Zpomalený tělesný růst, porucha intelektu, špatná funkce štítné žlázy, problémy s početím a neuspokojivý pohlavní život. Bohužel i tyto nemoci je možné najít v chorobopisu pacientů, kteří trpí nedostatkem jódu. Jód je totiž jedním ze základních chemických prvků, jehož dostatečný obsah v lidském organismu pomáhá zajišťovat jeho plné fungování. Pouze polovině Čechů však stačí dostatečné množství jodizované soli v běžných potravinách. Druhá polovina je odkázána na správnou volbu jídelníčku, případně na potravinové doplňky.
Vhodné potraviny
Správný příjem potravy pro zajištění dostatečné hladiny jódu je alfou a omegou pokrytí denní dávky jódu v lidském organismu. Jód cirkuluje v krevním oběhu a je postupně selektován štítnou žlázou, která ho dle potřeby zase uvolňuje zpátky do oběhu. „Štítná žláza si ukládá zásoby jódu i pro případ, že jeho přísun do organismu bude výrazně omezen či zcela přerušen. Pokud z nějakého důvodu omezíte příjem jódu, štítná žláza je schopná regulovat svoji funkci ještě několik měsíců, avšak poté přestává správně fungovat a není schopná vytvářet organismu potřebné hormony,“ vysvětluje Marek Sedlák z restaurace Nordsee. „Přirozeným a kvalitním zdrojem jódu jsou mořské ryby, případně mořské plody a řasy. Z národních potravin je nejvíce jódu obsaženo v čerstvých třešních a višních, které ale na rozdíl od ryb samozřejmě nejsou k dostání celoročně,“ dodává Sedlák.
Správný výběr soli
Pro stabilní funkci organismu je třeba pokrýt základní množství jódu. Česká endokrinologická společnost doporučuje přijmout 150 až 170 mikrogramů jódu denně. Těhotné či kojící ženy by tuto dávku měly navýšit na 250 mikrogramů. Denní dávku dospělého jedince je možné pokrýt příjmem dostatečného množství jodizované soli. Ta se u nás používá při výrobě pečiva i při přípravě uzenin už od 40. let minulého století. Tehdy si evropští lékaři uvědomili dopad jódu na lidské zdraví a nutnost všeobecné regulace obsahu jódu v potravinách běžné spotřeby. Při koupi soli do domácnosti vždy zkontrolujte, že vámi používaná sůl je jodizovaná, tedy obsahuje jodistany. Nejméně jodistanů všeobecně obsahuje alpská sůl. Nastávajícím maminkám se pak doporučuje konzumace potravinových doplňků. Nikdy by je však neměly vybírat samy. Volbu by měly přenechat na svém lékárníkovi, aby nedošlo ke tvorbě přebytku jódu ve štítné žláze a její následné hyperfunkci.
Nedostatek jódu v lidském těle
Nejčastějším neduhem spojeným s nedostatkem jódu v v organismu je porucha štítné žlázy. Přesněji řečeno její hypofunkce a vytvoření takzvané strumy, čili vole na krku. Hormony tvořené štítnou žlázou ovlivňují především růst organismu. Proto je jeho správné množství kritické pro vývoj plodu v těle matky. Taktéž je jód zásadní pro mentální vývoj dítěte a zabránění kretenismu, který byl velkým neduhem do konce 19. století. Vznikal v důsledku nepestrosti jídelníčku těhotných žen. S rozvojem mezinárodního obchodu s potravinami byl postupně kretenismus eliminován. V dospělosti nám jód napomáhá bojovat s únavou, odbourávat stres, ale také pomáhá eliminovat pohlavní potíže a problémy spojené s otěhotněním a donošením plodu. „Tyto zdravotní potíže se mořským národům spíše vyhýbají. Vnitrozemské země mají dvě možnosti. Buď dostatečně jodovat potraviny běžné spotřeby, nebo více konzumovat mořské ryby. U nás se většina jodizovaných ingrediencí používá na výrobu uzenin, jejichž celkový dopad na lidské zdraví je spíše negativní, proto se zdá logičtější vsadit na rybí maso. Kromě jódu se tak navíc na váš jídelníček přidají i kvalitní bílkoviny a omega-3 nenasycené mastné kyseliny,“ radí Marek Sedlák z restaurace Nordsee.
Přebytek jódu v lidském těle
Obecně můžeme říct, že lidí s přebytkem jódu v organismu je v našich zeměpisných podmínkách minimum. K předávkování jódem a vyvoláním hyperfunkce štítné žlázy dochází zpravidla špatným dávkováním potravinových doplňků. Lidé, kteří konzumují kombinace vitamínových a minerálních směsí, k tomu hodně solí a nevyhýbají se konzumaci mořských ryb, si tak v krajních případech vypěstovat nadbytečnou činnost štítné žlázy mohou. Před podáváním potravinových doplňků je proto nutná konzultace s lékárníkem. Pokud chcete doplňky zapojit i do stravy vašich dětí, nejprve konzultujte s jejich lékařem, případně endokrinologem. Lékař vám také může pomoci s vytvořením jídelníčku. Obecně platí, že mořská ryba, případně plody moře či řasy, by si měly získat místo na vašem jídelníčku aspoň dvakrát týdně.
O Nordsee
Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
Kontakt
Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
email: press@nordsee.cz
www.nordsee.cz