Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
  • Akce
  • Vstup pro odborníky
Výzkumy a studie

SZÚ: Některé potraviny jsou kontaminované plísněmi, zátěží je i kadmium

  • 2 září, 2022
  • by andrlovak1

SZÚ prověřuje víc než 3400 různých potravin, zásadních je zhruba 50 druhů. Na základě výsledků mohou odborníci upravovat v legislativě limity různých látek v potravinách na trhu. “Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin přetrvávající problém kontaminace plísněmi,” uvedl SZÚ. “Stravu Čechů dnes už méně zatěžují polychlorované bifenyly (PCB), zátěž olovem se také snížila, díky nahrazení v benzinech, ale kadmium je stále ve stravě významně zatěžujícím prvkem,” dodal.

 

Zárodky plísně Aspergillus flavus, které tvoří aflatoxiny, testy odhalily ve 13 procentech ze 456 vzorků potravin. “Jak ukázaly testy, potenciální dávky jedovatých toxinů mohou lidé přijímat v potravinách jako černý a ovocný čaj, polohrubá mouka, těstoviny, rýže, pepř, listové těsto, vlašské ořechy, hrách, a dokonce i dětská kaše,” komentoval výsledky vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Jiří Ruprich.

 

Aflatoxiny paří mezi jedy produkované plísněmi, které způsobují zažívací potíže, zatěžují játra, ledviny i imunitní systém a některé z nich jsou rakovinotvorné. Ředitelka SZÚ Barbora Macková upozornila, že tyto škodlivé látky nelze odstranit vařením a třeba u čajů ani přelitím vroucí vodou. “Obzvlášť častou chybou je, když lidé už dokonce vidí zasažení potravin plísní a jen odeberou nebo odkrojí viditelně plesnivou část. Plísně ale vždy prorůstají do celé potraviny,” varovala.

 

U kadmia prošlo analýzou celkem 189 druhů potravin v téměř 3500 vzorcích. Ukázalo se, že zátěž kadmiem u dospělých mužů a těhotných žen se blíží evropskému toxikologickému limitu, u dětí limit překračovala dvojnásobně. K významným zdrojům patřily brambory a výrobky z brambor, běžné a jemné pečivo, mouka, těstoviny a rýže. “Nejvyšší koncentrace kadmia byly zaznamenány v kakau, bramborových lupíncích, arašídech, sóji a výrobcích z ní, dále ve slaném trvanlivém pečivu, špenátu, koření, čokoládě a v celeru,” uvedl SZÚ. Podíl potravin živočišného původu na vystavení lidí kadmiu je ve srovnání s rostlinnými potravinami nízký, dodal.

 

Kadmium se jako těžký kov dlouhodobě hromadí v lidském těle. Patří také mezi rakovinotvorné látky, může poškozovat ledviny a játra, negativně ovlivňovat reprodukční orgány a vliv má i na proces řídnutí kostí. “Expoziční dávka kadmia zjištěná pro ČR zasluhuje naši pozornost. V kombinaci s dalšími zdroji kadmia, ke kterým pro běžného člověka patří zejména kouření či expozice dýmu z cigaret, může kadmium představovat významný rizikový faktor,” poukázal Ruprich.

 

Vzorkování potravin se provádí náhodně v tržní síti, modeluje se tak chování spotřebitele, uvedl SZÚ. Analýze odebraných potravin předchází jejich úprava v laboratoři do podoby pokrmu, metodika se používá i v dalších zemích Evropské unie a jinde ve světě. Nejde tak o kontrolu, kterou zajišťují orgány ochrany veřejného zdraví nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), zdravotní ústav hodnotí sumu všech potravin, které každý den v průměru člověk sní.

 

Výzkumy a studie

The Conversation: Proč lidé začali jíst egyptské mumie?

  • 17 června, 2022
  • by andrlovak1

Konzumaci mumií nejprve poháněla víra, že rozemleté lidské ostatky a tinktury z nich mohou vyléčit cokoli od dýmějového moru po bolest hlavy. A pak ji nahradily makabrózní představy lidí z viktoriánské éry o tom, jak vypadá správná zábava po večeři. Tak nebo onak, ovázaná těla starých Egypťanů byla předmětem fascinace od středověku až do 19. století.

