cév pro člověka fatální následky,” uvedla autorka návrhu exponátu Ivana Fellnerová z olomoucké přírodovědecké fakulty.

Veletrh zdraví, který se uskuteční při příležitosti otevření expozice, je naplánován příští týden od pátku do neděle ve všech expozicích science centra a v areálu Korunní pevnůstky. Na místě se objeví interaktivní stánky, ve kterých si lidé budou moci nechat vyšetřit pigmentová znaménka, změřit tuky a cukry v těle, položit odborníkům otázky týkající se reprodukce, alergie, správného mytí rukou, dárcovství krve nebo toho, jak stárne tělo.

Zájemci si budou moci vyzkoušet také resuscitaci a umělé dýchání u miminka. “Zdraví je v současnosti jedním z hlavních společenských témat, a to nejen kvůli pandemii covidu-19. Stále více z nás klade důraz na zdravý životní styl a sleduje progresivní poznatky lékařské vědy. Informovanost a komunikace je v oblasti zdraví naprosto zásadní; napomáhá prevenci a zároveň zabraňuje hysterii,” doplnil ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Novinkou v Pevnosti bude také trvalá prezentace zubního lékařství, včetně zubařského křesla a modelů zubů. Během veletrhu se návštěvníci také dozví řadu zajímavostí a důležitých informací, které se týkají zdravého chrupu a správné dentální hygieny.

Prevence a léčba

Chřest a jeho blahodárné účinky na zdraví

  • 6 května, 20216 května, 2021
  • by andrlovak1

Chřestová sezóna je v plném proudu a vás možná zajímá, jestli má kromě výborné chuti také nějaké blahodárné zdravotní účinky. Věřte, že jich není málo a přečtěte si, s čím vším vám tato sezónní zelenina může pomoci.

Druhů chřestu je mnoho, nejznámější je však zelený, bílý a fialový. Během jeho sezóny v jarních měsících se v kuchyni objevuje velmi často, málokdo ale ví, jak moc prospěšný vlastně je. Nejenže má málo kalorií, zároveň je ale bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Zelenina plná zdraví prospěšných látek

Díky rozmanitému obsahu nejrůznějších vitaminů a minerálů je chřest zdraví prospěšný v mnoha ohledech. Je zdrojem vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a jódu. Co se vitamínů týče, najdeme v chřestu vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B a alkaloidy.

Díky obsahu betakarotenu je tato zelenina prospěšná pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, ale dokonce může fungovat i jako prevence proti některým typům rakovinného bujení. Dále chřest povzbuzuje činnost ledvin a používá se jako prevence ledvinových kamínků i k jejich léčbě. Podporuje vylučování vody a má i detoxikační účinky. V neposlední řadě pomáhá při revmatismu a dně a posiluje srdce i imunitní systém. K zahození není ani při potřebě snížení krevního tlaku nebo při redukčních dietách.

Chřest jako elixír mládí či afrodiziakum?

Možná jste už někdy slyšeli o tom, že by měl chřest působit jako tzv. „elixír mládí“. O tom lze diskutovat, jedno je ale pravda – jeho vysoký obsah vitamínů a minerálů podporuje naší fyzickou i psychickou kondici, možná proto si takové označení zaslouží.

Často se o chřestu mluví také jako o přírodním afrodiziaku. Podle výzkumů lze připustit, že díky jeho velice příznivým účinkům na celkové zdraví a funkci mnoha orgánů je pravděpodobné, že po jeho konzumaci může dojít ke zvýšení libida.

Na rozdíl od některé zelenin jiného druhu má chřest jednu velkou výhodu – je vhodný pro každého. S čistým svědomím si ho můžou dopřát těhotné či kojící ženy, ale i děti.

Prevence a léčba

Rebarbora – zázračná nebo zdraví škodlivá zelenina?

  • 8 dubna, 202129 dubna, 2021
  • by andrlovak1

Rebarbora neboli reveň kadeřavá je poměrně známá jarní zelenina. V kuchyni se používá tepelně upravená, často třeba v koláčích. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, málokdo ale ví, že dokáže našemu organismu i uškodit. Čím je tato zelenina tak specifická?

Rebarbora je zelenina s tlustými řapíky, které využíváme právě v kuchyni. Má typickou kyselou chuť a spíše, než jako zelenina se v pokrmech jeví jako ovoce. Obvykle se z ní připravují sladké bublaniny, marmelády nebo třeba čaje a limonády.

