Kamenice zajistila pokračování zubní ordinace pro více než 1000 lidí

Autor: redakce | České zdravotnictví | 14. 10. 2024

“A navíc jsme poskytli nové paní doktorce dvoumilionovou návratnou půjčku na vybavení. Snažili jsme se hodně, protože jsme měli velký zájem, aby to pokračovalo,” řekla Krejčová. Novou lékařku obec hledala asi dva roky od doby, kdy původní zubařka oznámila svůj záměr odejít do důchodu. “Byla to taková trochu delší cesta k tomu, že jsme pacienty mohli převést pod novou ordinaci a nezůstali bezprizorní,” řekla Krejčová. Pacientů bylo v zubařské ordinaci evidovaných přes 1000. Mohli přejít do nové ordinace, která ale už žádné nové pacienty nepřijímá.

Asi dvoutisícový městys Kamenice má vlastní zdravotní středisko. Kromě zubařské ordinace v něm má ordinaci i praktický lékař a jednou za 14 dní v něm ordinuje gynekolog. Vlastní pracoviště v něm má i zubní laborantka. “Jediné, co se nám nedaří, je sehnat sem pediatra. Ten skončil už před osmi lety, nikoho se bohužel najít nepodařilo a teď je to asi čím dál horší. Jakmile tam není kontinuita, je to už bez pacientů a zájem lékařů jít na vesnici není,” dodala Krejčová.

Třísettisícová krajská podpora je vyplácená z programu Stomatologická a pediatrická péče 2024. Kraj ho zavedl ve snaze podpořit dostupnost lékařské péče v regionu. Už ji získalo šest ordinací, řekla mluvčí kraje Eva Neuwirthová.