Posudek IARC má na základě všech zveřejněných důkazů posoudit, zda určitá látka představuje potenciální nebezpečí, či nikoli. Závěry IARC neříkají, jaké množství výrobku nebo látky může člověk bezpečně zkonzumovat. K tomu se vyjadřuje jiný expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). Klíčové jsou také výroky národních regulačních orgánů.
Stanovisko IARC ale ovlivňuje veřejné mínění a může přispět k tlaku na výrobce dotčených potravin. Podobná prohlášení IARC v minulosti u různých látek vyvolala mezi spotřebiteli obavy z jejich používání. Vedla také k soudním sporům a přiměla výrobce přepracovat receptury a používat alternativy kritizovaných látek. Například v roce 2015 označila IARC herbicid glyfosát za “pravděpodobně rakovinotvorný”, což mělo dopad na mnoho firem.
Možnou škodlivostí aspartamu se aktuálně zabývají oba zmiňované orgány. Svá stanoviska zveřejní ve stejný den, 14. července. Podle zdroje agentury Reuters se oba dokumenty budou vzájemně doplňovat a představují “první zásadní krok k pochopení rakovinotvornosti”.
Činnost IARC kritizují výrobci sladidel. “IARC není orgánem pro bezpečnost potravin a její hodnocení aspartamu není vědecky komplexní a je do značné míry založeno na široce zdiskreditovaném výzkumu,” uvedla Frances Huntová-Woodová, generální tajemnice Mezinárodní asociace výrobců sladidel.
Od roku 1981 JECFA uvádí, že aspartam je bezpečný, pokud jeho spotřeba nepřesáhne jisté denní limity. Pro člověka o váze 60 kilogramů je tato hranice mezi 12 a 36 plechovkami dietních limonád, číslo závisí na množství aspartamu v nápoji.
Nahrazení aspartamu není jednoduché ani kvůli vyvážení chuti. Společnost Pepsico odstranila aspartam z limonád v roce 2015, o rok později ho vrátila zpět, aby ho v roce 2020 opět odstranila, uvedla agentura Reuters.