 

Víra, že mumie jsou schopné léčit nemoci, vedla lidi po staletí k vnitřnímu užívání něčeho, co chutnalo skutečně příšerně. “Mumia”, produkt vytvořený z mumifikovaných těl, byla “léčivá látka”, kterou po staletí konzumovali bohatí i chudí, k dostání byla v lékárnách a vznikala ze částí mumií přivezených z egyptských hrobek do Evropy.

 

Lékárníci začali používat rozemleté mumie pro jejich údajné léčivé schopnosti už ve 12. století. A po dalších 500 let zůstaly mumie jedním z doporučovaných léků. Ve světě, kde neexistovala antibiotika, lékaři předepisovali rozemleté lebky, kosti a maso k léčbě všemožných nemocí od bolestí hlavy po zmenšení otoků nebo dokonce proti moru.

 

Ne všichni ovšem byli o léčivých schopnostech mumií přesvědčení. Královský lékař Guy de la Fontaine pochyboval, že Mumia je užitečný lék. Navíc v roce 1564 viděl v Alexandrii padělané mumie vyrobené z mrtvých rolníků a uvědomil si, že lidé mohou být podvedeni – a ne vždy konzumovali pravé starověké mumie.

 

Tyto padělky ovšem dokazují důležitou věc – to, že existovala neustálá poptávka po mrtvé tkáni, která se používala v lékařství, a kterou nabídka pravých egyptských mumií nemohla uspokojit. Lékárníci a bylinkáři vydávali léky z mumií ještě v 18. století.

 

Ne všichni lékaři si mysleli, že suché staré mumie jsou nejlepší lék. Někteří lékaři věřili, že čerstvé maso a krev mají vitalitu, kterou dávno mrtví postrádají. Tvrzení, že čerstvé je nejlepší, přesvědčilo i ty nejvznešenější šlechtice. Anglický král Karel II. Stuart užíval po záchvatu mrtvice v roce 1685 léky vyrobené z lidských lebek. A až do roku 1909 lékaři běžně používali lidské lebky k léčbě neurologických onemocnění.

 

Pro královskou a společenskou smetánku se konzumace mumií zdála být královsky vhodným lékem, protože lékaři tvrdili, že mumie se vyrábí z faraonů. Královská rodina jedla královskou mumii.

 

V 19. století už lidé neužívali přípravky z mumií k léčbě nemocí, ale viktoriáni pořádali “rozbalovací večírky”, na kterých se egyptské mrtvoly rozbalovaly pro pobavení na soukromých večírcích.

 

Napoleonova první výprava do Egypta v roce 1798 vzbudila v Evropě zvědavost a umožnila cestovatelům 19. století přivážet z Egypta celé mumie, které byly v Egyptě zakoupeny na ulici.

 

První rozbalovací akce měly přinejmenším nádech lékařské úctyhodnosti. V roce 1834 chirurg Thomas Pettigrew rozbalil mumii na Královské chirurgické fakultě. V jeho době se pitvy a operace konaly veřejně a toto rozbalování bylo jen další veřejnou lékařskou událostí.

 

Brzy se ovšem vytratilo jakékoli předstírání lékařského výzkumu. Mumie už nebyly léčivé, ale vzrušující. Hostitel, který dokázal rozbalováním pobavit publikum, byl dost bohatý na to, aby mohl vlastnit skutečnou mumii.

 

Vzrušení z pohledu na vysušené maso a kosti, které se objevily po sundání obvazů, znamenalo, že se lidé na tato rozbalování hrnuli, ať už při večírcích pořádaných v domácnosti, nebo v sále učené společnosti. A díky vydatnému popíjení alkoholu bylo publikum hlučné a vděčné.

 

Rozbalování mumií skončilo s nástupem 20. století. Makabrózní vzrušení začalo mít nálepku nevkusu a nevyhnutelné ničení archeologických pozůstatků vyvolávalo spíš politování.

 

Žádný seriózní archeolog by mumii nerozbalil a žádný lékař by ji nedoporučil sníst. Ale lákadlo mumií zůstává dodnes silné. Stále jsou na prodej, stále se využívají a stále jsou zbožím; černý trh s pašováním starožitností – včetně mumií – má v současnosti hodnotu asi tři miliardy dolarů (zhruba 70,5 miliard korun).

