Podle statistik Asociace producentů džusů vypije průměrný Čech ročně 4,8 litru džusu, což představuje pouhých 24 sklenic. V jiných státech Evropské unie je přitom průměr 21 litrů. Kvalitní džusy jsou zdraví prospěšné, protože obsahují velké množství vitaminů. Některé džusy ale obsahují víc oslazené vody než ovocné šťávy. Proto si stále více lidí připravuje čerstvé džusy doma, říká se jim fresh. Ty lákají především v létě, protože příjemně osvěží. Novým trendem je připravovat freshe s pomocí extra panenských olejů.
Fresh je zdravější varianta většiny džusů
Odborníci se shodují, že denně by měl člověk sníst 5 porcí ovoce a zeleniny. Právě tento druh potravin má tvořit největší část jídelníčku. Ale ve skutečnosti toto pravidlo zvládá dodržovat málokdo. Dobrou variantou, jak tělu dodat potřebné vitaminy, jsou džusy nazývané fresh. Jde o čerstvě vymačkanou šťávu bez jakýchkoliv dochucovadel a konzervantů. Sklenice freshe nahradí 1 porci ovoce a zeleniny a představuje mnohem zdravější variantu většiny džusů kupovaných v obchodech. Při výrobě krabicových džusů z koncentrátu nejdříve výrobce z citrusů vymačká šťávu, vysuší ji a zmrazí. Koncentrát je následně převezen do továrny a tam se smíchá s vodou. Dochází však k určité ztrátě vitaminů. Do džusů z koncentrátu by výrobci neměli přidávat cukr a barviva, ale například v nápojích s označením nektar se již běžně vyskytují. Naproti tomu fresh je čistá ovocná šťáva, kterou si můžete vyrobit doma v odšťavňovači.
Účinek freshe posílíte přidáním oleje
Díky tomu, že fresh není tepelně upravován a pije se ihned po vylisování, je to hotová vitaminová bomba. Dobrou variantou jsou i oblíbené smoothies. Na rozdíl od freshe se připravují v mixéru a můžou se do nich přidávat další tekutiny jako voda nebo mléko. Jaký je mezi nimi rozdíl? Čistá ovocná šťáva neboli fresh se hodí jako energetický drink v případě, že potřebujete rychlou energii. Obsahuje ovocné cukry, které se rychle vstřebají do krve. Naproti tomu smoothies obsahuje rozmixované ovoce, cukry se vstřebají pomaleji a je sytější. „Pokud chcete blahodárné účinky těchto nápojů ještě posílit, přidejte do nich extra panenské oleje. Ty obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a v kombinaci s ovocem chutnají báječně. Na sklenici nápoje stačí 1 lžička oleje. Tu můžete užívat i samostatně, ale mnoho lidí dává přednost chuti ovocného drinku,“ popsal Ladislav Hačecký z české firmy Bohemia Olej, která produkuje bio panenské oleje lisované za studena.
Přidáním makového oleje dodáte tělu příděl vitaminu E a C
Do freshe není vhodné přidávat obyčejné rafinované oleje, které se používají na smažení. Volte jen extra panenské, ve kterých se zachovaly vitaminy, jinak byste hodnotný nápoj degradovali. „Do fresh džusů je nejvhodnější zejména hroznový olej, který je 50 krát účinnější než vitamin E a 20 krát účinnější než vitamin C. Do sladších variací zejména smoothies doporučujeme makový a arašídový olej. Makový olej má vysoký obsah vápníku, hořčíku, železa a vitaminu E a díky tomu zpomaluje stárnutí a podporuje správnou činnost nervového systému. Dobré chuťové i zdravotní vlastnosti má také olej z lískových nebo vlašských ořechů,“ uvedl Ladislav Hačecký, ředitel české firmy Bohemia Olej a dodává, že dobré chuťové i zdravotní vlastnosti má také olej z lískových nebo vlašských ořechů. Lidé tak mohou volit oleje podle chuťových preferencí nebo podle svých zdravotních problémů.
Zkuste citrusovo-hroznový fresh s hroznovým olejem
Váháte, která kombinace ovoce a oleje je ideální? Napoprvé můžete zkusit ovocný fresh s hroznovým olejem. „Připravte si 1 limetku, 1-2 citrony, 300 gramů bílých hroznů, 4-5 pomerančů. Citrusy nejdříve oloupejte a pak odšťavněte. Do každé sklenice pak přidejte jednu lžičku hroznového Bohemia oleje. Při tomto množství má již léčebné účinky. Pokud chcete zachovat více vlákniny, ovoce rozmixujte. V tom případě však volte hrozny bez pecek,“ doporučil Ladislav Hačecký ze společnosti Bohemia olej, která při vyvíjení receptů spolupracuje s gastro blogery. Ovocný fresh s hroznovým olejem má silné antioxidační vlastnosti. „Navíc snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak a celkově výrazně posiluje žilní stěnu. A když hroznový nápoj obohatíte další céčkovou bombou jako je limetka, citron a pomeranče, máte fresh, který nejen skvěle chutná, ale navíc vás probere a dodá energii na celé dopoledne,“ dodal Hačecký.
O společnosti Bohemia Olej
Bohemia Olej je ryze česká společnost, která zahájila svou činnost v lednu 2012. Věnuje se výrobě za studena lisovaných olejů bio kvality. Výchozí plodiny odebírá od českých dodavatelů (hořčice, vlašské ořechy, slunečnice, apod.) nebo ze zahraničí, např. ze Slovenska nebo Kalifornie. Bohemia Olej tak kromě domácích olejů vyrábí také koloniální – arašídový nebo sezamový olej. Veškeré oleje vyrábí metodou studeného lisování, při které se nevyužívá žádných tepelných ani chemických úprav. Výsledkem tak jsou extra panenské oleje různých druhů a bio kvality, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Oleje od Bohemia Olej se dají využít pro konzumaci v rámci dochucování jídel, ale také na tělo – masáže, apod.
Kontakt
Daniel Vlček
Marketingový specialista
Tel.: +420 604 144 914
Mail: marketing@bohemiaolej.cz