Pozitivní účinky rebarbory

Rebarbora obsahuje velké množství draslíku a je silným zdrojem vitamínů skupiny A a B. Je bohatá také na kyselinou citronovou a jablečnou a dále obsahuje hořčík, fosfor, železo, jód a mangan.

Blahodárné účinky na naše zdraví jsou různé. Tato zelenina na sebe váže tuk, je účinná v boji s nadváhou, a navíc detoxikuje organismus. Pozitivní vliv má i na náš metabolismus, pokožku nebo vlasy. Rebarbora funguje i jako přírodní projímadlo, zároveň ale v malém množství může pomoci i v boji s průjmy.

Důležité je ale zmínit, že stejně jako u většiny zeleniny, i účinky rebarbory jsou nejsilnější v syrovém stavu. V případě tepelné úpravy se většina vitaminů vytrácí, což je problém především proto, že díky výrazné chuti je rebarbora zasyrova jen těžko poživatelná.

Kdy může být rebarbora škodlivá

Důvodem, proč může být rebarbora zdraví škodlivá, je kyselina šťavelová, kterou obsahuje. Ta podle některých studií v těle narušuje iontovou rovnováhu vápníku a v důsledku toho dochází k jeho vyloučení z těla.

Právě kvůli této kyselině by se rebarboře měli vyhnout lidé trpící dnou, revmatem či ledvinovými kameny. Celkově by ale mohla způsobovat potíže lidem trpícím problémy s ledvinami či močovým měchýřem. V hodná není ani při problémech s žaludečními kyselinami. U zeleniny je to nezvyklé, ale rebarboru by neměly jíst ve větším množství ani děti nebo těhotné a kojící ženy.

Podíl kyseliny v rebarboře ale může být nebezpečný pro každého z nás. S tím souvisí její sezónnost. Období sklizně rebarbory se pohybuje přibližně od konce dubna pouze do poloviny června. Poté podíl kyseliny šťavelové prudce stoupá a její hrozba je čím dál silnější.

Další využití rebarbory

V kuchyni sice využíváme pouze řapíky rebarbory, pro další účely jsou ale užitečné i její listy či kořen. Právě kořen se používá především v lékařství, a to v podobě prášku, který má schopnost v malých dávkách zastavit průjem, ve větším množství naopak slouží jako projímadlo. I její listy nám mohou buď pomoci, nebo uškodit. V případě, že si z rebarborových listů uděláme čaj, mohou se nám v těle začít tvořit ledvinové kamínky. Pokud je ale použijeme pouze jako obklady, pomáhají kamínky rozpouštět.

Rebarbora je opravdu záhadná zelenina, která nám může život zpříjemnit, ale i zkomplikovat. Je tedy potřeba dávat pozor na to, kdy a jak ji konzumujeme a zda je pro nás vůbec vhodná. Na každodenní jídelníček se tato zelenina nehodí, pro občasné zpestření stravy ale může přijít vhod. Zde můžete najít pár receptů, jak rebarboru využít.

Zpravodaj

Neseď! Makej! vyzval děti ke sportování liberecký Sport Park

  • 16 února, 202125 února, 2021
  • by andrlovak1

Liberec 16. února (ČTK) – Neseď! Makej! vyzval děti liberecký Sport Park. Městský sportovní areál s 35 sportovišti a Home Credit Arenou zveřejní postupně ve čtyřech týdnech sportovní výzvy, tou první je běh na 800 metrů. Výzva je primárně zaměřená na děti do 15 let, s cílem zvednout je od počítačů, řekl dnes ČTK Lukáš Přinda, jednatel společnosti SFM Liberec, která areál provozuje. Všichni trenéři a organizátoři podle něj vnímají dopad nesportování na mládež.

Už dnes dorazily do areálu první děti, aby si dvě kola sportovní výzvy zaběhly. “Máme na to pozitivní reakce. Chceme motivovat děti, které se půl roku neměly možnost s někým porovnat. Sázíme na jejich soutěživost. Budeme vždy v pondělí zveřejňovat výsledky, chceme, aby se tam děti hledaly, věříme, že je to bude motivovat,” doplnil Přinda. Pro nejlepší jsou podle něj připravené hodnotné ceny, odměnu ale dostane každý, kdo se zapojí.

