Silvestrovská noc symbolizuje pro mnoho lidí největší párty roku. Kromě příjemného prostředí a kvalitních nápojů dokresluje perfektní atmosféru pro přivítání 1. ledna také vynikající jídlo. Češi si rádi na oslavách konce roku dopřávají chlebíčky a jednohubky se šunkami, salámy či kupovanými pomazánkami. Tyto pokrmy však zpravidla nemají příliš společného se zdravou stravou a organismu tak po náročné noci příliš nepřidají. Pokud chcete svým hostům dopřát na první pohled oblíbené tradiční pochutiny, ale přesto máte zájem o zdraví své i jejich, servírujte letos moderní jednohubky z ryb, na kterých si opravdu pochutnají.
Silvestrovský tip: Tuňáková pomazánka
Pomazánky z tuňáka jsou v české kuchyni oblíbenou pochutinou. Na jejich vytvoření potřebujete minimum ingrediencí, ale ve správné kombinaci a ideálním poměru můžete snadno dosáhnout skutečně gurmánského zážitku. Základem je použít na pomazánku tuňáka ve vlastní šťávě. „Pro konzervování se používá maso s nízkým obsahem tuku, ale zato vysokým obsahem bílkovin. Vyvarujte se konzervám s olejem, aby výsledné pokrmy nebyly příliš mastné. Také při nákupu sledujte typ masa v konzervě. Nejlepší je zvolit kousky masa, nikoliv drť, které se nebudou příliš rozpadat,“ radí Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee, která drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb. Sceďte z tuňáka šťávu a utřete obsah konzervy s rozpuštěným máslem. Pak přidejte nadrobno nakrájené bylinky, ideálně petrželku či bazalku, a cibuli. Pamatujte však na zachování slavnostní atmosféry a do pomazánky nedávejte více než půlku středně velké cibule. Pomazánku dosolte a opepřete dle chuti a zakápněte citronovou sťávou. Vše důkladně promíchejte a podávejte na celozrnném pečivu či knäckebrotu. Jednohubku dozdobte půlkami cherry rajčat a snítkou vaší oblíbené bylinky. Pokud chcete vytvořit originální chuťovku bez pečiva, vytvořte ze salátové okurky špalíčky, ty vydlabejte a vzniklý prostor vyplňte tuňákovou pomazánkou. Vše nechejte důkladně vychladit v lednici.
Silvestrovský tip: Uzený losos
Losos je v české kuchyni užívaný nejen na tepelnou úpravu či výrobu japonského sushi, ale i jako uzená pochutina. „Lososí maso obsahuje velké množství bílkovin, esenciálních mastných kyselin či vitamíny A, D a B12. Tyto látky napomáhají k udržení zdravých kostí a zubů či ke správnému fungování svalů. Pravidelné zařazení lososa do jídelníčku pomáhá také snižovat riziko infarktu,“ vysvětluje Marek Sedlák z restaurace Nordsee. Na přípravu jednohubek můžete využít buď celé kousky lososa, které položíte na pečivo potřené česnekovou pomazánkou, nebo si můžete lososa rozdělit na dvě poloviny a vytvořit vlastní pomazánku. Jednu polovinu lososa nasekejte najemno, smíchejte s jarní cibulkou, na kolečka nakrájenými zelenými olivami a nasekanými kapary. Směs nechte odležet a rozmíchejte si kostku lučiny se lžičkou másla, čtyřmi lžičkami zakysané smetany, 2 lžičkami majonézy a citronovou šťávou. Dle chuti dosolte a dopepřete, poté smíchejte se směsí a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici. Uleženou směs natřete na na kolečka nakrájenou celozrnou bagetu, ozdobte na kousky nakrájenou druhou půlkou lososa, olivami, či natí jarní cibulky.
Silvestrovský tip: Zavináče
Pokud chcete dopřát hostům pocit, že jim nabízíte něco, co znají od mala, vsaďte na netradiční jednohubky ze zavináčů. Říkáte si, že je to ryba naprosto nevhodná na přípravu jednohubek? Opak je pravdou. Ideální kombinací na silvestrovský stůl je domácí vlašský salát v kombinaci s vlastnoručně naloženou rybou. „Pod pojmem zavináč si většina představí syrové sledě naložené do zálivky. Doma si ale můžete naložit třeba i pstruha, lína, candáta či bělici. Vybíráte-li zavináče v obchodě, věnujte pozornost kromě obsahu masa také konzervantům. Vyhněte se nálevu z umělých sladidel,“ doporučuje Marek Sedlák z restaurace Nordsee. Na přípravu domácího vlašského salátu si připravte jemný salám nakrájený na co nejmenší kousky, kořenovou nakládanou zeleninu, brambory uvařené ve slupce a vejce natvrdo. V míse vše smíchejte, přidejte 2 lžičky hořčice a směs nechte 30 minut uležet. Poté salát osolte, opepřete a smíchejte s majonézou. Tu si také můžete připravit doma z mléka, čerstvých vajec, oleje a soli. Hotový salát nechte minimálně hodinu uležet a poté natřete na pečivo. Následně obložte jednohubky zavináči. Rybu můžete nakrájet buď na kostičky, nebo vytvořit tenké spirály pomocí párátek. K dozdobení můžete využít červenou papriku či případně cibuli z nálevu.
Silvestrovský tip: Tresková terina
Další variantou pochoutky na silvestrovský stůl je vytvoření teriny z jakékoli ryby z bílého masa. Nejdostupnější mořská ryba u nás je treska. Pokud kupujete rybu mraženou, dbejte na správný výběr. „Při nákupu mražené mořské ryby si všímejte, zda prodejce udává, kde byla ryba zpracována. Ideální formou je zpracování přímo na lodi. Vyhnete se tak nemilému překvapení při rozmrazování ryby, kdy se může lehce stát, že z inzerované váhy masa tvoří podstatnou část voda. Po rozmražení a následné tepelné úpravě vám tak zůstane mnohem menší podíl masa, než je výrobcem udáváno,“ varuje Marek Sedlák z restaurace Nordsee. Před přípravou teriny si nachystejte rybí bujón, který rozpustíte v litru horké vody. Do hrnce s horkým vývarem vložte rybí filety, 5 minut vařte a poté sejměte z ohně. Filety nechte ještě 5 minut v horkém nálevu a pak je rozkrájejte na malé kousky. Následně je osmahněte na olivovém oleji, přidejte na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Společně duste 15 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C, v míse rozšlehejte vejce se smetanou a vložte osolenou a opepřenou směs ryby a zeleniny. Vše poté vlijte do obdélníkové zapékací formy vyložené alobalem. Směs pečte 40 minut, nechte vychladnout a uložte do lednice aspoň na 6 hodin. Terinu pak nakrájejte na pásky. Můžete ji podávat samotnou s jogurtovým dipem, případně s pečivem.
O Nordsee
Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
Kontakt
Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
email: press@nordsee.cz
www.nordsee.cz