Krajští hygienici v Ústí nad Labem zřídili linku pro občany kvůli pitné vodě

Autor: redakce | Aktuálně | 18. 9. 2024

Pro účely poskytování informací v souvislosti s povodňovou situací zřídila krajská hygienická stanice infolinky 705731844 a 705731845 pro informace k problematice pitné vody a studní a linku 705731843 pro informace k epidemiologické situaci. Linky jsou k dispozici denně od 8:00 do 18:00.

Kulminace v Ústí nad Labem se očekává během dneška, hasiči jsou v pohotovosti. Voda z Bíliny zaplavila silnici v ulici Přístaviště, což ve špičkách bude znamenat komplikace v dopravě. Objízdná trasa povede přes Přístavní ulici. Povodňová komise se ve městě znovu sejde dnes odpoledne. Až po kulminaci se bude rozhodovat o tom, kdy se budou demontovat protipovodňové zdi. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Romana Macová. Hladina Labe by v krajském městě měla kulminovat na 685 centimetrech. Evakuace nebude nutná.

Ústečtí policisté dnes pokračují v pátrání po člověku, který byl v úterý večer spatřen v Labi poblíž Mariánského mostu. “Policejní hlídka, která po mostě projížděla, uslyšela z řeky volání o pomoc,” řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Jeden z policistů vhodil do vody chemické světlo pro sledování pohybu a rychlosti proudu vody. Světlo bylo naposledy spatřeno u Těchlovic na Děčínsku.

Kolem půl šesté ráno byla pátrací akce přerušena. “V tuto chvíli je opětovně organizována rozsáhlá pátrací akce, která zahrnuje veškeré dostupné prostředky včetně policejního vrtulníku a pozemních hlídek,” doplnila mluvčí s tím, že pomáhá i speciální pořádková jednotka a znovu také policejní vrtulník. Policisté po osobě pátrají i u hranic s Německem a o pohřešovaném informovali také kolegy za hranicemi.

Litoměřice rozhodly, že se bude konat vinobraní, kde bude sbírka organizovaná Charitou ČR ve spolupráci s městem. Lidé budou moci přispívat i elektronicky. Voda ve městě nenapáchala větší škody, zatopené jsou spíše volné plochy, v Mlékojedech odčerpávají vodu ze sklepa domu, jenž je řece nejblíž. Hasiči dnes vyjížděli v sousedním Terezíně do části České Kopisty kvůli přetékající retenční nádrži. “Zjistili, že není potřeba vodu čerpat, že stačí opětovně zprovoznit stacionární čerpadlo retenční nádrže,” informovali na sociální síti X. Po jeho zprovoznění začala voda klesat. Starosta Terezína René Tomášek uvedl, že nebezpečí pominulo. Autobusy opět zajíždějí do obce. Dodal, že po poklesu hladiny začnou úklidové práce.

Dobrovolní hasiči v Křešicích plánují o víkendu částečně demontovat protipovodňové hrazení. Pomoc pak chtějí směřovat do regionů, kde záplavy napáchaly největší škody. “Do popředí s pomocí bychom rádi zařadili obce postižené povodní na severovýchodě, východě či jihu naší republiky s důrazem na ty obce, které v minulých letech pomohly při povodních nám,” uvedla obec na webových stránkách.

Do Dolního Žlebu u Děčína dnes odvezli úředníci děčínského magistrátu zařízení pro volby vlakem. Možná pojedou ve čtvrtek znovu i do Prostředního Žlebu, silnice je zaplavená. Hladina Labe se může podle vodohospodářů držet na třetím stupni povodňové aktivity několik dní. Obyvatelé Dolního Žlebu jsou na zatopení silnice zvyklí. Děje se tak i několikrát do roka. Z lokality se během té doby například nevyvážejí popelnice, nedoplňují se zásoby v místních pohostinstvích.