Vyhledávání

Hlavním partnerem portálu je
Egis Praha, spol. s r.o.

O stránkách

Přečtěte si více o portálu MedNews a možnostech využití, které Vám nabízí.

Přečtěte si více
o společnosti MedNews, s.r.o.

Portál MedNews využívá zpravodajství z databází ČTK
Využíváme zpravodajství ČTK

Webmaster CRS NETCOM
Webmaster CRS NETCOM

Spřátelené portály

Alliance Healthcare
Tlukot srdce
Život a cukrovka
Intranet ČIS
Nabídka zaměstnání
PharmNews
NEUMM
Nemocnice Na Bulovce

La Repubblica: Po těstovinách se netloustne, naopak

Řím 5. července (ČTK/La Repubblica) - Je pravda, že se po těstovinách tloustne? A jsou lepší bílé, nebo ty z celozrnné mouky? Přestože poslední tendence a móda v dietním stravování říká opak, po těstovinách se netloustne, píše italský deník La Repubblica.

Nepochybně mají jako zdroj sacharidů svou kalorickou hodnotu, k níž je třeba při dietě přihlížet. Je však mnoho důvodů, které z těstovin činí základní potravinu nejen italské kuchyně, ale především středomořské stravy. Tedy potravinového modelu, který dnes mnohé studie označují za jakýsi elixír dlouhého života, jenž chrání před kardiovaskulárními chorobami a nádory.

Začněme tím, že sacharidy mají být první a nejvýznamnější výživnou látkou, kterou denně přijímáme a že 50 až 60 procent celkových kalorií, které máme při dietě zkonzumovat, má pocházet ze sacharidů.

Těstoviny a příbuzné potraviny mají přes výrazný přísun kalorií mnohem menší vliv na nadváhu než proteiny a tuky, a to právě díky tomu, jak funguje náš metabolismus. Naše tělo totiž stráví sacharidy velmi rychle, a proto se kalorie, které sacharidy obsahují, snadněji spotřebují v podobě tepla, než aby se hromadily.

Jednoduché a rafinované cukry jsou škodlivé, protože v případě, že se jich konzumuje příliš, přispívají k rychlé akumulaci energie. Lepší jsou složité cukry, jako je škrob, hlavní složka těstovin, a to proto, že mají nízký glykemický index.

Nízký glykemický index vyvolává delší pocit sytosti, vede k nižší váze a snižuje riziko cukrovky. Ještě lepší je, když k sacharidům konzumujeme optimální množství vlákniny. Proto je celozrnný produkt pro naše zdraví nepochybně vhodnější.

Těstoviny je možné připravit na mnoho způsobů a spolu se zeleninou či rybou je to nutričně vyvážený pokrm. Konzumace těstovin nás také činí šťastnými, neboť obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou náš organismus přeměňuje na serotonin, neurotransmiter s antidepresivními účinky.

V globální společnosti působí mnoho faktorů, které zajišťují nějaké dietě popularitu. Stačí, když některá celebrita dietu drží a média se již postarají o to, aby se stala známou. Módním dietám je ale třeba se vyhýbat, protože valná většina z nich nemá reálný vědecký základ.

Vhodná je konzultace s odborníkem, protože každá dieta má být každému šita na míru. Každý člověk má určitou fyzickou konstituci a metabolismus a jen po studiu komplexního stavu pacienta je možné doporučit správný dietní režim.

Vyhýbejme se všem dietám, které slibují zhubnout sedm kilogramů za sedm dní, a všem zázračným pilulkám, které mohou poškodit zdraví. Jen lékař může předepsat léky, které pomáhají přizpůsobit se dietě a optimalizovat její účinky.

Dietu a pevnou vůli nemůže nahradit žádný lék. Jakoukoli farmakologickou formu, byť i přírodní, v podobě pastilek či nápojů, je třeba užívat jen pod dohledem lékaře.

pel spr

 


MEDNEWS využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.www.ctk.cz

 


Přihlásit se

Uživatel:
Heslo:
 
Zapamatovat
Registrace nového uživatele
Zapomenuté heslo