Letos hygienici zatím zjistili tři lokální epidemie zmíněné nemoci. Příčinou patrně byla konzumace výrobků z nepasterizovaného ovčího mléka. Podle úřadu kromě infikovaných klíšťat se onemocnění může přenášet potravinami; za rizikové hygienici označili právě výrobky z nepasterizovaného ovčího a kozího mléka.
“Onemocnění postihuje centrální nervovou soustavu a může mít vážné a trvalé následky. Nezáleží přitom, zda se člověk nakazil prostřednictvím infikovaného klíštěte nebo kontaminovaným mléčným výrobkem,” uvedl slovenský hlavní hygienik Ján Mikas.
Také v některých českých regionech letos přibylo případů klíšťové encefalitidy či lymské boreliózy.
Za nejlepší prevenci klíšťové encefalitidy slovenští hygienici považují kombinaci očkování, nošení vhodného oblečení a použití repelentů, aby se klíště na člověka nepřisálo, jakož i tepelné zpracování rizikových výrobků před jejich konzumací.