Koupání v přírodě komplikují přemnožené sinice, na několika místech platí zákaz

Zpravodaj | 29. 8. 2024

Na Vysočině hygienici prodloužili zákazy koupání v přehradách Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku a v rybnících Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku. Kvůli vysokému obsahu sinic ve vodě není vhodný ke koupání Domanínský rybník na Žďársku, zákaz koupání u něj ale vydaný není.

Masivní výskyt sinic hygienici zaznamenali v nádrži Nové Mlýny. U jedné z lagun proto vyhlásili zákaz koupání. V druhé koupání nedoporučují, kvalitu vody tam ohodnotili čtvrtým stupněm z pětibodové škály. Čtyřka platí také pro nádrž u Letovic na Blanensku, kde minulý týden ještě zákaz koupání byl. Vedle sinic je tam i zvýšené množství chlorofylu.

Vodu bez jakýchkoliv závad hodnotí hygienici stupněm jedna, při pátém stupni je voda nebezpečná ke koupání, proto se na místě v takovém případě zakazuje. To je případ třeba rybníka Dlouhý na Orlickoústecku. Zákaz tam platí už od poloviny července. Průhlednost vody dosahuje jen 30 centimetrů.

Čtvrtých stupňů je po Česku také řada, například v Libereckém kraji platí na třech místech, a to v Hamerském jezeře na Českolipsku, rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a Lesním koupališti v Liberci. Zdravotní problémy po koupání v těchto koupalištích mohou mít zejména citliví lidé, mezi něž patří zejména těhotné ženy, děti nebo alergici. Ve středních Čechách jsou taková místa rovněž tři. Vhodná ke koupání není voda v písníku v Bakově nad Jizerou, jezeru Ostrá a na Slapech v Županovicích. Kvůli vyššímu množství sinic a chlorofylu ve vodě je nevhodný ke koupání i rybník Babylon na Domažlicku, čtvrtý stupeň je kvůli sinicím v nádrži Olešná ve Frýdku-Místku.

Přes zhoršení v posledních týdnech ale má většina přírodních koupališť v Česku vodu ke koupání stále vhodnou. V některých případech je to překvapení i pro hygieniky. “Orlík je výborný, až mě samotného zaráží, že to vydrželo do konce sezony. Voda je tam nádherná,” řekl ČTK vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboš Mandík.

U kvality vody hraje podle hygieniků roli počasí. Vlivem vedra se mohou množit sinice, ale také může být sucho, čímž se sníží průtok vody. Může se tak stát, že se kvalita vody v přírodním koupališti natolik zhorší, že hygienici koupání zakážou. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat různé alergické reakce. U lidí, kteří se koupají, se tak například mohou objevit kožní vyrážky, zarudlé oči nebo rýma.

Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Jinde kvalitu vody nemonitorují, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí. Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí.