Za dveřmi je únor, měsíc růžičkové kapusty, zeleniny, která se netěší příliš velké oblibě. Oproti takové mrkvi, kterou má rád téměř každý, růžičková kapusta čelí značnému množství odpůrců. My se na ní ale zkusíme podívat z jiného úhlu pohledu a nabídneme vám množství důvodů, proč tuto na první pohled obyčejnou zeleninu zařadit do svého jídelníčku.
Růžičková kapusta vypadá na první pohled skoro jako komický malý salát, který nemůže nic dokázat. Opak je ale pravdou. Uvnitř této malé zeleniny se skrývá velké množství živin, vitaminů i minerálů. Obsahuje vysoký obsah vitaminu C a K, vitaminů skupiny B nebo kyseliny listové. Zapomenout nemůžeme ale ani na vitamin A. Dále obsahuje železo, draslík, hořčík a fosfor. Nutno také zmínit, že oproti jiným druhům zeleniny vyniká růžičková kapusta svým vysokým obsahem bílkovin.
Tato zelenina obsahuje dále i množství aminokyselin, jako je methionin, leucin, lysin, fenylalanin či tryptofan, které jsou pro náš organismus nepostradatelné.
Růžičková kapusta vám pomůže s hubnutím
Přemýšlíte, jakou potravinou si ještě zpestřit dietní jídelníček? Růžičková kapusta je díky své nízké kalorické hodnotě ideální volbou, má totiž pouze 36 kcal na 100 g. Zároveň obsahuje až 85 % vody a díky velkému množství vlákniny navozuje pocit rychlého nasycení. Fakt, že růžičková kapusta obsahuje hodně bílkovin, navíc při dlouhodobé konzumaci způsobí i celkové zlepšení vaší kondice.
Kromě nízkých kalorických hodnost jsou benefitem růžičkové kapusty i její detoxikační účinky. Vysoký obsah vody podporuje odvodňování a pomáhá tak s odplavováním nežádoucích látek z těla.
Účinků růžičkové kapusty je mnoho
Ač to mnoho lidí neví, růžičková kapusta má spoustu blahodárných účinků na náš organismus. Jaké to tedy jsou?
- posiluje imunitní systém
- udržuje normální krevní tlak
- pomáhá při detoxikaci a hubnutí
- zlepšuje trávení
- bojuje proti stresu, únavě a zlepšuje náladu
- vyživuje pleť, nehty a vlasy
- zlepšuje trávení a pomáhá při průjmech i zácpách
- přispívá ke zdraví kostí
- ulevuje od kocoviny