Liberecký městský areál poskytuje zázemí pro více než 45 sportovních klubů a v běžném provozu jím denně projde přes 4000 návštěvníků. Už týdny jsou ale kvůli koronavirové pandemii krytá sportoviště zavřená s výjimkou Home Credit Areny, která slouží extraligovému týmu Bílých Tygrů. “My tou výzvou chceme vzdorovat nesportování a ne jen nečinně přihlížet umírání sportu v přímém přenosu. Hrajeme o naši další generaci, jaké následky to (covid) na nich zanechá,” podotkl Přinda.

I když jsou krytá sportoviště zavřená, lidé mohou využít ta venkovní. “Atletický areál zažívá neuvěřitelný boom, i proto osvětlujeme atletickou dráhu, aby tam veřejnost mohla běhat od rána do večera. Uklízíme ovál od sněhu, areál je natolik rozlehlý, aby si tu každý místo našel,” řekl Přinda.

Sport Park chce podle Přindy otevřít, jakmile to bude možné. I proto už připravuje vlastní testovací místo, aby v areálu bylo možné zajistit antigenní testy na koronavirus pro veřejnost a oddíly, které tam působí. “V horizontu deseti dnů tu chceme mít certifikované testovací místo,” dodal.

Zpravodaj

Lékař: Přemíra konzumace soli může vést imunitním onemocněním

  • 24 listopadu, 202024 listopadu, 2020
  • by CRS Webmaster

Praha 24. listopadu (ČTK) – Nadměrná konzumace soli v kombinaci se stravou s vysokým obsahem cukru může lidem narušit imunitu a vést k rozvoji roztroušené sklerózy či zánětlivého střevního onemocnění. Na tiskové konferenci to dnes řekl Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle Krejska je strava české populace většinou energeticky bohatá, protože obsahuje vysoký obsah cukru a zároveň tuky. Když se k tomu přidá nadměrná konzumace soli, jde podle Krejska o mimořádně nezdravou kombinaci. Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Nadměrný příjem cukru v potravě přispívá k nadváze a obezitě, přičemž o obezitě Krejsek mluví jako o poškozujícím zánětu. Problém je to i u dětí, podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví více než pětina dětí v Česku ve věku 11 až 15 let má nadváhu nebo je obézní.

Vysoká konzumace soli má špatný vliv na krevní tlak, funkci ledvin a imunitní systém. “Sůl v potravě narušuje přirozenou mikrobiotu střeva, která je klíčová pro udržení dobrého výkonu imunitní soustavy jako celku,” uvedl Krejsek. Doplnil, že sůl zprostředkovaně zvyšuje propustnost střevní sliznice a uvolňuje prozánětlivé působení. “Solí jsou ovlivněny složky vrozené imunity, například makrofágy a dendritické buňky. Snižuje se jejich schopnost chránit nás. Přemíra konzumace soli může mít za následky i taková onemocnění, jakými jsou roztroušená skleróza či Crohnova nemoc,” dodal Krejsek.

Podle studie, na kterou odkazuje Státní zdravotní ústav, nadbytek soli může také snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, že by měli dospělí lidé denně přijmout pět až šest gramů soli. Češi toto doporučení překračují až trojnásobně.

 

Zpravodaj

Kuřáků podle výzkumu ubývá, kouří čtvrtina lidí nad 15…

  • 28 května, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Praha 28. května (ČTK) – Kuřáků v ČR podle výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) z loňského roku v posledních sedmi letech ubývá, zejména mezi mladými. Aspoň příležitostně si podle výzkumu zapálí cigaretu méně než čtvrtina starších 15 let. Lidé si více uvědomují rizika kouření. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci ministerstva zdravotnictví, Úřadu vlády a SZÚ.

“Průzkum potvrdil trend snižování kouření u věkové skupiny 15 až 24 let, protože tam se tvoří návyky pro celý život. Těžko se odnaučí kouřit někdo, kdo kouří 40 let,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO). Zatímco v roce 2017 kouřilo 35 procent mladých mezi 15 a 24 lety, loni to bylo 23 procent.

Vojtěch dále řekl, že je třeba věnovat pozornost i alternativám klasických cigaret a jejich oblíbenosti u mladých, k čemuž podle ministra přispívá i reklama. “Bohužel i propagace od youtuberů a dalších, což nedává nejmladší generaci dobrý příklad,” dodal.

