Léto je obdobím platýse, tuňáka a mořského ďasa. Právě v tuto roční dobu totiž vrcholí jejich sezona a maso těchto ryb tak dosahuje nejlepší chuti a nejvyšší kvality. Pokud tak v létě chcete oslnit svými kuchařskými schopnostmi, volte právě tyto ryby. Při jejich výběru však v obchodě pozorně hlídejte, jestli je ryba čerstvá. „Indikátorů kvality je několik. Pokud je například maso tuňáka tmavě červené, neberte ho. Kvalitní a čerstvý tuňák se pozná tak, že má světle červenou barvu. Stejně tak maso platýse a mořského ďasa má být co nejsvětlejší, ideálně bílé,” radí Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.
Filety z platýsa ala Cordon Bleu (doba přípravy zhruba 35 minut)
Ingredience (4 osoby):
8 filet z platýsa od NORDSEE
1 balení strouhanky na ryby od NORDSEE
4 plátky sýra
4 plátky vařené šunky
2 limetky
1 polévkové lžíce mouky
3 polévkové lžíce olivového oleje
Sůl
Mletý pepř
600 g malých brambor
1 vejce
1 šalotka
Rozmarýn
Postup:
Brambory ještě ve slupce předvařte a nechte je vychladnout. Oloupejte je a usmažte na 1 lžíci olivového oleje dozlatova. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kousky a smažte s bramborami, dokud nezhnědne. Brambory okořeňte trochou soli a pepře a přidejte umytý, najemno nasekaný rozmarýn. Filety platýsa vysušte papírovým ubrouskem. Vložte plátek sýra a šunky mezi dva filety a okořeňte troškou soli a pepře. Plněné filety vyválejte v mouce, rozmíchaném vejci a nakonec v rybí strouhance od NORDSEE. Smažte opatrně na zbytku olivového oleje na středním stupni ohřevu. Hotové filety poklaďte na talíř a ozdobte čtvrtkami limetky. Servírujte se smaženými bramborami a přílohou, například hlávkovým salátem.
Tuňák s rajčatovou salsou
Ingredience (4 osoby):
800g filet z tuňáka od NORDSEE
80g šalotky
200g rajčat
40g sezamových semen
1 malá chilli paprika
2 limetky
50 ml sójové omáčky
3 polévkové lžíce olivového oleje
Mořská sůl od NORDSEE
Mletý pepř
Postup:
Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky. Chilli papriku rozkrojte podélně a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mletého pepře. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut.
Tip: Servírujte s křupavou bagetou.
Filety z mořského ďasa s parmskou šunkou (dobra přípravy zhruba 25 minut)
Ingredience (4 osoby):
600 g čerstvých filet z mořského ďasa od NORDSEE
6 plátků parmské šunky
1 polévková lžíce oleje
1 balení koření na smažené ryby od NORDSEE
1 balení těstovin
Sůl
1 sklenka koprovo-limetkové omáčky od NORDSEE
Postup:
Pokrájejte filety z mořského ďasa na přibližně čtyřcentimetrové kusy. Okořeňte trochou koření na smažené ryby od NORDSEE. Plátky parmské šunky podélně rozkrojte na dva kousky a každým kouskem omotejte jeden kus filety. Na pánvi rozehřejte olivový olej a šunkou omotané filety krátce osmahněte. Pánev poté dejte do trouby a pečte na 80 °C ještě asi 8 minut. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě dle instrukcí na obale. Rozehřejte koprovo-limetkovou omáčku, ale dejte dobrý pozor, aby nezačala vařit. Těstoviny uvařené al dente nechte okapat a naservírujte na velký talíř. Kousky mořského ďasa naaranžujte na těstoviny. Podávejte s koprovo-limetkovou omáčkou.
O Nordsee
Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady.
Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
Kontakt
Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
email: press@nordsee.cz