Kardiologové ve FN Brno léčí vážné plicní embolie novou metodou pomocí katetru

Autor: redakce | Aktuálně , Zpravodaj | 25. 6. 2024

Plicní embolie je třetí nejčastější příčinou úmrtí na nemoci srdce a cév po infarktu a cévní mozkové příhodě. Lehčí případy lékaři ošetřují podáním léků na ředění krve a dalšími metodami. Vážné plicní embolie dosud mohli léčit pouze takzvanou systémovou trombolýzou, tedy nitrožilním podáním léku, který sraženiny rozpouští. Tato metoda má ale řadu rizik a pro některé pacienty je nebezpečná. Další možností je velká operace v celkové anestezii s dlouhým pobytem pacienta na jednotce intenzivní péče.

Léčba pomocí katetru nic z toho nevyžaduje. “Pacientovi podáme léky proti úzkosti a pak pouze lokální anestezii v místě vpichu v obou tříslech. Po celou dobu operace je při vědomí a komunikuje s námi. Žílou v třísle zavedeme až do plíce k místu, kde je sraženina, tuhý drátek a s jeho pomocí poté katetr. Pomocí speciální stříkačky mechanicky natáhneme krevní sraženinu i s krví, krev přefiltrujeme do druhé stříkačky a vrátíme do těla zpět pacientovi,” popsal metodu lékař Martin Poloczek. Celková ztráta krve při zákroku se pohybuje mezi dvěma a třemi decilitry krve, což je velmi málo.

Postup lékaři opakují, dokud se jim nepodaří odstranit všechny sraženiny, které brání oběhu krve v plicích. “Tato metoda je vhodná v případě, že se jedná o větší sraženiny blízko k srdci, které také způsobují největší potíže. Pacient cítí úlevu už v průběhu operace, po odstranění sraženiny se mu hned lépe dýchá, zlepší se mu krevní tlak,” doplnil vedoucí lékař Interní kardiologické kliniky FN Brno Martin Radvan.

Katetrový systém přišel nemocnici na více než 200.000 korun, léčbu tímto způsobem zatím nehradí zdravotní pojišťovny, nemocnice ale o jeho proplácení jedná s ministerstvem zdravotnictví i zdravotními pojišťovnami. “Jsme velmi zavázáni vedení nemocnice za jejich podporu, protože dosud provedení zákroky financovala,” doplnil přednosta kliniky Petr Kala. Léčba pomocí katetru je ve výsledku pro pojišťovnu levnější než provedení velké operace s následnou hospitalizací pacienta na jednotce intenzivní péče.

Novou metodu nyní bude tým z FN Brno nabízet pro léčbu vážných plicních embolií i dalším nemocnicím na jihu Moravy i v okolních krajích. Je vhodná zejména pro pacienty, u nichž kvůli vysokým rizikům není možné využít systémovou trombolýzu nebo u nich už selhala. “Předpokládáme, že i při spolupráci s dalšími nemocnicemi bychom ročně tuto metodu použili u přibližně desítky pacientů,” konstatoval Radvan.