Poslední den v květnu je připomínám Mezinárodní den bez tabáku, jeho letošním cílem je podle Vojtěcha ochrana dětí a mladistvých před závislostí na nikotinu. “Vytváří se u nich až sedmkrát rychleji než u dospělých,” řekl Vojtěch.

Více než 21 procent mužů a přes 15 procent žen kouří denně, většinou klasické cigarety. Nejčastěji mezi deseti a 14 cigaretami denně, ale roste i užívání alternativ. “Tváří se jako ‘zdravé’, méně škodlivé a bohužel tomu tak mnohdy není,” řekl ministr. Elektronické cigarety užívá méně než pět procent, mezi mladými do 24 let asi desetina kuřáků. Téměř polovina uživatelů e-cigaret kouří i klasické. Výrobky zahřívající tabák používají asi tři procenta respondentů.

SZÚ mapuje spotřebu tabáku a alkoholu v populaci každoročně. Proti loňskému roku poklesl počet příležitostných kuřáku o 3,6 procenta. “Poměrně vysoké procento lidí je stále vystaveno tabákovému kouři na pracovišti, přestože před třemi lety došlo k poměrně významnému omezení kouření ve veřejném prostoru,” uvedl. Je to asi 16 procent zaměstnanců, mezi nekuřáky 13 procent.

Zhruba třetina lidí se podle ministra pokusila v posledním roce přestat. Zvyšuje se také informovanost o zdravotních rizicích včetně několika druhů rakoviny. Téměř pětina úmrtí v ČR se podle odhadů připisuje kouření cigaret. Náklady na kouření cigaret pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

van jw

Doporučené články

Proč je důležité mytí rukou (nejen) v době virových onemocnění

  • 7 května, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Nejvíce bakterií se nachází na našich rukou

Není žádným tajemstvím, že to jsou právě naše ruce, na kterých se nachází tisíce až miliony nejrůznějších bakterií a dalších mikroorganismů. Ty na člověka číhají všude. Mezi nejrizikovější místa patří kliky u dveří ve veřejných budovách, madla v autobusech, telefony na pracovištích, ale také obyčejné houbičky na nádobí, které jsou přímo smetištěm bakterií.

Ne, že bychom to nevěděli a dřív si ruce nemyli, ale současná situace nás naučila dělat to ještě častěji a o něco poctivěji než dřív. Správná hygiena rukou je nyní zkrátka velké téma, a proto se poohlížíme po přípravcích, které do své domácnosti pořídit.

Dezinfekce, mýdlo nebo třeba vavřínový olej

V konečném důsledku nezáleží na tom, zda použijete dezinfekci z lékárny, obyčejné mýdlo nebo takový vavřínový olej, který má skvělé antibakteriální účinky. Důležité je vždy dodržet důkladný a správný postup při mytí rukou.

Sundávat bychom měli prstýnky i hodinky

Nejběžnější skrýší bakterií jsou prstýnky. Ty na veřejnosti většinou nesundáváme, měli bychom je ale sundat alespoň doma. Pod šperky se mohou bakterie snadno množit.

Stejné pravidlo platí i u hodinek a náramků. Ruce bychom si správně měli mýt až do poloviny předloktí. Součástí správného postupu mytí rukou je tedy také odložení všech šperků a hodinek.

Na umělých nehtech je více bakterií než na přírodních

Dalším faktorem zvyšujícím výskyt bakterií na rukou jsou umělé gelové nehty. Nachází se na nich více bakterií než na nehtech přírodních, a to i po umytí rukou vodou a mýdlem a dezinfikování speciálním přípravkem.

Umělé nehty bývají obvykle výrazně delší než ty přírodní, proto je pod nimi i více místa pro bakterie, a také se s nimi hygiena provádí hůře. Pokud jste tedy majitelkou umělých nehtů, měla byste hygieně rukou věnovat zvýšenou pozornost.

Ruce, obličej – největší nepřítel

Když vám někdo doporučí nesahat si na obličej, často vás hned začne svědit natolik, že se musíte za každou cenu poškrábat. Jedno z hlavních doporučení Světové zdravotnické organizace – nesahat si na obličej, bývá potom často obtížné.

I studenti medicíny si na něj sáhnou v průměru třiadvacetkrát za hodinu a frekvence tohoto obvykle neuvědomovaného zvyku narůstá ve stresových situacích. Jelikož se respiratorní viry nezřídka šíří pomocí rukou, není to v době koronavirové pandemie úplně ideální stav.

