V některých krajích se k protestu praktických lékařů připojí více než polovina

Autor: redakce | České zdravotnictví | 17. 10. 2024

Kolik lékařů se zúčastní protestů na Vysočině, není podle krajského předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Prokše jasné. Po středečním jednání se zástupci praktiků v jednotlivých okresech ale očekává nadpoloviční účast. Kvůli zachování akutní péče plánuje, že v každém z okresů zůstanou některé ordinace v provozu. Také na jižní Moravě doktoři zvažují variantu, že by některé ordinace zůstaly otevřené pro akutní případy.

Sdružení praktických lékařů na Vysočině zastřešuje asi 90 procent praktiků, kterých je v kraji okolo 300. “Samozřejmě je to pro nás nejzazší možná reakce na stav, který v současné době je. Nikdo se na to netěšíme, myslím si, že většina kolegů to vnímá tak, že prostě do ordinací patříme,” řekl ČTK Prokš. Postoj ministerstva zdravotnictví a vlády ale podle něj nedává lékařům jinou možnost, protože neukazuje, že by primární péče byla ve zdravotnictví prioritou.

V Karlovarském kraji bude podle předsedkyně regionální rady Sdružení praktických lékařů Jaroslavy Švandrlíkové pravděpodobně stávkovat většina lékařů. “Mají informace a sami se hlásí s tím, že své ordinace uzavřou na dva dny. Předpokládám, že objednané pacienty přezvou na jiné termíny,” řekla ČTK Švandrlíková. Informování pacientů bude na samotných lékařích. Podle Švandrlíkové lze očekávat, že po skončení stávky budou mít lékaři více práce, ale bude to podobné, jako když se lékaři vrací z dovolené.

Krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů ČR v Libereckém kraji Zuzana Kofferová zatím neví, kolik praktických lékařů v kraji se k protestu připojí. “Přesněji to budu vědět příští týden,” uvedla pro ČTK. Doufá, že účast bude více než padesátiprocentní.

Předseda sdružení praktických lékařů na jihu Čech Karel Wróbel očekává, že do protestu se v regionu zapojí velká část jeho kolegů. “Vyšetřit denně 60 až 70 pacientů a slyšet, že praktičtí lékaři všechno obstarají, není moc motivující. Dochází nám trochu šťáva a nevidíme žádné světlo na konci tunelu,” uvedl Wróbel, jenž je praktickým lékařem v Českých Budějovicích. Přesnější údaje k tomu, kdo se nakonec akce zúčastní, bude mít až v příštích dnech.

Do stávky se zapojí i lékaři ze středních Čech. Například ordinace lékařky Renaty Rankové ve Slaném na Kladensku bude uzavřená 29. i 30. října. A mělnická lékařka Markéta Dyrhonová se připojí částečně, ale pracovat nepřestane. “Bude mít ceduli na dveřích,” řekla ČTK sestra z lékařčiny ordinace.

K protestům praktických lékařů se přidají i ambulantní specialisté. S návrhem úhradové vyhlášky na příští rok nesouhlasí kromě praktiků a ambulantních specialistů ani Asociace českých a moravských nemocnic, podle které může být meziroční pokles úhrad neústavní.