Hygienici prověřovali i dodržování takzvaného protikuřáckého zákona, kontrolou prošlo 1174 provozoven. “Osobně za velice pozitivní zprávu považuji fakt, že nedostatky byly zjištěny již pouze ve dvou procentech z nich,” uvedl ředitel krajských hygieniků Tomáš Vodný. Vyměřili pokuty za 17.000 korun. V roce 2019 bylo za nedodržení protikuřáckého zákona uloženo 29 sankcí ve výši 86.000 korun.
Nejvíce loni zjištěných nedostatků, 390, se týkalo obecných požadavků na potravinářské prostory. Častým nedostatkem byla také nevhodná hygiena provozu, kterou kontroly odhalily ve 374 případech. Označování polotovarů a rozpracovaných pokrmů nevyhovovalo v 228 případech.
Téměř 300 kontrol vycházelo z podnětů spotřebitelů. Nejvíce kontrol provedli zaměstnanci hygieny v restauracích, ve stáncích s občerstvením a zmrzlinou a ve stravovacích zařízeních pro zaměstnance. Opatření spočívala především v nařízení sanitace provozovny nebo ve vyřazení potravin ze stravovací služby. Pozastavení výkonu činnosti pracovníci hygieny nařídili ve 40 případech, úplné uzavření provozovny bylo nutné v pěti případech.
Předloni a v roce 2020 se kontroly hygieniků zaměřovaly také na plnění tehdy aktuálních protiepidemických opatření kvůli pandemii covidu-19, například nošení respirátorů u personálu i klientů, počty lidí v provozovně, zavírací dobu a další.
dkl kš