Praha otevřela na Zeleném pruhu centrum pro těhotné ženy a matky

Autor: redakce | Děti a mateřství | 9. 10. 2024

“Je to první (takové) centrum nejen v Praze, ale v celé České republice a je to něco, co je v západní Evropě běžné. Je zapotřebí poskytnout a dát včasnou pomoc a rady maminkám před porodem i po porodu a nejen jim, ale i otcům a rodinám. Kdokoliv potřebuje pomoc, tak ho vyzývám, ať se obrátí na naše centrum,” řekla Udženija.

Centrum začalo fungovat od září a dosud se na něj obrátilo podle Šebely na 100 maminek. Nejčastěji se matky na CPDP obrací s úzkostmi nebo depresivními příznaky, což tvoří až 60 procent případů. “Pomáháme psychoterapeuticky, i přítomností, že k nám mohou ženy chodit i s dětmi a mohou s odborníky řešit i mateřství, ale používáme i farmakoterapii,” řekl Šebela.

V současné době v centru pracují dva psychiatři a jedna psychiatrička, pět psycholožek, porodní asistentka, sestra a dvě recepční. Další psycholog a psycholožka navrhují třeba workshopy. Ženy v centru najdou psychiatrickou ambulantní péči, kam mohou chodit denně.

Psychoterapeuté provádí například vyšetření, zda potíže ženě způsobila poporodní psychóza či jiná obtíž, nebo jde o jednorázový případ. Psychoterapeuté vedou sezení individuálně i skupinově. “Jde o to, aby žena měla vždy to, co potřebuje,” řekl Šebela. Důležité je podle něj, aby ženě byla poskytnuta pomoc co nejdříve. Péče o matky je důležitá i pro rozvoj dítěte, u kterého se bez matky například zpožďuje vývoj, řekl.

Centrum má v plánu rozšířit nabídku péče také o služby denního stacionáře pro těhotné nebo ženy s malými dětmi a rozšířit tým o sociální pracovníky či adiktologickou poradnu pro těhotné. Plánem je dosáhnout toho, aby v Praze v budoucnu existovalo místo, kde mohou být ženy hospitalizované i se svými dětmi, aby nemusely být oddělené od dítěte.

Letos podle vedení města vyjde provoz CPDP na deset milionů korun, na jeho fungování má magistrát podle Udženije vyčleněny peníze i na příští rok. “Samozřejmě s dalším rozvojem do budoucna budeme tuto částku navyšovat,” řekla Udženija.

CPDP je podle Udženije částí celkové péče o duševní zdraví Pražanů. Město chystá například centrum pro děti, mládež i dospělé. Praha bude mít tuto síť do dvou let, dodala náměstkyně primátora.