“Fytonutrienty jsou látky, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Chrání je proti bakteriím, plísním nebo třeba slunečnímu svitu či mrazu. Aktuálně jsme ve fázi, kdy imunitním buňkám předkládáme různé fytonutrienty a následně sledujeme, jak se těmto buňkám daří. První výsledky ukazují, že některé látky opravdu dokážou životnost imunitních buněk prodloužit,” uvedl vedoucí výzkumu Petr Sláma z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Agronomické fakulty Mendelu.
Vědci se zaměřili na dvě takové látky: berberin, který obsahují keře dřišťálu, a punicalagin pocházející z granátových jablek. U obou látek testují jejich účinek v různých koncentracích na imunitní buňky.
“Například u vysokých koncentrací punicalaginu se nám ukázalo, že imunitní buňky byly mnohem méně stresované. Viděli jsme velmi dobře protektivní účinek látky – buňky byly chráněné před předčasnou smrtí a v porovnání s kontrolní skupinou byl jejich život delší,” dodal Sláma.
Pokud se použití fytonutrientů osvědčí, mohly by pomoci s posilováním celkové imunity organismu, předcházet nemocem a v případě, že člověk onemocní, mohly by zmírnit projevy nebo urychlit léčbu nemocí.
“Vedle samotné životnosti buněk budeme zkoumat také to, zda fytonutrienty dokážou podpořit eliminaci nežádoucích mikroorganismů v těle. Jednoduše řečeno, jestli budou imunitní buňky schopné požírat například bakterie rychleji a efektivněji,” doplnil Sláma.
Kompletní výsledky dvouletého výzkumu budou vědci znát na konci letošního roku.