S dezinfekcí domácnosti pomůže i SAVO

Vzhledem k tomu, že okolní virus prokázal schopnost přežít na některých površích a předmětech i řadu dní, je nutné provádět jejich pravidelnou dezinfekci. Jedině tak se zamezí jeho šíření.Tento proces se samozřejmě týká i našich domácností.

O poznání častěji bychom měli v době pandemie dezinfikovat hlavně kuchyň a koupelnu. K dezinfekci podlah, nábytku a jiných dřevěných povrchů lze použít dostupné prostředky jako Sanytol, Dettol či Ajatin. Účinnost těchto přípravků ale klesá ve směsi s mýdlem či jiným anionickým surfaktantem, rovněž se tak děje při styku s bavlněnými látkami. Z toho vyplývá, že tyto přípravky nejsou vhodné pro dezinfekci textilu. Ten stačí vyprat na 60 stupňů Celsia.

 

 

Dezinfekci na povrchy si lze samozřejmě i vyrobit. Pro čištění podlah, kuchyňského i hygienického náčiní je vhodný roztok chlornanu sodného, který většina z nás zná pod označením SAVO, které je dostupné v téměř každém supermarketu. Ve větším objemu a vyšší koncentraci je pak k dostání i v prodejnách s bazénovou chemií.

 

 

Doporučené články

Jaké tuky prospívají lidskému tělu?  

  • 4 března, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Pod slovem tuk si mnoho z nás představí něco nezdravého. Avšak ne každý tuk je špatný. Některé rostlinné a živočišné tuky jsou pro funkci lidského organismu naprosto zásadní. Záleží především na jejich kvalitě, množství a způsobu konzumace. Na hodinách biologie jste možná i vy vymýšleli lehce pubertální vtípky na adresu skupiny vitamínů A, D, E, K. Ty jsou pro tělo nesmírně důležité, a k jejich vstřebávání náš organismus potřebuje přijímat kvalitní tuky. A tady si můžete přečíst, ve kterých potravinách je najdete.

Živočišné tuky
Vepřové sádlo
Je stoprocentní živočišný tuk, který se využívá již po staletí. Vepřové sádlo obsahuje kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Také se v něm dobře rozpouštějí vitamíny A, D, E a K. Navíc výborně promastí pokožku, a proto se používá i jako základ do mastí v kosmetickém průmyslu. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní.

Husí sádlo
Husímu sádlu se přezdívá „živočišný olivový olej“. Obsahuje dvě třetiny nenasycených mastných kyselin a zároveň omega-3 mastné kyseliny. Má protizánětlivé účinky. Jediná jeho nevýhoda je, že v důsledku omezeného chovu hus je ho v současnosti velký nedostatek.

Omega-3 z ryb
Mořští živočichové jsou obecně bohaté na obsah na omega-3 mastných kyselin. Ty slouží jako prevence proti onemocněním srdce a oběhové soustavy a mrtvici. Dále pomáhají ke snižování krevního tlaku a zvyšování zdravého cholesterolu. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahuje losos, sardinky a tresčí játra.

Rostlinné tuky
Avokádo
V posledních letech jsme začali objevovat výhody avokáda. Díky tomu, že je dostupné v obchodech téměř po celý rok, je snazší ho zařadit do jídelníčku. Přestože se jedná o ovoce, je zdrojem mononenasycených tuků; stejně jako například ořechy nebo tučnější ryby. Mononenasycené tuky zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný.

Extra panenský olivový olej
Pro zdravé srdce je ideální konzumovat extra panenský olivový olej. Je základní složkou středomořské stravy. Má vysokou hladinu mononenasycených tuků, snižuje cholesterol a obsahuje antioxidanty. Je také vhodný při redukční dietě. Navíc má hojivé účinky, a lze ho používat na popraskanou kůži a jizvy.

Ořechy a semena
Především pro vegany a vegetariány je tuk z ořechů a semen vhodnou alternativou k těm živočišným. Obsahují totiž mnoho důležitých látek, které prospívají našemu tělu. Jsou bohaté především na omega-3 mastné kyseliny. Jejich konzumace pomáhá k vyvážené hladině cholesterolu. V našich podmínkách jsou nejdostupnější vlašské ořechy, které se řadí také mezi jedny z nejhodnotnějších. Mandle, lískové ořechy nebo kešu jsou další vhodnou volbou. Ze semínek je v současnosti největší zájem v o chia a lněné. To je potřeba před konzumací rozdrtit, aby se z něj získaly ty nejcennější látky.

