Nová spin-off firma ČVUT se zaměřuje na výzkum nových metod léčby v kardiologii

Výzkumy a studie | 31. 7. 2024

Prvním připravovaným produktem společnosti je takzvaný elektroporační systém pro 2D adherentní tkáňové kultury, který umožňuje provedení reverzibilní, tedy vratné, i ireverzibilní, tedy nevratné, elektroporace buněčných kultur. Elektroporace je metoda, která se využívá v medicíně i průmyslu. Spočívá ve vytvoření mikroskopických pórů v buněčných membránách při vystavení buněk pulznímu elektrickému poli s vysokou intenzitou.

Póry vytvořené touto metodou zvyšují propustnost buněčné membrány. To je podle odborníků možné využít například pro zničení buňky, což může pomoci například při léčbě srdečních arytmií nebo nádorů. Zničení buňky je příklad nevratné elektroporace. Skrze póry v buněčných membránách je také možné přepravit velké chemické molekuly například do nádorových buněk nebo přepravit geny, což podle odborníků otevírá možnosti genové terapie.

Na vývoji a výzkumu metody spolupracuje i Ústav biochemie, buněčné a molekulární biologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Kardiologická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.