 

Děti a mateřství

Slovenští hygienici našli salmonelu v nemléčné kaši Hami pro kojence

  • 14 září, 202120 října, 2021
  • by andrlovak1

Salmonelu zjistili hygienici v balení 170 gramů nemléčné kaše rýžová banánová značky Hami, která je určena pro děti od ukončeného čtvrtého měsíce věku. Šlo o výrobek s minimální trvanlivostí do 20. dubna příštího roku, odebrán byl v obchodní síti.

Informace o nevyhovujícím výrobku bude zadána do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Zmíněná kaše podle úřadu hlavního hygienika ještě může být na pultech slovenských obchodů. Spotřebitele proto vybídl, aby ji nekupovali, nekonzumovali a případně ji vrátili do prodejny, ve které ji zakoupili.

Aktuálně

Vysoký cholesterol má sedm z deseti Čechů, může zkrátit život…

  • 31 srpna, 2021
  • by andrlovak1

Optimální hladina takzvaného LDL cholesterolu u zdravé populace je podle Vrablíka do tří milimolů na litr. Pokud už člověk měl nějakou cévní či srdeční příhodu měl by mít koncentrace ještě nižší. Podle lékaře mnozí lidé nevědí, že dvě třetiny až tři čtvrtiny cholesterolu si tělo vyrobí samo a pouze menšinu vstřebává z potravy. Někteří mají vysoký cholesterol daný geneticky. Hladinu cholesterolu by měli sledovat lidé i v mladším věku například tehdy, pokud u nich v rodině někdo také trpí těmito obtížemi nebo se u někoho před 60. rokem objevily srdečně cévní onemocnění či infarkt.

V Česku je podle Vrablíka asi 1,2 milionu lidí, kteří užívají léky snižující cholesterol. “Zdravý životní styl u rizikových osob ke snížení cholesterolu nestačí,” uvedl lékař, který je zároveň předsedou České společnosti pro aterosklerózu.

Vyšší hladiny cholesterolu v krvi mají přímou souvislost se srdečně cévními nemocemi a způsobují kornatění tepen. Každé druhé úmrtí v Česku je přitom podle Vrablíka způsobeno právě chorobami srdce a cév. Vysoký cholesterol zpravidla po dlouhou dobu nemá žádné projevy, neléčený ale může i v mladém věku vyústit například v infarkt. Za posledních deset let se v ČR podle Vrablíka průměrná hladina cholesterolu v krvi nesnížila.

Zpravodaj

Lékař: Přemíra konzumace soli může vést imunitním onemocněním

  • 24 listopadu, 202024 listopadu, 2020
  • by CRS Webmaster

Praha 24. listopadu (ČTK) – Nadměrná konzumace soli v kombinaci se stravou s vysokým obsahem cukru může lidem narušit imunitu a vést k rozvoji roztroušené sklerózy či zánětlivého střevního onemocnění. Na tiskové konferenci to dnes řekl Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle Krejska je strava české populace většinou energeticky bohatá, protože obsahuje vysoký obsah cukru a zároveň tuky. Když se k tomu přidá nadměrná konzumace soli, jde podle Krejska o mimořádně nezdravou kombinaci. Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Nadměrný příjem cukru v potravě přispívá k nadváze a obezitě, přičemž o obezitě Krejsek mluví jako o poškozujícím zánětu. Problém je to i u dětí, podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví více než pětina dětí v Česku ve věku 11 až 15 let má nadváhu nebo je obézní.

Vysoká konzumace soli má špatný vliv na krevní tlak, funkci ledvin a imunitní systém. “Sůl v potravě narušuje přirozenou mikrobiotu střeva, která je klíčová pro udržení dobrého výkonu imunitní soustavy jako celku,” uvedl Krejsek. Doplnil, že sůl zprostředkovaně zvyšuje propustnost střevní sliznice a uvolňuje prozánětlivé působení. “Solí jsou ovlivněny složky vrozené imunity, například makrofágy a dendritické buňky. Snižuje se jejich schopnost chránit nás. Přemíra konzumace soli může mít za následky i taková onemocnění, jakými jsou roztroušená skleróza či Crohnova nemoc,” dodal Krejsek.

