Leden a únor jsou pro většinu lidí z hlediska váhy a postavy specifické měsíce. Jedni se ještě snaží shodit kilogramy, které nabrali hodováním o vánočních svátcích, další se drží svého novoročního předsevzetí žít zdravěji a jiní se již pomalu chystají na plavkovou sezónu. Všechny tyto skupiny však pojí stejný zájem – upravit každodenní jídelníček tak, aby byla obsažená strava zdravá, lehká, chutná a zároveň dostatečně sytá. Pro inspiraci proto nyní přinášíme recepty na 3 speciality šéfkuchařů z rybích restaurací Nordsee, které obsahují zdraví prospěšné ryby a mořské plody a jejichž přípravu zvládnete do 30 minut.
1) Mořský cejn „Bella Italia“ (doba přípravy 30 minut)
Ingredience (4 osoby):
4 ks menšího mořského cejna
1 balíček koření na ryby
4 menší stroužky česneku
čerstvý tymián
4 cukety
mořská sůl
pepř
1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
Očistěte cuketu a česnek od slupek a rybu opláchněte. Následně cukety podélně rozdělte na poloviny. Ostrým nožem proveďte na bocích každého cejna tři řezy. Okořeňte rybu grilovacím kořením na ryby. Do útrob cejna vložte jeden menší stroužek česneku a snítku čerstvého tymiánu. Cukety osolte a opepřete. Potřete grilovací kleště olejem a s jejich pomocí položte cejny na gril. Grilujte 12–15 minut a pravidelně otáčejte. Cukety grilujte asi 8 minut.
2) Krevety s míchanými vejci a opečenými bramborami (doba přípravy 20 minut)
Ingredience (4 osoby):
400 g krevet
8 vajec
1 polévková lžíce másla
1 svazek pažitky
600 g brambor
1 malá cibule
1 polévková lžíce olivového oleje
8 plátků anglické slaniny
sůl a pepř
Postup:
Umyjte, oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Rozehřejte si olivový olej na pánvi a smažte plátky brambor dozlatova. Osmažené brambory dejte do trouby, abyste je udrželi teplé. Anglickou slaninu opečte na rozpálené pánvi. Rozšlehejte si vejce a přidejte do nich umytou a nasekanou pažitku. Na teflonové pánvi opatrně rozehřejte máslo, dávejte pozor, ať nezhnědne. Přidejte vejce, rozmíchejte je, pak jemně osolte a opepřete, následně přidejte krevety a společně prohřejte. Naaranžujte na talíř nejprve vejce a pak krevety. Na ně pak položte plátky opečené anglické slaniny a plátky osmažených brambor. Servírujte s kompotem z červené řepy, dýně, případně s nakládanými okurkami.
3) Cejn s tomatovým pyré aneb Rudý pirát (doba přípravy 30 minut)
Ingredience (4 osoby):
1 velký mořský cejn (cca 1,2 kg)
1 svazek různých bylinek
15 g másla
2 lžíce slunečnicového oleje
3 nasekané cibule
100 ml bílého vína
1 bobkový list
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
1/2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
100 g černých oliv
pepř
sůl
Postup:
Umyjte cejna. Zevnitř i zvenku jej osolte a opepřete, do útrob vložte čerstvé bylinky. Opečte cejna ve směsi másla a slunečnicového oleje dozlatova, asi 5 minut každou stranu. Vyjměte rybu z pánve a udržujte ji v teple. Na pánvi osmahněte cibulku, až zesklovatí, přidejte bílé víno, bobkový list, rajčatový protlak a trochu tymiánu. Osolte a opepřete, povařte asi 5 minut bez pokličky. Přidejte do pánve rybu a na mírném ohni vařte 4 minuty. Servírujte na předem rozehřátém talíři a obložte olivami. Podávejte s rýží.
O Nordsee
Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
Kontakt
Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
email: press@nordsee.cz
www.nordsee.cz