Část pracovišť pražských záchranářů bude v rozšířené poliklinice

Praha 5. února (ČTK) – Do Polikliniky Prosek na pražském Střižkově by se v budoucnu měla přesunout některá pracoviště pražských záchranářů, která jsou nyní na různých místech metropole. Má k tomu sloužit přístavba, kterou chce Praha 9 začít stavět v příštím roce. Městská část nabídla magistrátu a záchranné službě přístavbu jako dočasné řešení do doby, než se vedle polikliniky postaví plánované nové sídlo záchranářů. ČTK to dnes řekli místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) a radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě).

Stavba nového sídla záchranné služby, která nyní sdílí budovu v Korunní ulici s městskou policií, se v Praze řeší dlouhou dobu. Několik plánů již padlo, naposledy záměr využít nedostavěnou budovu Prahy 8 na Palmovce. Portlík řekl, že s ohledem na potíže se Praha 9 rozhodla vyjít magistrátu vstříc a nabídla jim možnost stavby na pozemcích na Střižkově a posléze i využití plánované přístavby.

Podle Johnové by se do přístavby měla vejít významná část pracovišť záchranné služby, která jsou nyní rozmístěna po různých částech města. Kromě toho magistrát stále počítá se stavbou nové budovy vedle polikliniky, ta nicméně zabere delší dobu. “Přístavba by byla daleko dříve a záchrance by se ulevilo,” řekla radní.

O detailech ještě magistrát, městská část a záchranáři jednají. Podle Portlíka již sice radnice má na přístavbu stavební povolení, projekt se však nyní upravuje na základě požadavků záchranné služby. To by mělo být hotovo v létě, následovat bude soutěž na stavebníka a v polovině příštího roku by se podle místostarosty mohlo začít stavět. Na pozemcích kolem polikliniky by v budoucnu mohla ve spolupráci magistrátu a městské části vzniknout i další zdravotnická nebo sociální zařízení, město k tomu loni zadalo vytvoření studie.

Přístavba by podle Portlíka měla stát asi 200 milionů korun bez DPH a financování se ještě bude řešit. Zastupitelé města již loni v prosinci schválili pro Prahu 9 dotaci 20 milionů korun. Podle schváleného dokumentu by se do přístavby mělo přesunout dopravní oddělení, které se stará o vozový park záchranné služby, vzdělávací a výcvikové středisko, sklady a archiv.

S ohledem na to, že bude prostory využívat město, by podle Portlíka bylo na místě větší finanční zapojení magistrátu. Adekvátní část nákladů by mohlo město zaplatit například formou nájemného, řekl. Dodal, že po dokončení nového sídla by se měli záchranáři z polikliniky přesunout tam a v přístavbě by mohly být další ordinace.

Minulé vedení magistrátu chtělo sídlo záchranářů, kde má být administrativa, dispečink či vzdělávací a výcvikové středisko, umístit do již delší dobu rozestavěné budovy na Palmovce. Tam měla původně být radnice Prahy 8. V té době to vypadalo, že se vyřeší dlouhodobý spor ohledně objektu mezi Prahou 8, magistrátem a firmou Metrostav. To se však nestalo a z plánu sešlo.