Pražský IKEM otevřel dva nové pavilony za více než miliardu korun

Stavba pavilonů začala v roce 2020 rekonstrukcí energetické infrastruktury, IKEM, jehož zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví, na projekt získal dotaci téměř 700 milionů korun ze státního rozpočtu. V objektu bude podle dřívějších informací umístěn nový centrální urgentní příjem, přesune se do něj oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Vzniklo 56 nových lůžek, které umožní zvýšit počty transplantací.

Vedením IKEM je od října 2023 pověřená náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová. Její předchůdce Stiborek, který IKEM vedl od roku 2018, v srpnu rezignoval poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání v půjčování peněz, podle nich byly i pochybnosti o tom, kde peníze na svůj byznys získal. V nemocnici poté v září zasahovala policie a na začátku října Stiborka a jeho náměstka Jiřího Malého obvinila z vydírání podřízených. Bývalý šéf nemocničního IT Petr Raška je stíhaný za neoprávněný přístup k počítačovému systému a porušení listovního tajemství.

S výběrem Stiborkova řádného nástupce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se dnes slavnostního otevření také zúčastnil, zatím čeká. Loni řekl, že chce mít jistotu, že se do případného výběrového řízení přihlásí dostatek kandidátů a chce počkat na výsledky vyšetřování.

IKEM je největší transplantační centrum v Česku, loni jeho lékaři pacientům vyměnili přes 500 orgánů. Spolu s Vídní a Berlínem patří mezi největší v Evropě. Zařízení se o pacienty stará i po transplantacích, v současné době je jich asi 5000. V ambulancích je ošetřeno 162.500 pacientů za rok, hospitalizováno je 11.500 lidí.