Psychedelika by se mohla využívat podle expertů k léčbě duševních nemocí

Autor: redakce | Výzkumy a studie | 29. 5. 2024

Psychedelika mění vnímání, nálady a vědomí. Zájem o ně odstartoval v minulém století objev LSD. Jeho využití v léčbě psychických nemocí zkoumalo i někdejší Československo, patřilo k významným výzkumným centrům. Proces zastavil celosvětový zákaz LSD na začátku 70. let. V posledních letech výzkumů o léčebných účincích přibývá. V Česku na nich pracuje Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ).

“Česká republika by měla zásadně pomoci při zavádění inovativních možností léčby. Výzkumu psychedelik se věnujeme přes 20 let, máme řadu publikací. Dnes se takřka exkluzivně věnujeme klinickým studiím, výzkumu a zavádění do praxe. Formulovali jsme něco, čemu říkáme český model,” uvedl na konferenci vedoucí Centra pokročilých studí mozku a vědomí v NÚDZ Jiří Horáček. Podle něj by se psychedelika měla zbavit stigmatu drogy. Nejsou návyková. Vycházet by se mělo z vědeckých důkazů a analýzy nákladů. Upravit by se měla legislativa na podporu výzkumu a k uvedení do praxe.

Podle vedoucího Centra pro výzkum psychedelik NÚDZ Tomáše Páleníčka se ústav účastní evropské části studie o léčbě duševních nemocí pomocí MDMA. Podotkl, že o psychedelicích se mluví jako o antidepresivech s rychlým nástupem. U tradičních léků se čeká týdny, než zaberou. U části pacientů nefungují. Zkoušejí se pak další. Mívají navíc nežádoucí účinky. “Lidé s depresí mohou trpět v řádu měsíců i let, než se jim dostane pomoci,” podotkl Páleníček. Stejně jako další účastníci konference zmínil psychedelickou renesanci. Přiblížil studie s podáním ketaminu či psilocybinu. Výsledky potvrdily rychlý efekt, který přetrval několik měsíců.

Duševní onemocnění pomocí psychedelik léčí v Česku klinika Psyon. Poskytuje ketamin při asistované terapii. Horáček přiblížil výsledky pěti stovek pacientů. Většina z nich dostala jednu dávku s psychoterapií. Stav se zlepšil, úzkosti vymizely, účinek vydržel asi šest měsíců. “To je argument, který je zásadní i pro plátce a nastavení systému,” řekl Horáček.

Využití psychedelik vidí odborníci nejen při léčbě duševních nemocí, ale také roztroušené sklerózy, parkinsona či závislostí. Účinky prokázaly studie u posttraumatické stresové poruchy. Podle expertů by psychedelika mohla pomoci zvládnout traumata lidem, kteří prošli válkou na Ukrajině – vojákům i civilistům.

S veterány pracuje i nizozemský psychiatr a poradce nizozemského ministerstva obrany Eric Vermetten. “Usilujeme o to, aby se z MDMA stal léčivý přípravek… Můžeme říct, že asistovaná terapie dělá zázraky,” uvedl expert. Podotkl, že americký úřad pro léčiva by mohl asistovanou terapii v červenci schválit. V Evropě se čeká na klinické výsledky.

Experti poukazují i na to, že farmaceutické firmy se na vývoj léků na duševní potíže nezaměřují. Zatímco podle Vermettena se za poslední desetiletí objevilo asi 120 nových molekul pro léčbu neurologických chorob, v psychiatrii dvě. “Big Farma (velké farmaceutické společnosti) už 30 let neinvestuje do výzkumu léčby. Jen se zlepšuje několik typů medikací. Proto přichází neuvěřitelná vlna renesance psychedelik,” řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj je užívají tisíce lidí v Česku nejen kvůli zážitku, ale právě k terapii či ke zmírnění stresu. “Hledají je bohužel v nelegální nabídce,” podotkl Vobořil.