Podle studie, na kterou odkazuje Státní zdravotní ústav, nadbytek soli může také snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, že by měli dospělí lidé denně přijmout pět až šest gramů soli. Češi toto doporučení překračují až trojnásobně.

 

Zpravodaj

Le Figaro: Co se děje v těle, když jíme příliš…

  • 8 února, 202018 července, 2020
  • by CRS Webmaster

Paříž 8. února (ČTK/Le Figaro) – Spočívají vaše stravovací návyky v tom, že bleskově pozřete jídlo? Ať je to snídaně, oběd nebo večeře, opakuje se stále totéž. Vyprázdníte svůj talíř za čtvrt hodinky. Je to špatný zvyk, který může mít neblahé následky, píše francouzský deník Le Figaro a vysvětluje, co se odehrává v těle, když člověk jí příliš rychle.

Organismus potřebuje asi 30 minut na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. To vše se děje prostřednictvím hormonů v tenkém střevě, které se aktivují a posílají signál do mozku, do hypothalamu, oblasti, která kromě jiného reguluje pocit sytosti, vysvětluje fyziolog Gilles Mithieux. Jestliže tedy zhltnete potravu za deset minut, budete mít ještě následujících 20 minut pocit hladu.

Menší bolesti žaludku jsou jedním z hlavních důsledků takového rychlého jídla. “Trávení začíná od etapy, kdy jídlo koušeme,” říká dietetička Laetitia Suissová. Jestliže si tedy nedáte na čas se žvýkáním jídla, nejsou potraviny dostatečně rozmělněny, když přicházejí do žaludku. Ten tedy musí ke své práci zmobilizovat více energie. To vede k bolestem v žaludku. Abychom se vyhnuli nepříjemnostem, je vhodné dělat mezi jídlem přestávky. “Na to, abychom hovořili nebo se sami sebe ptali, jestli máme ještě hlad,” říká Suissová.

“Trávení vždy vyžaduje od těla mnoho energie. Proto můžete vstávat od stolu s pocity únavy. A když potraviny přicházejí do žaludku v kusech místo toho, aby byly rozžvýkány, vyžaduje to od organismu, který je musí zpracovat, ještě více energie. Únava je tedy ještě silnější,” zdůrazňuje Suissová.

Podle Mithieuxe závisí kvalita našeho života přímo na způsobu, jakým se stravujeme, ale také na tom, jak potraviny trávíme. “Deset procent neuronů našeho těla se nachází ve střevech, klíčovém prvku trávení. Je tedy zřejmé, že tento orgán má přímé spojení s mozkem. Jestliže jíme příliš rychle, střeva o tom posílají signál mozku. Ten následně pokazí naši náladu. Jestliže jíme správně a pomalu, pociťujeme klid. Způsob, jak jíme, nás definuje. Tuto etapu nelze podceňovat,” uvádí.

Pocit sytosti dostupuje vrcholu v průměru půlhodiny po jídle. Jak bylo již uvedeno, pokud sníte jídlo rychle, pocit sytosti přichází později a vy v jídle pokračujete. “Abyste náležitě vychutnali své jídlo, musí od prvního do posledního sousta uplynout asi 20 minut,” říká Laetitia Suissová.

Je rovněž vhodné zahájit jídlo polévkou nebo syrovou zeleninou. “Ty jsou energeticky chudé, ale nastartují proces, který vede k pocitu sytosti. Je to trik, jak si udržet váhu,” podotýká Gilles Mithieux.

A další nezanedbatelný bod: lépe je neusedat ke stolu ve vyhladovělém stavu, protože v tom případě je velmi těžké nezhltnout všechno během pěti minut. Ideální je zahájit jídlo jen s lehkým pocitem hladu, radí Laetitia Suissová.

Teď, když znáte neblahé důsledky rychlé konzumace pokrmu, dejte si na čas, abyste si vychutnali svůj sendvič s kozím sýrem a sojovým jogurtem, který jste si koupili v závodní jídelně.

pel jd

Kalendář akcí

Březen

Duben 2025

Květen
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
28
29
30
1
2
3
4
Duben

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
5
6
7
8
9
10
11
Květen

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
12
13
14
15
16
17
18
Květen

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
19
20
21
22
23
24
25
Květen

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
26
27
28
29
30
31
1
Květen

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Květen

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.
  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.:
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS