Cestování a probiotika: jak si udržet zdraví i na cestách

Tisková zpráva | 8. 7. 2024

Léto je konečně tady a s ním přichází také období dovolených a cestování. Změna prostředí, jiná strava a stres mohou ovlivnit naši imunitu a trávení. Právě v tomto období je důležité myslet na prevenci a podpořit své zdraví, například pomocí probiotik a doplňků stravy.

S obdobím horkých dnů a nocí se odmyslitelně pojí i cestování a poznávání nových míst. Život se tak nějak zpomalí, a to přímo vybízí k dovolené v zahraničí. Ale ať už se chystáte na exotickou dovolenou u moře, dobrodružný výlet do hor, nebo poznávací cestu po evropských metropolích, jedno je jisté – cestování přináší nejen radost a nové zážitky, ale také zátěž pro naše tělo. Podpora zdraví a imunity je tak namístě úplně stejně jako v zimě. Nechcete si přeci kazit dovolenou například „faraonovou pomstou“ či jinými cestovatelskými infekcemi.

S podporovou imunity vám mohou pomoci probiotika. To jsou živé mikroorganismy, které mají příznivý vliv na zdraví lidského trávicího traktu. Při cestování může dojít k narušení rovnováhy střevní mikroflóry, což může vést k trávicím potížím, jako je průjem, zácpa nebo nadýmání. Užívání probiotik může pomoci udržet zdravou střevní mikroflóru a předejít těmto nepříjemnostem.

Na trhu je k dispozici široká škála různých produktů, a proto je důležité vybrat si správně. „Nejlepší jsou probiotika s více kmeny, která mají širší spektrum účinků. Ideální jsou také probiotika s obsahem prebiotik, která podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech. Při výběru je však dobré se pro jistotu poradit s lékárníkem a případně s ním probrat i další možnosti podpory vašeho zdraví, třeba podle vaší cílové destinace,“ vysvětluje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Kromě probiotik je tedy vhodné zařadit do své cestovní lékárničky také další doplňky stravy. Například vitaminy C a D nebo zinek jsou známé svými pozitivními účinky na imunitní systém. Tyto doplňky mohou pomoci snížit riziko onemocnění a zlepšit celkovou odolnost organismu.