MZd navrhuje úpravy vyhlášky o koupalištích, byla podle něj nejednoznačná

Aktuálně | 10. 7. 2024

“Do textu bylo konkretizováno, že děti do jednoho roku nemají přístup do vody bazénů. Jedná se o ochranu ostatních návštěvníků před případným únikem fekálií nebo zvratků a také o ochranu samotných dětí, které jsou v takto nízkém věku citlivější k teplotě a koncentracím chloru,” píše se v materiálu.

Podle Jakoba se v textu zpřesňuje, že děti nesmí do bazénové vody, nikoliv do bazénu, pokud pro ně není speciálně určený. “Dříve toto upřesněno nebylo, a někteří provozovatelé bazénů bohužel chápali toto ustanovení jako úplný zákaz pobytu takto malého dítěte v celém areálu umělého koupaliště. Podmínky pro přístup malého dítěte do zbytku areálu si tedy stanoví provozovatel umělého koupaliště sám formou podmínek v provozním řádu,” uvedl na dotaz ČTK.

Vyhláška také stanoví hygienické požadavky na sauny, bazény či pískoviště, některé týkající se kapacity bazénů, úklidu nebo obměny vody v návrhu MZd upravuje. Ke změnám měla připomínky například Hospodářská komora ČR. Vadí ji třeba stanovení konkrétní povinné výšky vody v brodítku u bazénu, nařízená obměna vody v brodítku každou hodinu nebo zákaz impregnace či lakování povrchů v prohřívárně sauny. Komora upozorňuje, že například jedna z finských firem má pro to speciálně certifikovanou řadu olejů a impregnací, proto nepovažuje vyloučení této možnosti za vhodné.

Podmínky pro stavbu bazénů či saun z vyhlášky chce ministerstvo zdravotnictví vypustit, protože byly přesunuty do vyhlášky MMR týkající se staveb obecně. Vzhledem k tomu, že značná část textu vyhlášky byla přesunuta do jiného prováděcího předpisu, je potřeba provést optimalizaci právní úpravy a zamezit vzniku její dvoukolejnosti, uvádí se v dokumentu.

Podobně MZd v minulosti přesunulo do stavební vyhlášky i některé požadavky na stavbu škol, což někteří poslanci nebo školské organizace kritizují. Ministerstvo ale jejich připomínky například k zavádění společných toalet vyvracelo s tím, že jde o možnost u nových budov, nikoliv povinnost. Platnost změny vyhlášky o koupalištích navrhuje dnem po vyhlášení, stavební vyhláška se změnila od 1. července.