Hubnete a měníte jídelníček? Zkuste recept na mořského cejna nebo krevety s míchanými vejci

Leden a únor jsou pro většinu lidí z hlediska váhy a postavy specifické měsíce. Jedni se ještě snaží shodit kilogramy, které nabrali hodováním o vánočních svátcích, další se drží svého novoročního předsevzetí žít zdravěji a jiní se již pomalu chystají na plavkovou sezónu. Všechny tyto skupiny však pojí stejný zájem – upravit každodenní jídelníček tak, aby byla obsažená strava zdravá, lehká, chutná a zároveň dostatečně sytá. Pro inspiraci proto nyní přinášíme recepty na 3 speciality šéfkuchařů z rybích restaurací Nordsee, které obsahují zdraví prospěšné ryby a mořské plody a jejichž přípravu zvládnete do 30 minut.

 

1) Mořský cejn „Bella Italia“ (doba přípravy 30 minut)

 

Ingredience (4 osoby):

4 ks menšího mořského cejna

1 balíček koření na ryby

4 menší stroužky česneku

čerstvý tymián

4 cukety

mořská sůl

pepř

1 polévková lžíce olivového oleje

 

Postup:

Očistěte cuketu a česnek od slupek a rybu opláchněte. Následně cukety podélně rozdělte na poloviny. Ostrým nožem proveďte na bocích každého cejna tři řezy. Okořeňte rybu grilovacím kořením na ryby. Do útrob cejna vložte jeden menší stroužek česneku a snítku čerstvého tymiánu. Cukety osolte a opepřete. Potřete grilovací kleště olejem a s jejich pomocí položte cejny na gril. Grilujte 12–15 minut a pravidelně otáčejte. Cukety grilujte asi 8 minut.

 

2) Krevety s míchanými vejci a opečenými bramborami (doba přípravy 20 minut)

Ingredience (4 osoby):

400 g krevet

8 vajec

1 polévková lžíce másla

1 svazek pažitky

600 g brambor

1 malá cibule

1 polévková lžíce olivového oleje

8 plátků anglické slaniny

sůl a pepř

 

Postup:
Umyjte, oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Rozehřejte si olivový olej na pánvi a smažte plátky brambor dozlatova. Osmažené brambory dejte do trouby, abyste je udrželi teplé. Anglickou slaninu opečte na rozpálené pánvi. Rozšlehejte si vejce a přidejte do nich umytou a nasekanou pažitku. Na teflonové pánvi opatrně rozehřejte máslo, dávejte pozor, ať nezhnědne. Přidejte vejce, rozmíchejte je, pak jemně osolte a opepřete, následně přidejte krevety a společně prohřejte. Naaranžujte na talíř nejprve vejce a pak krevety. Na ně pak položte plátky opečené anglické slaniny a plátky osmažených brambor. Servírujte s kompotem z červené řepy, dýně, případně s nakládanými okurkami.

 

3) Cejn s tomatovým pyré aneb Rudý pirát (doba přípravy 30 minut)

Ingredience (4 osoby):

1 velký mořský cejn (cca 1,2 kg)

1 svazek různých bylinek

15 g másla

2 lžíce slunečnicového oleje

3 nasekané cibule

100 ml bílého vína

1 bobkový list

1 polévková lžíce rajčatového protlaku

1/2 polévkové lžíce sušeného tymiánu

100 g černých oliv

pepř

sůl

 

Postup:

Umyjte cejna. Zevnitř i zvenku jej osolte a opepřete, do útrob vložte čerstvé bylinky. Opečte cejna ve směsi másla a slunečnicového oleje dozlatova, asi 5 minut každou stranu. Vyjměte rybu z pánve a udržujte ji v teple. Na pánvi osmahněte cibulku, až zesklovatí, přidejte bílé víno, bobkový list, rajčatový protlak a trochu tymiánu. Osolte a opepřete, povařte asi 5 minut bez pokličky. Přidejte do pánve rybu a na mírném ohni vařte 4 minuty. Servírujte na předem rozehřátém talíři a obložte olivami. Podávejte s rýží.

 


O Nordsee

 

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

 

Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti

email: press@nordsee.cz

www.nordsee.cz