Zpravodaj

V Praze se kvůli koronaviru sejdou premiéři zemí V4

  • 29 února, 20203 srpna, 2020
  • by CRS Webmaster

Varšava/Praha 29. února (ČTK) – Ve středu se v Praze kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru v Evropě uskuteční schůzka visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Na twitteru to dnes oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki, který uvedl, že setkání se koná na návrh Varšavy. Český premiér Andrej Babiš ČTK konání schůzky potvrdil a uvedl, že jednání bude na úrovni předsedů vlád.

“Jednání zemí V4 bude věnováno nynější situaci v Evropě. Chceme v souvislosti s koronavirem připravit řešení a posílit spolupráci,” sdělil Morawiecki.

Babiš v textové zprávě adresované ČTK potvrdil, že středeční termín schůzky platí, konkrétní hodina bude ještě upřesněna. “Čekáme ještě na vyjádření maďarského a slovenského premiéra,” uvedl Babiš. “Žádná ze zemí V4 nemá zatím pacienta s pozitivním nálezem,” dodal český premiér.

zpt jzf ml

Doporučené články

Braňte se zimním virózám

  • 29 února, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Většinou se nám zdá zima jako nejdelší roční období. Přitom je stejně dlouhá jako ostatní. Ale vzhledem ke studenému počasí a ke krátkým dnům, kdy slunce svítí minimálně, nám připadá nekonečná. 

V zimě je největší riziko, že onemocníme nějakým respiračním onemocněním. Riziko nákazy je největší v období vysokého výskytu chřipek. Téměř každý rok je u nás chřipková epidemie. Nemusí být na celém území naší republiky, ale často zasáhne celé kraje.

Ne každé nachlazení nebo viróza musí být hned chřipka. Příznaky chřipky a nachlazení se liší. Nachlazení poznáte podle toho, že jeho příznaky přetrvávají jen krátkou dobu. Můžete mít ucpaný nos, kašel a teplotu, bolest v krku a bolí vás celé tělo. Chřipka trvá podstatně déle. Skolí vás i na několik týdnů.

Pokud se chcete nepříjemným virózám vyhnout, je důležité dodržovat zásady prevence. Základem je správná hygiena. Je důležité mýt si často ruce. Pomoct může také otužování a saunování. Jezte dostatek vitamínů, především vitamín C. Je-li to možné, tak v místnostech, kde se pohybuje hodně lidí, dostatečně větrejte.

Postihne-li vás viróza, zůstaňte pár dní doma v posteli, abyste bacily nepředávali dál. Pijte dostatek tekutin a užívejte vitamín C. Nejvíce ho je v citrusech a ty mají právě v zimě svou sezónu a jsou tudíž dostupné. Proto ho využívejte v jeho přirozené formě a kupujte si citróny, pomeranče, grepy, kiwi apod. Zmírnit příznaky také pomůžou volně prodejné léky z lékárny. Pokud viróza po několika dnech neustupuje, vyhledejte lékaře.

 

Navigace pro příspěvky

1 2 3 4 5

Kalendář akcí

Březen

Duben 2025

Květen
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
28
29
30
1
2
3
4
Duben

30

Žádné akce
Květen

1

Žádné akce
Květen

2

Žádné akce
Květen

3

Žádné akce
5
6
7
8
9
10
11
Květen

4

Žádné akce
Květen

5

Žádné akce
Květen

6

Žádné akce
Květen

7

Žádné akce
Květen

8

Žádné akce
Květen

9

Žádné akce
Květen

10

Žádné akce
12
13
14
15
16
17
18
Květen

11

Žádné akce
Květen

12

Žádné akce
Květen

13

Žádné akce
Květen

14

Žádné akce
Květen

15

Žádné akce
Květen

16

Žádné akce
Květen

17

Žádné akce
19
20
21
22
23
24
25
Květen

18

Žádné akce
Květen

19

Žádné akce
Květen

20

Žádné akce
Květen

21

Žádné akce
Květen

22

Žádné akce
Květen

23

Žádné akce
Květen

24

Žádné akce
26
27
28
29
30
31
1
Květen

25

Žádné akce
Květen

26

Žádné akce
Květen

27

Žádné akce
Květen

28

Žádné akce
Květen

29

Žádné akce
Květen

30

Žádné akce

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS