Diagnostická metoda ve zlínské nemocnici pomůže dříve odhalit Alzheimerovu nemoc

Autor: redakce | České zdravotnictví | 18. 9. 2024

Pacientů s Alzheimerovou nemocí přibývá. Ve věkové skupině 65 let jí trpí každý desátý člověk, v 80 letech je to každý pátý a v 90 letech každý druhý. V Česku se počet pacientů odhaduje na 100.000.

“Ve Zlínském kraji je v současnosti odhadem zhruba 4400 pacientů, a to s predikcí 11.100 pacientů do roku 2030. Léčba Alzheimerovy nemoci nyní spočívá v podávání léků, které mohou zpomalit průběh nemoci, nemohou ho však vyléčit. V léčbě se v brzké budoucnosti uplatní nová biologická léčba monoklonálními protilátkami, ta je ale efektivní jen v časných stadiích onemocnění. Proto je včasná diagnostika velmi důležitá,” uvedl lékař neurologického oddělení KNTB Jan Bartoník.

V Česku lze podle lékařů do roka či dvou očekávat registraci nových terapeutických možností, především v rámci biologické léčby. “Tato léčba však bude specifická. A to nejen ekonomicky, ale například i z hlediska návaznosti na stanovení biomarkerů a aplikaci léků ve vysoce specializovaných centrech,” uvedla lékařka Kristýna Kotočová.

K diagnostice Alzheimerovy choroby se využívají dva typy vyšetření, ideální je jejich kombinace. Jde o vyšetření mozkomíšního moku a vyšetření metodou PET/CT, kdy je možné předpovědět nemoc i několik let předtím, než se objeví její klinické příznaky.

Onemocnění se projeví poruchou poznávacích funkcí, poruchou krátkodobé paměti. Zhoršující se paměť vede k omezení pracovních schopností, postupně i běžných denních aktivit, jazykových a zrakově prostorových schopností. “Dále dochází k poruchám chování a dalším neuropsychiatrickým poruchám. Stav postupně vede k plné závislosti na pomoci okolí, eventuálně k nutnosti institucionální péče. Sám pacient může ovlivnit průběh onemocnění způsobem života. Nutná je dostatečná pohybová aktivita, sociální kontakt, učení se novým věcem,” uvedl Bartoník.

V KNTB je poradna pro pacienty s demencí a jinými neurodegenerativními onemocněními nervového systému. “V plánu je vytvoření centra vyšší specializované péče pro pacienty s Alzheimerovou demencí, které bude, doufejme, v blízké budoucnosti poskytovat nejmodernější léčbu v oblasti této nemoci,” uvedl Bartoník.