Většina české populace konzumuje stravu, ve které je nedostatek protizánětlivých živin, tedy má nízký obsah omega-3 mastných kyselin. Dostatek těchto látek pomáhá membránám buněk v lidském těle, aby byly odolnější vůči zánětu, který vyvolá útok viru. Odborníci tvrdí, že rozdíl v tom, jak dokáže reagovat tělo s dostatkem omega-3 na napadení koronavirem, může i zachránit život pacienta.
“Pokud v ČR zemřelo na covid-19 asi 30.000 lidí, mohlo teoreticky těžkou pneumonii přežít přes 5000 z nich, kdyby dodržovali nutriční doporučení a jejich těla netrpěla nedostatkem omega-3 mastných kyselin,” uvedl vedoucí projektu a vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu Jiří Ruprich.
Ve studii bylo 160 lidí, u kterých odborníci na počátku hospitalizace udělali diagnostiku 20 mastných kyselin, které jsou nejvíce obsaženy v buněčných membránách. Lidé, jejichž tělo bylo na tom lépe s obsahem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, měli větší šanci přežít. Podobné výsledky přinesly podle zdravotního ústavu také odborníci z USA a Španělska.
Vyšší hodnoty omega-3 mastných kyselin mají pozitivní vliv na celkové zdraví organismu, uvedl ústav. Lidé by proto měli jíst dostatek tučných ryb, jako jsou losos, makrela či sardinky. Na trhu jsou k dispozici i doplňky stravy s obsahem těchto důležitých látek.