FN Plzeň bude mít všechny kliniky na Lochotíně, soustředí se na stavbu chirurgie

Aktuálně | 19. 9. 2024

“Celý program strategických investic, v němž je sedm nemocnic, prošel znovu auditem a jsme pořád v jeho druhé etapě. Stát nám nabízí dotaci 3,1 miliardy korun, což je výborné. Zbylé peníze máme v rezervním fondu a nemuseli bychom čerpat žádný úvěr,” uvedl. Podle původních plánů měl pavilon, na nějž měla FN první registraci už v roce 2017, stát v roce 2025, ale harmonogram se upravil.

“Čekáme, až dojde k přeregistraci projektu. Máme už schválenou zadávací dokumentaci pro zhotovitele. Takže bychom mohli vyhlásit výběrové řízení,” řekl Šimánek. Potrvá několik měsíců, protože jde o velkou zakázku, k níž budou dotazy na dokumentaci, smlouvy a další. “Kdybychom na jaře kopli, tak by to bylo super,” uvedl.

Do pavilonu, který vznikne na parkovišti naproti gynekologii, se bude zajíždět rovnou z Aleje Svobody. “Bude tam urgentní příjem, emergency, chirurgická a urologická klinika, ortopedie a neurochirurgie, šest operačních sálů včetně hybridního, aby se mohly provádět kombinované radiointervenční i chirurgické zákroky. To bude výrazný skok do 21. století,” řekl Šimánek.

FN chce dále postavit na Lochotíně pavilon infekčních oborů zhruba za jednu miliardu korun na prašném parkovišti pod dnešní gynekologickou klinikou. Stavbu rozdělila do dvou fází. V první postaví budovu pro plicní a infekční kliniku se společnou multioborovou jednotkou intenzivní péče. Chce získat podporu z výzvy na páteřní síť infektologických pracovišť. “Měli bychom, doufám, uspět, protože jsem v rozvojovém regionu společně se dvěma kraji,” uvedl ředitel. Dotace z EU by měla činit 421 milionů korun, na zbytek má nemocnice připravené peníze.

“Máme hotovou studii a vyhlásili jsme soutěž na projekt zhruba za 40 milionů,” uvedl ředitel. Projekt musí být součástí žádosti o dotace, jejichž uzávěrka je v březnu 2025. “Pokud to bude schválené, tak bychom mohli příští rok zahájit soutěž na zhotovitele,” řekl. Objekt nebude velký. “Když vše klapne, tak bychom mohli v jednom roce 2028 kolaudovat pavilon chirurgie i infekčních chorob. Bude to velká zátěž pro nemocnici, ale máme kvalitní tým,” řekl. Ve druhé fázi by ještě chtěla FN přistavět k novému objektu kožní kliniku.

Jako poslední je v plánu nejmenší pavilon laboratoří a farmakologie na parkovišti pod onkologickou klinikou za 600 milionů Kč, je hotová studie. “Zatím na to žádná výzva není. Zřejmě ho budeme stavět ze svého. Děláme vše pro to, abychom uspořili tolik, že si nebudeme muset brát úvěr,” řekl ředitel. V pavilonu má být i genetika a soudní lékařství. “Laboratoře používají mnohdy stejné analyzátory, tady by byl jeden. Ušetří se technika, lidi, bezpečnostní a technické kontroly i spotřební materiál,” dodal.